Volná tovární M1, šance pro Doviziosa

Ital Andrea Dovizioso závodí v motocyklovém šampionátu od roku 2002. Tehdy jel první kompletní sezonu v sedle Hondy a japonskému výrobci zůstal věrný dalších devět let, což vyvrcholilo jeho tříletým působením v tovární stáji HRC. Tam také jeho kariéra u Hondy skončila a Dovizioso zamířil k Yamaze.

Satelitní stáj tří ladiček Monster Yamaha Tech 3 si Ital vybral zejména z toho důvodu, že tam byla určitá naděje jet jednou tovární techniku. U Hondy tato možnost byla neprůchodná, protože v době, kdy Dovizioso rozhodoval o své budoucnosti už bylo jasné, že pro něho v tovární stáji není místo.

Ital po skončení sezony 2011 přestoupil k Yamaze a musel pěkně od začátku hledat způsob, jak z prototypu YZR-M1 vytěžit maximum. Nebylo to snadné, ale Dovizioso na sobě hodně pracoval a postupně se zlepšoval. V deseti úvodních Grand Prix vybojoval čtyři třetí pozice a za posledních šest let je prvním jezdcem satelitní stáje, který dokázal ve třech závodech v řadě bodovat umístěním na stupních vítězů.

Navíc, aniž by to mohl tušit, Ben Spies těsně před začátkem víkendu v Laguně Seca oznámil odchod ze služeb Yamahy. Vedle Jorge Lorenza tu bylo najednou jedno volné místo. Pro Itala obrovská šance závodit v roce 2013 s továrním prototypem M1, velká satisfakce a třeba i možnost to jednou ´vrátit´ Hondě. Jenže v cestě mu nyní stojí Valentino Rossi, jenž o možnosti návratu k tovární skupině Yamahy také uvažuje.
Ohledně jeho šancích nahradit Bena Spiese v tovární stáji Yamahy, Andrea Dovizioso v rozhovoru pro motogp.com mimo jiné uvedl: „V to jsem doufal, ale vypadá to, že je tomu velmi blízko Valentino. Nevím ale přesně, zatím nebylo nic dané, ale pro mě to teď opravdu není dobré, protože jsem odešel k Yamaze a věřil, že jednou můžu získat místo v továrním týmu.“

„Do této chvíle jsme odvedli maximum, získali čtyři umístění na stupních vítězů, ale jak to tak vypadá, stále to není dost. Uvidíme v příštích dvou týdnech,“ pokračoval Ital, který teď čeká, jak se během letní dovolené rozhodne Valentino Rossi a z toho rozhodně nadšený není. Každopádně je ale přesvědčen, že od začátku sezony odvedl společně s týmem kus práce, což možná bude někde v jeho smlouvě, jako výkonnostní položka, jasně specifikovano.

„Na začátku sezony nikdo takové výsledky nečekal, takže jsem opravdu spokojený a to zejména s tím, jak dobře si rozumím s Yamahou. Musím se ještě zlepšit, takže do konce sezony do toho půjdeme na sto procent. Mám pocit, že ztrátu na přední příčky dokážu snížit,“ dodal závěrem Andrea Dovizioso.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist