Třetí GP sezony – Velká cena Texasu

V kalendáři mistrovství světa je o nadcházejícím víkendu na programu druhý zámořský podnik, který je tentokrát ve Spojených státech. Konkrétně se jedná o stát Texas, jeho hlavní město Austin a moderní závodní areál Okruh Amerik. Z českých závodníků je v USA Karel Abraham (MotoGP) a Jakub Kornfeil (Moto3). Na dráze s dvaceti zatáčkami závodí také vozy formule 1, nicméně dubnový termín patří jednoznačně motocyklovým prototypům - Red Bull Grand Prix of The Americas.

Kapitoly článku

Okruh Amerik, Austin (USA)

Dráhu Circuit Of The Americas (COTA) projektoval Herman Tilke a díky členitosti terénu se do ni snažil dostat některé slavné zatáčky z okruhů celého světa. V jednom kole je tak možné projet vysokorychlostním úsekem Maggotts a Becketts na Silverstonu, stadionovou sekcí na Hockenheimu nebo zažít pocity průjezdu legendární osmou zatáčkou v tureckém Istanbul Parku.

Dráha Okruhu Amerik je dlouhá 5513 metrů, v nejširším místě má 15 metrů a nejdelší rovinkou je 1200 metrů dlouhý úsek mezi jedenáctou a dvanáctou zatáčkou. V jednom kole jezdci projedou celkem 20 zatáčkami – 11 levými a 9 pravými.

Michelin před víkendem v Texasu

Pro výrobce pneumatik Michelin je Okruh Amerik s celkem dvaceti zatáčkami velkou výzvou. Pochopitelně je třeba zajistit takové obutí, které nabídne dobrou přilnavost a minimální opotřeben. Jednotný dodavatel pneumatik MotoGP nabídne pro nadcházející víkend trojici směsí (měkká, střední, tvrdá) pro přední a zadní hladké pneumatiky Michelin Power Slicks. Zadní pneumatiky budou navíc v asymetrické verzi. Pro případ deště a mokrých podmínek jsou určený pneumatiky Michelin Power Rain ve směsi měkká a střední.

Rekordy a informace MotoGP – Okruh Amerik, Austin (USA)

Nejrychlejší kolo – Marc Márquez - Honda (2015) – 2'02,135
Rekord okruhu – Marc Márquez – Honda (2014) – 2'03,575
Kvalifikační rekord – Marc Márquez - Honda (2015) – 2'02,135
Maximální rychlost – Andrea Dovizioso - Ducati (2016) – 345,2 Km/h

Délka závodu MotoGP - 21 kol (115,8 km)
Velká cena Texasu – MotoGP 2016:
Stupně vítězů - 1.Márquez (Honda), 2.Lorenzo (Yamaha), 3.Iannone (Ducati)
Pole position - Marc Márquez (Repsol Honda) - 2'03,188 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu - Marc Márquez (Repsol Honda) - 2'04,682 sekundy

MotoGP – Preview

Po dvou úvodních kolech sezony je lídrem šampionátu Maverick Viñales (Movistar Yamaha MotoGP), který má na kontě plný počet bodů, což je v tuto chvíli rovných padesát. Dvaadvacetiletý Španěl má skvělý vstup do sezony a jeho výkony možná byly předvídatelné, nicméně až s takovou razancí to zřejmě nečekal nikoli. Od prvního testu s Yamahou, který Viñales absolvoval loni ve Valencii, je nejrychlejší v každém testu, většině tréninků, kvalifikaci a závodu. V tuto chvíli se nabízí otázka jak dlouho si tento trend udrží, ale dle mnohých je Viñales dalším Márquezem, co se týče jezdeckého talentu. V Argentině vyhrál pro Yamahu jejich 499.Grand Prix a má pro tři ladičky skutečně velkou šanci získat jubilejní pětistovku v Texasu, kde je ale králem jeho rival Márquez.

Předsezonní příprava nebyly moc úspěšná v případě Valentina Rossiho (Movistar Yamaha MotoGP). Italovi příliš nevycházejí ani tréninky a do úvodních dvou závodů startoval z čtvrté a třetí řady. Nicméně s týmem našli pokaždé na poslední chvíli něco, co mu umožnilo bojovat o pozice na stupních vítězů. A v tom je zatím stoprocentně úspěšný, protože bodoval třetím místem v Kataru a druhý byl v Argentině. To mu nyní dává průběžnou druhou pozici a naději zachytit náskok mladšího týmového kolegy.

Už druhým rokem v Argentině nebodoval po nezaviněném pádu Ital Andrea Dovizioso (Ducati Team). Tentokrát jezdce tovární stáje výrobce z Boloně neposlal k zemi jeho bývalý týmový kolega, ale jezdec Aprilie Espargaró. Dovizioso tak zůstává na dvaceti bodech za druhé místo z Kataru a to mu také stačí k tomu, aby si udržel třetí pozici. Podstatně hůř je na tom jeho nový týmový kolega Jorge Lorenzo (Ducati Team), který závod v Argentině nedokončil, když spadl krátce po startu. S pěti body z Kataru je před víkendem v Texasu osmnáctý. Takový nástup Lorenzo nezažil ani po příchodu do královské kubatury v roce 2008.

Výborný úvod sezony má za sebou Scott Redding (Octo Pramac Yakhnich), jemuž patří čtvrtá pozice. Britský závodník bodoval v Kataru a Argentině, takže má na kontě sedmnáct bodů a velké ambice být blíž pozicím na stupních vítězů. Redding letos sedlá Desmosedici GP16, ale po úvodních dvou kolech je druhým nejlépe postaveným jezdcem italského výrobce, což zřejmě čekal málokdo. Jeho týmový kolega Danilo Petrucci (Octo Pramac Yakhnich) jede model GP17 a prozatím je s devíti body třináctý.

Po šestnáct bodů má na kontě dvojice závodníků – Cal Crutchlow (LCR Honda) a Jonas Folger (Monster Yamaha Tech 3). Britský jezdec Hondy RC213V sice v Kataru spadl, jako vůbec první z jezdců MotoGP, ale úspěšnější byl v Argentině, kde bodoval třetím místem v cíli. Němec Jonas Folger je nováčkem královské kubatury a vede si výborně. Bodoval v obou závodech a rozhodně má na to, aby se popral o stupně vítězů.

Australan Jack Miller (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) je s patnácti body sedmý, což je pro jezdce Hondy RC213V rovněž dobrý začátek sezony. Jeho týmový kolega Tito Rabat (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) je devatenáctý, což je určitě výrazný rozdíl výkonnosti, i když tam je v případě Rabata na vině také zranění. Španěl nemá v MotoGP štěstí a pokud letos něco pořádného nezajede, tak skutečně nevím, zda si místo u některého z týmů udrží.

Další shoda bodů je v případě osmého Marca Márqueze (Repsol Honda Team) a devátého Álvara Bautisty (Pull&Bear Aspar Team). Márquez bodoval čtvrtým místem v Kataru, ale v Argentině spadl. Podobný příběh, jen v opačném pořadí, platí v případě Bautisty, který spadl v Kataru, ale čtvrtý dojel v Argentině. Pro Marca Márqueze má úvod sezony celkem pomalý nástup, ale u Španěla jsme zvyklí, že takové věci je schopen zvládnout a dostat se zpátky na pozice, kde by chtěl. U Álvara Bautisty můžeme mluvit o pozitivní změně a uvidíme, jak si povede v Texasu.

První desítku uzavírá Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) a Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3). Oba závodníci mají na svém kontě po jedenáct bodů a také po jednom závodu s nulou. Španěl Pedrosa v Texasu umí zajet na stupně vítězů, takže to bude jeho cílem pro nadcházející víkend. Ambice bodovat na stupních vítězů ale nechybí také francouzskému jezdci Johannu Zarcovi, který je nováčkem v MotoGP. Dvojnásobný vítěz série Moto2 má hodně ostré lokty, dobrou techniku a talent, takže si už třeba letos skočí své vítězné salto. Proč ne?

Po svém návratu do MotoGP bodoval Karel Abraham (Pull&Bear Aspar Team) v obou úvodních závodech. V Argentině si vybojoval první řadu na startu, což bylo pro závodníka z Brna díky druhému času z kvalifikace vynikající umístění. Abraham by v Argentině získal zřejmě ještě lepší pozici v cíli závodu, ale v zahřívacím tréninku spadl a do závodu musel startovat s druhou motorkou. Každopádně je na něm vidět, že je při chuti a nabitý energií ukázat, co v něm je. Texas ale nebude pro Abrahama ani Ducati snadný.

První mistrovské body získali jezdci tovární KTM Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing) a Bradley Smith (Red Bull KTM Factory Racing). Španěl Espargaro je nyní s dvěma body průběžně dvacátý a jeho týmový kolega Brit Smith s jedním bodem jednadvacátý.

Zatím bez bodu zůstává Sam Lowes (Aprilia Racing Team Gresini) a Andrea Iannone (Team Suzuki ECSTAR). Ital Iannone má hodně nešťastný vstup do sezony. V Kataru závod nedokončil a v Argentině mu nejdřív do motorky najel Jorge Lorenzo a vzápětí mu oznámili, že musí projet boxy za ulitý start. Tím byl jezdec Suzuki vyřazen z boje o body dřív než vůbec začal.

MotoGP – Stav po GP Argentiny:

1. Maverick VIÑALES SPA Yamaha 50
2. Valentino ROSSI ITA Yamaha 36
3. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati 20
4. Scott REDDING GBR Ducati 17
5. Cal CRUTCHLOW GBR Honda 16
6. Jonas FOLGER GER Yamaha 16
7. Jack MILLER AUS Honda 15
8. Marc MARQUEZ SPA Honda 13
9. Alvaro BAUTISTA SPA Ducati 13
10. Dani PEDROSA SPA Honda 11
11. Johann ZARCO FRA Yamaha 11
12. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia 10
13. Danilo PETRUCCI ITA Ducati 9
14. Loris BAZ FRA Ducati 9
15. Karel ABRAHAM CZE Ducati 8
16. Alex RINS SPA Suzuki 7
17. Hector BARBERA SPA Ducati 6
18. Jorge LORENZO SPA Ducati 5
19. Tito RABAT SPA Honda 5
20. Pol ESPARGARO SPA KTM 2
21. Bradley SMITH GBR KTM 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 0.9 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rozumbrada přispěl 0.3 Kč
maestro přispěl 0.3 Kč
SoulTrain21 přispěl 0.3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist