Statistika před víkendem v Německu

Osmý podnik sezony motocyklového seriálu Grand Prix přivítá německý okruh Sachsenring, který je mezi jezdci a fanoušky závodění na dvou kolech velmi oblíbený. Jako již tradičně přinášíme statistické zajímavosti, které mají nějakou spojitost s místem nebo datem konání německé Grand Prix.

Do této chvíle si Valentino Rossi závoděním v seriálu Grand Prix připsal na konto celkem 4646 bodů, což je samozřejmě obdivuhodné číslo, ale ještě zajímavější je jeho složení. Znamení nebo náhoda? Každopádně nejde upřít, že jistá podoba s Rossiho startovním číslem tu je.

4646 – po vítězství v závodu královské kubatury v Assenu má Valentino Rossi na svém kontě celkem 4646 bodů, které do této chvíle získal za celou svoji závodní kariéru v seriálu Grand Prix.

44 – přesně v den kvalifikace na německou Grand Prix uplyne čtyřiačtyřicet let od vítězství Dave Simmondse, které získal v třídě do 125ccm na starém okruhu Sachsenringu v roce 1969. Stal se pak vůbec prvním jezdcem, který vyhrál titul na motocyklu vyrobeném japonskou Kawasaki.
24 – před holandskou TT, byl pokaždé v posledních čtyřiadvaceti závodech MotoGP na stupních vítězů buď Jorge Lorenzo nebo Dani Pedrosa. V Assenu nikdo z této dvojice pódiové umístění nezískal, což bylo poprvé od finále sezony 2011 ve Valencii, kde slavil vítězství Casey Stoner, druhý byl Ben Spies a třetí Andrea Dovizioso.

23 – ani jeden z třiadvaceti jezdců třídy MotoGP, kteří dokončili závod na šestadvacet kol TT v Assenu, nedostal od jezdce jedoucího na špici kolo. Naposledy tolik jezdců dokončilo kompletní závod královské kubatury ve stejném kole jako vítěz v roce 1980, když se jela německá Grand Prix na šest kol na původním 22,8 kilometry dlouhém okruhu Nürburgring.

23 – třetí místo Dominique Aegertera z holandské TT v Assenu, bylo Švýcarovým třiadvacátým umístěním v závodu třídy Moto2, ve kterém bodoval

21 – v den pátečních prvních tréninků na Velkou cenu Německa uplyne přesně jednadvacet let od vítězství Eddie Lawsona v závodu pětistovek maďarské Grand Prix 1992. Tehdy vybojoval pro Cagivu jejich první vítězství v seriálu Grand Prix.
19 – devatenáct let tento týden slaví dvojice jezdců z kubatury Moto3 – ve středu 10.července to byl Fin Niklas Ajo (Avant Tecno) a 14.července, tedy v den závodu německé Grand Prix to bude Brit John McPhee (Caretta Technology – RTG)

11 – vítěz kvalifikace MotoGP v Assenu Cal Crutchlow, byl po jedenácti letech prvním britským závodníkem, který vybojoval start z pole position. Naposledy to byl v roce 2002 Jeremy McWilliams, jenž do závodu australské Grand Prix na Phillip Islandu startoval z první pozice na dvoudobém Protonu KR.

7 – sedmý kvalifikační čas Aleixe Espargara v Assenu, znamenal vůbec nejlepší umístění pro jezdce CRT na startovním roštu královské kubatury

7 – v úvodních sedmi závodech sezony získal Luis Salom a Maverick Viňales pokaždé umístění na stupních vítězů. Je to poprvé od roku 1993, kdy nějaký jezdec nejnižší kubatury seriálu Grand Prix zahájil sezonu sedmi pódii v řadě.
5 – páté místo z Assenu je pro Jorge Lorenza jeho teprve třetím umístěním mimo první čtyřku od jeho příchodu do MotoGP v roce 2008. V prvním případě skončil šestý v holandské TT 2011, když po kolizi s Marcem Simoncellim v prvním kole spadl. Druhý případ je z letošní deštivé Velké ceny Francie, kde bodoval sedmým místem.

3 – potom, co Cal Crutchlov dokončil závod TT v Assenu na třetím místě, má na kontě už třetí pódium sezony, což z něho dělá prvního britského jezdce od roku 1985, jenž v dané sezoně dokázal třikrát bodovat umístěním na stupních vítězů královské kubatury. V roce 1985 to byl Ron Haslam – třetí v západoněmecké a švédské Grand Prix plus druhý v holandské TT.

0,416 sekundy – cílem závodu Moto3 v Assenu projel pátý Alex Márquez, který na vítěze Luise Saloma ztratil 0,416 sekundy, což je nejtěsnější rozdíl mezi prvním a pátým jezdcem v cíli závodu nejnižší kubatury od italské Grand Prix v roce 2008. Tam měl pátý v pořadí Bradley Smith ztrátu na Simone Corsiho jen 0,178 sekundy a šestý Sergio Gadea ztratil na vítěze 0,490 sekundy.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist