Změny v jednotlivých třídách Grand Prix

Staří pánové odcházejí, mladá krev se naopak tlačí do všech tří šampionátu Grand Prix. Krátký sumář na toto téma naleznete v tomto článku.

„Staré pány“ z MotoGP nahradí v letošní sezóně příliv mladé krve, která sníží celkový průměr stáří jezdců třídy MotoGP. Z této třídy odcházejí (v závorce je jejich věk): Max Biaggi (34), Alex Barros (35), Troy Bayliss (36), Ruben Xaus (28), Roberto Rolfo (26), Franco Battaini (33) a Shane Byrne (29), nově naopak přicházejí Randy de Puniet (25), Daniel Pedrosa (20), Josea Luis Cardoso (31), Chris Vermeulen (23) a Casey Stonera (20).
V pořadí nejstarších jezdců nyní vede Carlos Checa, kterému je nyní 33 let a 5 měsíců, tedy jen o dva měsíce více než jeho krajanu Sete Gibernauovi. Checa je také nejzkušenějším ze startovního pole třídy MotoGP, na jeho kontě je 157 startů v této kategorii.
O svou domenu nejmladšího jezdce přijde v letošním roce John Hopkins, který se z této výsady pyšnil poslední čtyři roky. Letos bude nejmladším jezdcem třídy MotoGP Australan Casey Stoner, i jehož zásluhou klesne věkový průměr z loňských 28 let a 27 týdnů (z prvního závodu roku) na současných 27 let a 8 týdnů.
Mladí jezdci přicházejí i do třídy 250 ccm. Již dále v této třídě neuvidíme Dany Pedrosu, Casey Stonera, Randy de Punieta, Alexe Debona, Simone Corsiho, Mirko Giansantiho, Andrea Balleriniho, Steve Jenknera, Radomila Rouse, Gregory Leblanca a Hugo Marchanda. Nově naopak přicházejí Jules Cluzel (17-FRA), Luca Morelli (18-ITA), Arturo Tizon (21-SPA), Jordi Carchano (21-SPA), Michele Danese (23-ITA), Manuel Poggiali (23-RSM), Marco Simoncelli (19-ITA), Shuhei Aoyama (21-JPN) a Alessio Palumbo (20-ITA).
Celkem deset jezdců této třídy zná pocit z vítězství v jednotlivém závodě Grand Prix: Manuel Poggiali který vyhrál ve třídách 250 ccm i 125 ccm, Sebastian Porto, Anthony West a Hiroshi Aoyama (všichni ve třídě 250 ccm), dále vítězové ze třídy 125 ccm Arnaud Vincent, Hector Barbera, Roberto Locatelli, Andrea Dovizioso, Jorge Lorenzo a Marco Simoncelli.
Pouze tři jezdci třídy 250 ccm mají více jak třicet let (Vincenty, Sekiguchi a Locatelli), z nichž nejstarší je Roberto Locatelli (31 let a 8 měsíců). Při zahajovacím závodě bude třinácti jezdcům 21 a méně let, šest z nich dokonce v době prvního závodu nedosáhne ani na věk dospělosti. Nejmladším jezdcem pak bude Jules Cluzel. Průměrný věk klesne z loňských 23 let a 48 týdnů na letošních 23 let a 2 týdny (počítáno v době úvodního závodu).
V nejslabší třídě letos nedojte k tak výrazným změnám jako před startem loňské sezóny, přesto se několika změn dočkáváme i letos. Ze šampionátu GP 125 odcházejí: Marco Simoncelli, Manuel Poggiali, Toshihisa Kuzuhara, Jordi Carchano, Dario Giuseppetti, Sascha Hommel a Gioele Pellino. Naopak novou krev přinesou Michael Ranseder (19 - AUT), Michele Conti (22 – ITA), Stefan Bradl (16 – GER), Roberto Tamburini (15 – ITA), Mateo Tunez (16 – SPA), Lorenzo Baroni (16 – ITA), Stefano Bianco (20 – ITA), Joey Litjens (16 – HOL), Bradley Smith (15 – GBR), Simone Grotzki Giorgi (17 – ITA).
Sezónu zahájí v mladistvém věku 22 jezdců, přesto se letos mírně zvýší věkový průměr. Z loňských 19 let a 21 týdnů to bude letošních 19 let a 30 týdnů.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist