Výročí slavných: Jorge Lorenzo

V pondělí 4.5. oslavil své osmadvacáté narozeniny jeden z nejznámějších a nejlepších motocyklových závodníků současnosti Jorge Lorenzo. Rodák z Mallorky nastoupil do mistrovství světa silničních motocyklů přesně ve chvíli, kdy splnil věkový limit a stal se tehdy nejmladším jezdcem, který v prestižním šampionátu závodil.

Celým jménem Jorge Lorenzo Guerrero se narodil ve španělské Palmě 4. května roku 1987. V jeho raném dětství se rodiče rozvedli a on proto prožil mládí se svým otcem Chicho Lorenzem. Už odmala Jorge trénoval a prošel i školou pro mladé závodníky, kterou Chicho vedl na Mallorce. Zarputilost pro závodění Jorgeho neopustila ani ve čtrnácti letech, kdy těžce havaroval a stál před rozhodnutím, zda hodit závodní svět za hlavu.
Jorge se však rozhodl zatnout zuby a pokračovat dál, což přineslo své ovoce. V den patnáctých narozenin probíhal zrovna druhý den kvalifikací v Jerezu, což je také první Jorgeho závod na MS. Stal se tedy vůbec nejmladším jezdcem světového šampionátu a začal jezdit na Derbi o objemu 125ccm. I přesto, že první dva závody sezóny 2002 musel kvůli věku vynechat, skončil na jejím konci na solidním 21.místě. V následující sezoně už byl dvanáctý a rok 2004 znamenal zatím nejlepší celkové umístění v podobě čtvrtého místa. Zároveň to byla jeho poslední sezona v nejnižší kategorii. Rok 2005 byl ve znamení Hondy a čtvrtlitrové kubatury. Hned v prvním roce dosáhl Jorge na celkové páté místo a o rok později se konečně postavil na nejvyšší stupínek bedny vítězů s prvním titulem mistra světa. O rok později titul obhájil a doposud se Jorge pyšní nejlepšími úspěchy v třídě 250ccm.
Od roku 2008 je Jorge Lorenzo součástí královské kubatury MotoGP v pozici továrního jezdce Yamahy. První vítězství v závodě oslavil už ve třetím kole sezony v Portugalsku, ale také si vybral nováčkovskou daň dost ošklivým pádem v čínské Grand Prix, kde si nalomil kost v kotníku. Těch pádů bylo víc, ale nakonec dokončil premiérový ročník na čtvrté pozici, což pro něj znamenalo špičkový vstup do světa nejlepších jezdců na dvou kolech.
Další roky se v týmu Yamahy nesly v duchu rivality mezi Jorgem a Valentinem Rossim. Titul mistra světa třídy MotoGP získal španělský závodník v roce 2010, když mu tehdy hodně pomohl Valentinův pád při tréninku v Mugellu. O rok později si na konto připsal v pořadí druhý titul vicemistra světa, nikoliv však kvůli Valentinovi, ale kvůli Caseymu Stonerovi, jehož Jorge popsal jako “nadpřirozeně talentovaného“. Druhý titul mistra světa Lorenzo vybojoval v roce 2012, když porazil Daniho Pedrosou. Pro jezdce tří ladiček je to doposud také poslední triumf v MotoGP.
V roce 2013 byl Jorge poctěn ze strany vedení města Jerez de la Frontera, když po něm pojmenovali v pořadí třináctou zatáčku jihošpanělského okruhu, která nese název Curva Lorenzo.
Jorgemu Lorenzovi bychom rádi popřáli vše nejlepší do osobního i kariérního života, samozřejmě co nejméně pádů a dalších nepříjemností. Pro letošní ročník světového šampionátu Lorenzo znovu osedlal stroj YZR-M1 týmu Movistar Yamaha MotoGP a zatím si s jedním vítězstvím ze španělské Grand Prix drží krásnou třetí pozici.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist