Yamaha si chce Pola Espargara udržet

Španělský závodník Pol Espargaró nastoupil v letošním roce do své premiérové sezony jezdce královské MotoGP poté, co v kategorii Moto2 získal titul mistra světa. Espargaró přestoupil k týmu Herve Poncharala Monster Yamaha Tech 3, kde byl týmovým kolegou zkušenějšího Bradley Smithe. Španělovy ambice ale míří k továrnímu týmu.

Satelit Yamahy Monster Tech 3 je týmem, kde mají jezdci skvělé zázemí, tým mechaniků a inženýrů, ale také konkurenceschopnou techniku. Pokud někdo má ambice bojovat o přední pozice, má tak velkou šanci. Většinou je Tech3 také místem, kde si Yamaha vychová jezdce pro svůj tovární tým a to je teď případ Pola Espargara, který má dvouletou smlouvu přímo s Yamahou.
V roce 2014 jel Pol Espargaró premiérovou sezonu v MotoGP a vzhledem k tomu, že to byl zároveň rok, kdy končily kontrakty oběma jezdcům tovární stáje, byla tu jistá možnost jeho přestupu k Movistar Yamaha MotoGP. Jenže jak Jorge Lorenzo, tak Valentiono Rossi prosloužili minimálně do roku 2016 a to pro Espargara znamená možnost přestupu v roce 2017.

Zda dokáže Španěl tak dlouho čekat je otázkou. Britský závodník Cal Crutchlow měl podobné ambice, ale u Tech 3 nechtěl čekat a podstoupil komplikovanou cestu k Ducati a nyní je u Hondy. Podobně byl na tom Andrea Dovizioso, který měl rovněž v plánu cestu k tovární stáji tří ladiček, což mu nevyšlo a dnes je jedničkou tovární Ducati.
Co se týče spolupráce s Yamahou, má Pol Espargaró dveře otevřené, jen si bude muset na svou šanci ještě chvíli počkat. Co se týče období po roce 2015, tak na toto téma Lin Jarvis v rozhovoru pro Motorcycle News uvedl: „Záleží na tom, jaké budou pro toto období jeho možnosti. Pol je inteligentní jezdec a v tuto chvíli je zřejmé, že pokud chcete být vpředu, potřebujete buď smlouvu s HRC nebo Yamaha Factory Racing.“

Španěl má už dnes nabídky od výrobců, kteří mu místo v továrním týmu nabízí. „Pokud to ale není možné, hledáte nejlepší možnosti. Třeba Suzuki o něj projevila zájem pro rok 2015, ale rozhodl se zůstat tam, kde je, protože to je momentálně pro jeho kariéru nejlepší. Bude hledat jinou cestu? Nevím. Ducati má také zájem, takže nikdo nedokáže předvídat jaká bude jeho volba pro rok 2016. Rád bych, aby Pol zůstal u Yamahy, ale nevím, jak toho dosáhnout. Uvidíme.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist