Pre - Laguna Seca

Valentino Rossi nestačil ani pořádně oslavit své 100. vítězství v Grand Prix a už se společně se svými kolegy přesunul na západ naší zeměkoule, kde se už o tomto víkendu jede Grand Prix USA.

Od zavedení kubatury MotoGP o obsahu 800 ccm jsme bohužel neviděli mnoho napínavých závodů, loňská Grand Prix USA však dle názorů odborníků mezi ně rozhodně patří. 
A které tři závody patří tedy na pomyslnou bednu: 
Barcelona 2007 - Rossi, Stoner a Pedrosa hráli hlavní roli v klasickém závodě, kdy nakonec australský mladík vyhrál o 0.069 sekundy.
Laguna Seca 2008 - Rossi a Stoner si nedarovali ani centimetr dráhy. Nakonec vyhrává Rossi po Stonerově chybě. V prvních emocích si Stoner stěžuje na agresivní jízdu Rossiho, později se ale omlouvá.
Barcelona 2009 - Rossi a Lorenzo se ve vedení v posledním kole závodu vystřídali celkem 4x. V poslední zatáčce pak nachází italský šampión 35 centimetrů širokou mezeru a zajišťuje si tak své 99. vítězství v závodech Grand Prix.
Pojďme ale podrobněji k závodu Laguna Seca 2008 - Neuvěřitelný souboj dvou gigantů, tedy Valentina Rossiho a Casey Stonera, zůstane asi navždy zapsán v paměti všech motocyklových fanoušků. A předjížděcí manévr Rossiho v pasáži "Corkscrew" byl mnohokrát ukázán jak v TV, tak publikován v novinách a časopisích celého světa.
Tento loňský závod se tedy nakonec skončil vítězstvím Valentina Rossiho, když celý víkend suverenní Casey Stoner musell takhle do kačírku a v cíli byl klasifikován jako druhý, neboť oba dva skvělí piloti měli na své konkurenty takový náskok, jako kdyby zbytek startovního pole jel na motocyklech o obsahu 250 ccm.
Závod také tehdy znamenal totální obrat v klasifikaci MotoGP 2008. 

Ale pojďme rychle k letošnímu závodu o tomto víkendu. Ten je pozoruhodný i tím, že se jede (kvalifikace) 4. července, tedy v den, kdy se slaví přijetí "Deklarace nezávislosti Spojených států amerických (USA), koncipovaná Thomasem Jeffersonem",  a to na II. kontinentálním kongresu dne 4.7.1776 ve Filadelfii (jako jednomyslné prohlášení třinácti spojených států). 
Tento národní svátek má v USA ještě větší význam než třeba Vánoce.  

"Tento rok jedeme v Americe o víkendu, do kterého zapadá 4. červenec. To je perfektní. Nedovedu si představit lepší oslavu svátku "Independence Day" , než ho slavit při Grand Prix USA. Také moji bratři zde budou a sice jako účastníci mistrovství USA - AMA. Bude to cool, vždyť zde ve Spojených státech je velmi fanoušků Ducati", těší se na GP USA dvojnásobný vítěz tohoto závodu Nicky Hayden, který ovšem pojede v Laguně Sece s motocyklem Ducati vůbec poprvé.

Ale pojďme rychle k letošnímu závodu. Zatímco v roce 2008 se rozhodovalo v Laguně Sece pouze mezi Valentinem Rossim a Casey Stonerem, tak v roce letošním musí počítat Rossi pochopitelně i se svým týmovým kolegou  Jorgem Lorenzem.


"Vzpomínky na loňskou GP USA jsou ještě hodně čerstvé. Centrem pozornosti byl tehdy můj souboj s Caseyem. Moje vítězství bylo vloni rozhodující obrátkou v boji o titul mistra světa. Na tento závod vzpomínám vždy velmi rád. Letos to bude jistě hodně tvrdé, mnoho času na oslavu po mém 100. vítězství jsme v Assenu neměli, naopak nás všechny čekal rychlý přesun do Ameriky a to bylo hodně tvrdé. V Laguně Sece bývá hodně horko a celý víkend v Kalifornii je tak velmi namáhavý a to i proto, že v brilantní formě se nachází i Jorge Lorenzo. A také Stoner zřejmě už pojede docela zdravý. V mistrovství světa je navíc ještě vše otevřené", říká Valentino Rossi, který se tedy po roce vrací do USA, ovšem tentokráte v pozici leadera šampionátu.

30-ti letý Ital Rossi vyhrál poslední dva závody v Barceloně a v Assenu a má na svém kontě 131 bodů. Následuje ho týmový kolega Jorge Lorenzo ze Španělska (126 bodů) a Australan Casey Stoner (122).



Casey Stoner dokončil poslední dva závody sice vždy na podiovém umístění, ale spokojený určitě nebyl. Jeho jezdecký potenciál a také potenciál motocyklu Ducati je jistě větší. Ovšem ex-mistr světa bojoval i se svým zdravím a nejenže byl po závodech v Barceloně a v Assenu úplně "groggy", ale dokonce se v Assenu nezúčastnil ani TK, neboť musel být ošetřen lékařem. "Cítím se už lépe, ale tyto symptomy už nesmím příště podceňovat", je si jist tovární jezdec Ducati.


Na čtvrtém místě v průběžné tabulce je Ital Andrea Dovizioso s továrním motocyklem Repsol Honda (69 bodů), sledován svým továrním kolegou Dani Pedrosou ze Španělska (67). Stejný počet bodů má ovšem šestý muž klasifikace, tedy domácí Colin Edwards s Tech3 Yamaha, který by rád získal své první letošní podium. 


Italský veterán Loris Capirossi se Suzuki je sedmý (56), následován svým krajanem Marco Melandrim na Kawasaki (55), který pomalu "dojíždí" na skutečnost, že od 1. dubna nebyl od továrny Kawasaki udělán žádný vývojový pokrok.  
Top 10 pak dokompletovávají Australan Chris Vermeulen na další Suzuki (53), o kterého má eminentní zájem na rok 2010 tovární tým Alstare Suzuki v seriálu WSBK (za Kagayamu) a nenápadný Francouz Randy de Puinet s LCR Hondou (51). 

Jako jedenáctý odcestoval do USA britský jezdec James Toseland s dalším motocyklem Tech3 Yamaha (39), o kterého naopak usiluje superbiková stáj Ten Kate Honda (místo veterána Carlose Checy, který zřejmě pojede v roce 2010 seriál AMA).



Dvanáctý je potom Alex de Angelis ze San Marina se San Carlo Gresini Hondou (31), jehož časy v kubatuře motoGP se už zdají být sečteny. Až na třináctém místě se pak nachází už výše zmiňovaný Nicky Hayden s továrním motocyklem Ducati (27), kterého následují Španěl Toni Elias na druhé Gresiniho Hondě (27).

Nejlepší "rookie", Fin Mika Kallio s Pramac Ducati je na 14. místě (26) - ten ovšem v USA pro zranění z Assenu bohužel nepojede. Šestnáctý je jeho týmový kolega Niccoló Canepa z Itálie (12) před největším zklamáním tohoto roku (můj soukromý názor), zkušeným Sete Gibernauem na satelitní Ducati (12) a Japoncem Yuki Takahahsim na Scot Hondě (9) - ten rovněž, stejně jako Kallio, bude minimálně v USA chybět.

Jeho náhradník a maďarský nováček této kubatury Gabor Talmacsi zatím ze dvou závodů nezískal ani jeden bod, doufá však, že se mu to s dvěma motorkami tentokráte podaří.





Časový program Grand Prix USA

Pátek - volný trénink 22.55 - 23.55 hod.

Sobota - volný trénink 18.55 - 19.55 hod.
                kvalifikace 22.55 - 23.55 hod.

Neděle - warm up 18.40 - 19.00 hod.
                závod na 32 okruhů (115,520 km), start ve 23.00 hod.

Všechny časové údaje jsou ve středoevropském čase.

Video Rossi vs Stoner Laguna Seca 2008



Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist