V Kataru je závěrečný IRTA test MotoGP

Zimní přestávka pomalu končí a to znamená, že je blízko začátek nové sezony mistrovství světa silničních motocyklů. Než k tomu ale dojde mají teď před sebou jezdci a týmy královské kubatury závěrečný třídenní test – 2/3/4.března 2016. Po sérii tří dnů v Sepangu a na Phillip Islandu je tu nyní Katar s okruhem Losail International. Katarská dráha je zase úplně něco jiného než byly předchozí dva okruhy, což týmům umožní vyzkoušet, zda změny v nastavení jejich prototypů fungují jen pro daný typ dráhy nebo je lze univerzálně použít pro všechny.

V Austrálii netestoval pouze tým Aprilie, protože měli v plánu samostatný privátní test v Kataru, kde vyzkoušeli svůj zbrusu nový prototyp RS-GP 2016. Zatím se o této motorce příliš moc neví, nicméně oficiální představení má společně s jezdci Álvarem Bautistou a Stefanem Bradlem už zítra v Kataru, to znamená ve středu 2.března od 14:30 hodin. Jak si povedou ve srovnání s ostatními je nyní s velkým otazníkem.

Všichni jsou zvědavi jak si povede Maverick Viñales (Team Suzuki Ecstar), nejrychlejší jezdec testu na Phillip Islandu. Možná trošku překvapení, možná realita, které letos budou jeho soupeři muset čelit. Aleix Espargaró (Team Suzuki Ecstar) až tolik úspěšný nebyl, což by chtěl zlepšit právě v dějišti zahajovací Grand Prix roku.

Chybět nebudou ani jezdci dalších továrních týmů Jorge Lorenzo a Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP), Marc Márquez a Dani Pedrosa (Repsol Honda Team), Andrea Iannone a Andrea Dovizioso (Ducati Team). Oba jezdci Ducati mají k dispozici Desmosedici GP16, satelit italského výrobce Octo Pramac Yakhnich s jezdcem Scottem Reddingem Desmosedici GP15. Bohužel Danilo Petrucci si těsně před koncem testu v Austrálii zranil ruku, musel podstoupit operaci a test v Kataru nepojede. Zda nastoupí do závodu je nyní stále s otazníkem, v testu ho ale nahradí Michele Pirro.

Cílem testu bude především sladění elektroniky motocyklu s jednotným programovým vybavením, pneumatiky Michelin a příprava nastavení pro zahajovací podnik sezony GP Kataru. Týmy mají poslední tři dny příprav s maximem času na dráze.

Boxovou uličku Losail International Circuit otevřou v 16:00 hodin (14:00 SEČ) a konec testování je ve 23:00 hodin (21:00 SEČ) místního času.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist