Suter: Tomizawa je překvapení i pro mě

Švýcarský konstrukter šasí kubatury Moto2 Eskil Suter je velmi spokojen s dosavadním průběhem šampionátu nové kubatury. Shoya Tomizawa (19) s motocyklem Suter MMX totiž vede tabulku MS.

Vítězství v úvodním závodě v Qataru, Pole-Position a místo druhé v Jerezu a k tomu vedení v šampionátu. 19-letý Shoya Tomizawa překvapil všechny odborník y a fanoušky Grand Prix a je tak největším překvapením prvních dvou závodů Moto2. 


Ne náhodou se o něm hovoří v souvislosti s jeho slavným krajanem Tetsuyou Haradou. Ten přišel do seriálu dvěstěpadesátek MS v roce 1993 a vyhrál na Yamaze hned úvodní závod v Austrálii a ve druhém závodě v Malajsii skončil jako druhý. V témže roce se stal Harada také mistrem světa!

Ale pojďme nazpět k o 21 mladšímu japonskému jezdci, mimochodem narozeném ve stejném městě jako Tetsuya Harada a také Hiro Aoyama - v Chibe - tedy Shoyovi Tomizawovi.


Také švýcarský konstruktér a dodavatel šasí Eskil Suter, 11 ze 40 jezdců v této kubatuře Moto2 používá jeho šasí - je Japoncem z týmu Francouze Alaina Broneca Technomag-CIP-doslova nadšený: "Jak Shoya v Jerezu, ačkoliv před tím zavinil masový pád, dokázal po opakovaném startu znovu závodit na samé špici o vítězství, je prostě neuvěřitelné a obdivuhodné". 
 
A švýcarský konstruktér dále říká: "Před zahájením sezóny jsem si dělal starosti a myslel jsem si, nám chybí nějaké velké jméno jako jsou Toni Elias či Alex De Angelis. A najednou sem skočil mezi ta velká jména Shoya Tomizawa a porušil tak zaběhnuté zvyklosti a také ukázal, že má hodně silné nervy. Po takovém crashi znovu závodit ve špici, klobouk dolů".

 Ačkoliv by Suter viděl na svém motocyklu hrozně rád i svého krajana Toma Lüthiho - ten jezdí na stejném motocyklu jako Lukáš Pešek, tedy na Moriwaki - tak přesto má před jeho výkony velký respekt: "Je to skvělé pro Švýcarsko, že Tom Lüthi je schopen opět závodit na samé špici. Show v Jerezu byla neuvěřitelná a byl to prostě závodní sport v té nejčistší kultuře". 


Jezdci na motocyklech Suter-MMX obsadili v Jerezu následující místa: 2 (Tomizawa), 11 (Jules Cluzel), 12 (Roberto Rolfo), 13 (Dominique Aegerter), 14 (Stefan Bradl), 16 (Scott Redding), 18 (Claudio Corti), 24 (Robertino Pietri) a 29 (Arne Tode). Hector Faubel spadl,  Vladimir Leonov kvůli zranění ruky z Losailu do závodu nenastoupil. 


V tabulce mistrovství světa pak zaujímají jezdci na motocyklech se šasím Suter MMX následující pozice: Japonec Shoya Tomizawa šampionát po dvou závodech vede, Jules Cluzel je 4., Roberto Rolfo 8., Dominique Aegerter 14. a Stefan Bradl 18.


Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist