Yamaze hrozí potíže s motory

Jezdci Yamahy zaznamenali v Katalánsku poměrně úspěšnou kvalifikaci, když Cal Crutchlow zajel druhý a Jorge Lorenzo třetí nejrychlejší čas. Přesto jejich radost kazí skutečnost, že jejich pohonné jednotky mají potíže, což může v závěru sezony představovat velký problém.

Pro sezonu 2013 mají týmy s motocyklovými prototypy k dispozici maximálně pět motorů, což znamená, že výrobci museli zapracovat na jejich spolehlivosti. Vzhledem k tomu, že v kalendáři šampionátu je osmnáct závodních víkendů, měl by každý motor zvládnout alespoň čtyři z nich, pokud bereme v úvahu fakt, že může dojít k poškození motoru třeba při nehodě.

Španělské webové stránky Motocuatro.com upozornily na fakt, že jezdci Yamahy můžou mít velký problém dodržet tento pravidly stanovený počet přidělených motorových jednotek. To se týká jak továrních jezdců Jorge Lorenza s Valentinem Rossim, tak jezdce satelitní skupiny Tech 3 Cala Crutchlowa. Všichni jmenovaní už používají čtvrtý motor, jak také potvrdil britský motomatters.com.
Vzhledem k tomu, že je Velká cena Katalánska teprve šestým podnikem v kalendáři, mají jezdci tří ladiček velký problém. Pokud je situace skutečně tak vážná, budou muset týmoví mechanici neustále vyměňovat motory určené pro tréninky za motory pro kvalifikace a závody.

Lorenzo s Rossim už mají dokonce po jednom vyřazeném motoru (Lorenzo v Jerezu, Rossi v Mugellu), takže s čtyřmi jednotkami musí Ital zvládnout třináct závodů a jeho španělský týmový kolega patnáct. Každá další ztráta znamená jistý start z boxové uličky.

Nejlépe jsou teď na tom jezdci Hondy, protože ti používají první a druhý motor bez toho, že by nějak zvlášť potřebovali nasazení třetího. To samozřejmě jen zvyšuje šance Daniho Pedrosy na zisk titulu a komplikuje jeho obhajobu Jorge Lorenzovi.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist