Zeelenberg: Yamaha bude bez Rossiho jednotnější

Manažér Jorge Lorenza Wilco Zeelenberg okomentoval předpokládanou atmosféru v boxech továrního týmu Yamahy po odchodu Valentina Rossiho a příchodu Bena Spiese. Zjednodušeně řečeno se vyjádřil v tom smyslu, že po odchodu Valentina Rossiho očekává, že bude atmosféra u Yamahy sjednocenější.

Prohlášení nizozemského manažéra a bývalého skvělého pilota Grand Prix Wilca Zeelenbergera ovšem nejdříve předcházelo vyjádření Bena Spiese, který řekl: „Myslím si, že to v týmu bude vypadat trochu jinak, než minulý rok a bude v něm více týmové spolupráce na vývoji, což je velmi důležité. Taky jsem to Lorenzovi řekl a jsem si jist, že se k tomu staví otevřeně. Na trati je to ten první člověk, kterého chci porazit, ale jestli budeme na motocyklu pracovat společně, bude mnohem snazší udržet se na špici. Budeme muset najít správnou rovnováhu mezi vzájemnou spoluprací při vývoji motockylu a tvrdým bojem na trati. Jakmile přijde na řadu závod, tak s ním chci bojovat zrovna tak, jako minulý rok. Jsem si jist, že uvažuje stejně.“

Těmto slovům Bena Spiese by se však dalo rozumět také tak, že jasně dává najevo, že rozhodně nehodlá připustit, aby se Lorenzo případně pokoušel zajistit si nějaké privilegium spočívající v tom, že mu bude Ben v případě nutnosti muset na trati ustoupit apod. Nebylo by to totiž poprvé, jelikož už minulý rok po závodu v japonském Motegi intervenoval úřadující mistr světa Jorge Lorenzo u vedení Yamahy, kde si stěžoval na příliš tvrdý souboj ze strany Valentina Rossiho. Jak také uvedl nejen Masao Furusawa, Lorenzo toho o vývoji motocyklu zatím neví mnoho, přičemž od Bena Spiese se očekává, že naváže na výbornou spolupráci na vývoji motocyklu, kterou předváděl v satelitním týmu a převezmě tak tuto roli po Valentinu Rossim. Mezi řádky se tedy podle mého soudu dá vycítit také vzkaz Bena Spiese, že si je své hodnoty vědom a rozhodně nehodlá hrát druhé housle. 

Manažér Yamahy Wilco Zeelenberg tím tedy mimoděk přiznává, že i když mu dnes přijde přirozené radovat se z vítězství druhého jezdce továrního týmu, je to pro něj změna, protože v případě Valentina Rossiho tomu tak nebylo. Je to sice „detail“, ale možná toho o atmosféře u továrního týmu Yamahy v letech 2009 – 2010 vypovídá mnohem více, než cokoliv jiného..., což Nizozemec dále doplňuje: "Boj mezi Jorgem a Valentinem byl opravdu velký. Ačkoliv každý z nich měl před druhým opravdu obrovský respekt, tak současně se snažili oba dva toho druhého porazit a to nejen na závodním okruhu. To je nyní také velký rozdíl. Neexistuje totiž problém mezi personálem od Bena a od Jorgeho. Nyní jsme Miyo (Massimo Meregalli - týmový manažér Spiese) a já, prostě Yamaha a ne Jorge nebo Ben. Když nevyhraje Jorge, tak budu rád, že vyhraje Ben." 
Originál článku najdete zde.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist