Před Grand Prix Malajsie

Mistrovství světa silničních motocyklů směřuje ke svému závěru a k předposlednímu závodu letošní sezóny se jeho účastníci vydají do daleké Malajsie, kde se pojede závod s názvem Shell Advance Malaysian Motorcycle Grand Prix

Okruh


Okruh Sepang International Circuit se nachází 85 kilometrů jižně od hlavního města Kuala Lumpur, byl postaven během pouhých čtrnácti měsíců a slavnostně otevřen 9. března 1999. Umožňuje tři specifikace trati, tzv. jižní smyčku, severní smyčku a pak spojení obou těchto variant, tzv. Main Track, na němž se jezdí i seriál MotoGP a Formule 1. Tato varianta okruhu měří 5542 metry, šířka trati je šestnáct metrů a jezdci si během jednoho okruhu „střihnou“ patnáct zatáček. Trať je charakteristická dvěma dlouhými rovinkami. Rekord této trati drží Casey Stoner, který v roce 2007 zajel čas s hodnotou 2:02,108 sekundy.

Loňské výsledky


V loňském závodě nejslabší kubatury se nejvíce radoval (tehdy) úřadující mistr světa Gábor Talmacsi, který tři sekundy za sebou nechal Bradleyho Smitha a o dalších šest pak Simone Corsiho. Ve čtvrtlitrech sice zvítězil Alvaro Bautista, ale nejvíce se v cíli radoval Marco Simoncelli. Ten svým druhým místem totiž rozhodl o tom, že se stal čtvrtlitrovým mistrem světa. Velmi dobře zde zabodovali i naši zástupci, když Lukáš Pešek dojel na desátém a Karel Abraham na dvanáctém místě. Kubaturu MotoGP suverénně opanoval Valentino Rossi a porazil jak druhého Daniho Pedrosu, tak třetího Andreu Doviziosa, který si zde dojel pro svoje první umístění na stupních vítězů v nejsilnější kategorii.

125 ccm                                              250 ccm                                           MotoGP

1. Gábor Talmacsi                             1. Alvaro Bautista                            1. Valentino Rossi
2. Bradley Smith                                 2. Hiroshi Aoyama                          2. Dani Pedrosa
3. Simone Corsi                                 3. Marco Simoncelli                        3. Andrea Dovizioso


Dosavadní průběh sezóny


Protože se ve stopětadvacítkách už v Austrálii rozhodlo o tom, že letošním mistrem světa se stal Julian Simon, jehož 239 bodů už nemůže nikdo překonat, bude se rozhodovat „pouze“ o titulu vicemistra, na něhož si mohou brousit zuby ještě tři piloti. Nejlepší výchozí pozici má druhý jezdec pořadí Bradley Smith, který nejenže má z těchto adeptů nasbírán největší počet bodů (183,5 b.), ale také vykazuje skvělou formu, když v posledních pěti závodech skončil čtyřikrát na bedně a jednou těsně pod ní. Vzhledem k tomu, že mu trať v Sepangu vyhovuje (vloni získal druhé místo), bude jedním z největších aspirantů na vítězství. Jednadvacet bodů na tohoto Brita ztrácí třetí Nicolas Terol (162,5 b.), což už je poměrně výrazná ztráta a tento Španěl o to víc může litovat svého poměrně zbytečného pádu v Estorilu. Posledním pilotem, který může ještě pomýšlet na stříbrnou medaili je Pol Espargaro (142,5 b.), jehož ztráta na druhou pozici je ale ještě o dalších dvacet bodů větší, nežli u Terola. Na pátém místě je Sergio Gadea (128 b.), který ale v posledních závodech jen paběrkuje a za posledních šest závodů nasbíral pouhých čtyřiadvacet bodů. Ve stejné „formě“ je i šestý Andrea Iannone (117,5 b.), který za stejný počet závodů nasbíral stejný počet bodů jako Gadea. Také proto se na jeho pozici tlačí sedmý Sandro Cortese, který ke svému bodovému zisku 112 bodů hodně přispěl druhým a třetím místem v posledních dvou závodech. Osmý Marc Marquez je prvním jezdcem, který se ještě nepřehoupl přes stobodovou hranici, když dosud nasbíral 94 bodů. Na místě devátém je Stefan Bradl (85 b.) a top ten uzavírá Joan Olive se 74 body. Protože se Jakub Kornfeil už postupně sžívá se svým Loncinem, můžeme se těšit na jeho další postup startovním polem směrem ke druhé desítce.


Jestliže ve dvackách je už o titulu rozhodnuto, ve dvěstěpadesátkách se souboj pořádně přiostřuje. Dosud vedoucí Hiroshi Aoyama (227 b.) letos sice pokaždé bodoval, ale na pódium vystoupil naposledy v Indianapolis. Od té doby si připsal dvě čtvrtá místa a v Austrálii skončil až na místě sedmém. Zato Marco Simoncelli (215 b.) z posledních sedmi závodů pětkrát vyhrál, jednou dojel na čtvrtém místě a jedenkrát nebodoval, na Japonce ztrácí dvanáct bodíků a vzhledem k tomu, že jich bude letos k dispozici ještě padesát, musí mít Aoyama hodně těžké spaní. Na místě třetím je Alvaro Bautista, tedy jezdec, který ještě před dvěma závody byl největším Aoyamovým konkurentem, ale pak přišla technická závada a pád v Estorilu a až desáté místo v Austrálii. Rázem z toho je devětadvacetibodová ztráta na vedoucí pozici, ale také pouhé čtyři bodíky náskoku před čtvrtým Hectroem Barberou (194 b.), který tak rozhodně bude na svého krajana a tedy i zisk bronzové medaile hodně tlačit. Páté místo zaujímá Mattia Pasini se 128 body, o místo šesté svedou velký boj dva jezdci, které dělí jeden bod, a to šestý Raffaele De Rosa (106 b.) a sedmý Mike Di Meglio (105 b.). Stejně těsné je to kolem osmé příčky, kde Hector Faubel i Thomas Luthi shodně nasbírali 94 bodů a o dva méně pak desátý Jules Cluzel (92 b.). Dva body dělí i oba naše reprezentany, když Lukáš Pešek je se dvaašedesáti body na třináctém místě a Karel Abraham se šedesáti na místě patnáctém.


Valentino Rossi se poté se poté, co v posledním závodě na Phillip Islandu poslal Jorge Lorenzo svoji Yamahu do kačírku, opět pevně usídlil v čele šampionátu kubatury MotoGP. Oba týmové kolegy teď dělí osmatřicet bodů (270 : 232) a i když měl Mallorčan před Australským závodem hodně velké sebevědomí, tak poté, co si otřel nos od krve prohlásil, že ho pád ani moc nemrzí, protože zisk titulu prý byla už jen „pouhá spekulace.“ Na třetí flek se po domácím triumfu opět vyšvihl Casey Stoner (195 b.), ale Dani Pedrosa na něho ztrácí pouhých šest bodů. O tuto medaili se tedy bude ještě hodně bojovat, jen Španěl nesmí předvádět podobné nemastné-neslané výkony, jako v Austrálii. To by na Stonera určitě nestačilo. Pokračuje i boj o místo páté, kde má zatím výhodu Andrea Dovizioso (152 b.), na kterého Colin Edwards (145 b.) ztrácí sedm bodů. Teď zbystřete a sledujte bodové zisky na dalších pozicích! Sedmé místo: Alex De Angelis (101 b.), osmé místo: Randy De Puniet (101 b.), deváté místo: Loris Capirossi (101 b.), desáté místo: Marco Melandri (100 b.). Čtyři jezdce dělí pouhý jeden bod! Protože ani jedenáctý Toni Elias (96 b.) a dvanáctý Chris Vermeulen (95 b.) neztrácejí příliš, bude boj o sedmou pozici hodně ostrý. Vlastně i souboje o tyto pozice v konkrétních závodech bývají nejvděčnější diváckou podívanou, bohužel často nepovšimnutou režií televizních přenosů. Letošní notorický „zaskakovač“ Aleix Espargaro nahradí Niccola Canepu, který je zraněný po pádu z Phillip Islandu.

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist