Skvělý Abrahamův závěr sezony

Před dvěma roky Karel Abraham ve Valencii poprvé v kariéře zvítězil. Loni se rval o čtvrté místo. A letos v „bláznivém“ závodu na okruhu Ricarda Torma zajel svůj nejlepší výsledek a vyrovnal své maximum v královské kubatuře. Při boji o sedmé místo mimo jiné Abraham poprvé v kariéře v závodu porazil devítinásobného mistra světa Valentina Rossiho.

Sedmé místo ve Valencii znamenalo, že Abraham zajel nejlepší letošní výsledek a vyrovnal své maximum v MotoGP

Závod od začátku poznamenalo počasí. Po dopoledním dešti trať částečně osychala a týmy volily rozdílnou taktiku, jak se se smíšenými podmínkami na trati vyrovnat. Cardion AB Motoracing startoval na tvrdší směsi pneumatiky určené do deště stejně jako řada dalších jezdců. Část týmů ještě před startem pneumatiky přezula i za cenu ztráty pozice na startu. Během několika kol museli pneumatiky vyměnit i ostatní jezdci a pořadí na dráze se tak velmi rychle měnilo a situace byla matoucí i pro samotné jezdce.

Abaja předvedl skvělou stíhací jízdu, při níž dokázal dostihnout a předjet i Rossiho a o šesté místo se přetahoval s nejúspěšnějším satelitním jezdcem letošní sezony Andreou Doviziosem na motocyklu Yamaha.

Během zmatků v prvních kolech nabrala řada jezdců včetně Abrahama markantní ztrátu na čelo závodu, které velmi brzy začalo většinu pole předjíždět o kolo. Abraham byl posledním jezdcem, který závod odjel v jeho plné délce díky tomu, že dokázal vítěze závodu Daniho Pedrosu předjet.
Karel Abraham:Byl to bláznivej závod a na dráze byl docela zmatek. Zažil jsem dost překvapení. Třeba když mě dojel vítěz závodu Pedrosa, vůbec jsem nevěděl, že je to o kolo – myslel jsem si, že také měnil pneumatiky a dojíždí mě po zastávce v boxu. Takže jsem s ním vlastně závodil, aniž bych musel. Na druhou stranu je super, že jsem ho dokázal zpět předjet a zůstat před ním. Hodně si cením, že jsem dokázal zajet nejlepší výsledek z Ducati a předjet Valentina. Když jsem ho dojížděl, myslel jsem, že jede ještě na mokré pneumatice a překvapilo mě, že už má suchou. Trochu mě na druhou stranu štve, že mi Dovizioso na konci závodu vrátil předjetí, mohl jsem být šestý. S pneumatikami to byla před závodem loterie. Nezvolili jsme tu nejšťastnější variantu a trochu mě to mrzí, na druhou stranu nemá smysl nad tím spekulovat. Kdybych měl od začátku suché obutí, možná bych mohl být na stupních vítězů. Na druhou stranu by bylo velké riziko, že spadnu, protože na začátku byla suchá stopa opravdu hodně úzká."

Marco Grana, šéfmechanik Cardion AB Motoracing: Jsem po dnešku opravdu šťastný. Nejen kvůli tomu, že Karel vyrovnal své maximum a zajel nejlepší závod sezony. Hlavně jsem rád, že jsme spolupráci s Ducati zakončili velmi dobrým výsledkem a Karel ukázal, že dokáže závodit i s jezdci s mnohem lepším materiálem. Rozhodování o obutí před závodem pro nás bylo opravdu těžké. Mysleli jsme stejně jako další týmy, že na mokré pneumatice si budeme moci vytvořit dostatečný náskok na následnou výměnu. Bohužel Karel musel do boxu na výměnu už po pár kolech, čímž jsme nabrali asi půl minuty ztrátu a ta už nešla dohnat. Na druhou stranu jsme velmi dobře vybrali přední měkkou suchou pneumatiku, Karel zajížděl skvělé časy na jedno kolo a byl rychlejší než Pedrosa, Dovizioso nebo Nakasuga. Předjeli jsme Valentina Rossiho a to hodně rychle. Dnešním závodem pro nás skončila spolupráce s Ducati a já jsem rád, že to bylo důstojné rozloučení. Od zítřka začínáme psát nový příběh s CRT motocyklem Aprilia – ART. Musíme začít tvrdě pracovat hned od začátku a naší ambicí je jednoznačně být nejlepším motocyklem CRT v příští sezoně.“
Statistika Karla Abrahama v sezoně 2012:

Celkové umístění: 14. místo, 59 bodů
Počet startů: 14 (ve čtyřech závodech nestartoval kvůli zranění ruky)
Počet dokončených závodů: 9
Důvody nedokončení závodu: technická závada 3, pád 2
Nejlepší umístění: 7. místo GP Valencie
Počet umístění TOP TEN: 7 (Laguna Seca, Indianapolis, Brno, Aragon, Malajsie, Austrálie, Valencie)

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):



TOPlist