Ohlasy po Velké ceně Argentiny

První podnik mistrovství světa silničních motocyklů na území Argentiny od roku 1999 nabídl velmi zajímavý pohled na závodění všech tří kubatur. V královské kubatuře slavil vítězství na okruhu Termas de Río Hondo Marc Márquez. Druhý projel cílem Dani Pedrosa a třetí Jorge Lorenzo. Nejlepším jezdcem kategorie OPEN byl Hiroshi Aoyama.

MotoGP – Závod


1. Marc Márquez (Repsol Honda Team) – MS 1.místo … 75 bodů

Podruhé v řadě získali jezdci Respol Hondy pro japonského výrobce double a Marc Márquez triumfoval ve třetím závodu sezony, když do každého z nich startoval z pole position. Jezdcem, jemuž se naposledy podařilo vyhrát tři úvodní závody sezony, byl v roce 2001 Valentino Rossi, ale aby se tak stalo navíc po startu z pole postion, tak to naposledy zaznamenal v roce 1971 Giacomo Agostini.

„Jsem moc rád jak to všechno o víkendu dopadlo a chtěl bych za to poděkoval celému týmu! Myslím, že to byl pro fanoušky hezký závod se spoustou předjíždění a sám jsem něco takového nečekal. Jak závod pokračoval, viděl jsem jaká je na Jorge Lorenza ztráta a snažil se ho co nejrychleji dojet a několik kol pak zůstat v jeho závěsu. Když jsem uviděl, že se začíná přibližovat Dany, zkusil jsem ho předjet a vytvořit si pohodlnější náskok. Získal jsem pětadvacet bodů, které jsou pro nás velmi důležité a podařilo se mi vyhrát třetí závod v řadě. Nicméně je nám jasné, že je sezona ještě hodně dlouhá. Teď míříme do Jerezu, kde je Dani s Jorgem velmi rychlý, takže budeme muset s nimi zůstat vpředu a bojovat o vítězství.“

2. Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) – MS 2.místo … 56 bodů (- 19)

Po startu ze třetí pozice se Dani Pedrosa propadl až na sedmé místo, kde jel mezi Márquzem a Aleixem Espargarem. Nějakou dobu Španěl šetřil pneumatiky a nepouštěl se do ostrých soubojů, aby později dokázal využít lepší přilnavosti pneumatik Bridegstone. Od devátého kola závodu jel na třetím místě a začal postupně stahovat náskok na svého týmového kolegu Márqueze. Ten ale v sedmnáctém kole předjel dosud vedoucího Lorenza. Pedrosa nasadil rychlé tempo a v předposledním kole Mallorčana předjel. Na atak Márqueze mu už ale nezbyl čas.

„Závod jsem si užíval, ale potom, co jsem na začátku ztratil nějaký čas, tak jsem jel zase sám. Ve finální části závodu jsem měl dobré tempo a dokázal získat pozice zpátky. Nakonec jsem skončil druhý, ale s rychlostí, jakou jsme tu měli, jsme mohli usilovat o vítězství. Pokaždé je třeba se učit a možná jsem až příliš dlouho jel ve skupině, abych ušetřil pneumatiky. Naštěstí jsme tu nalezli dobré nastavení, které nám umožnilo být více konkurenceschopní a to je rozhodně pozitivní.“

3. Jorge Lorenzo (Repsol Honda Team) – MS 7.místo … 22 bodů (- 53)

Španělský jezdec tovární Yamahy úvodní závod sezony v Kataru nedokončil, když spadl v prvním kole a v Texasu to po předčasném startu také nebylo nejlepší, třebaže byl Austin místem, kde si Jorge Lorenzo letos poprvé připsal šest bodů. V Argentině už Lorenzo musel zabrat, aby mu jeho soupeři v tabulce průběžného hodnocení nezmizeli z dohledu.

V samotném závodu Velké ceny Argentiny Jorge Lorenzo od prvního kola vedl až do momentu, kdy do konce závodu zbývalo devět kol. Lorenzo si pro závod vybral měkčí směs přední pneumatiky, Márquez tvrdší a to zřejmě rozhodlo. Márquez rodáka z Mallorky předjel v sedmnáctém kole a v předposledním kole se přes Lorenza dostal také Dani Pedrosa. V cíli tak Jorge Lorenzo mohl slavit třetí místo a současnou sedmou pozici v průběžném hodnocení.

„Jsem opravdu velmi spokojený. Je to pravděpodobně mé nejsladší třetí místo kariéry jezdce MotoGP, které přichází po dvojici náročných závodů. Předvedli jsme, že s Hondami můžeme soupeřit, třebaže nejsme v nejlepší formě a hrdě dojet na třetí pozici. Chceme se zlepšit. Chci ještě zapracovat na fyzické kondici a na motorce, a když nadejde ta správná chvíle, myslím, že budeme připraveni vyhrávat závody. Musíme se nadále zlepšovat, být trpěliví a čekat na naši chvíli.“

MotoGP – Top OPEN

10. Hiroshi Aoyama (Drive M7 Aspar) – MS 12.místo … 15 bodů (- 60)

Parádní bitvu o desáté místo předvedli v závodu argentinské Grand Prix jezdci na motocyklech Honda RCV1000R. Nejdřív to vypadalo, že pro body za desáté místo a status nejlepšího jezdce kategorie OPEN si dojede Nicky Hayden, jenže byl to jeho týmový kolega Hiroshi Aoyama, kdo Američana v předposlední zatáčce předjel a v boji o desáté místo porazil.

„Byl to těžký závod. Na tomto novém okruhu jsme měli vážné pochybnosti o životnosti pneumatik, ale jsem velmi rád, že jsem tento závod dokončil v pozici nejlepšího jezdce kategorie OPEN. V poslední třetině závodu byly pneumatiky skoro na limitu, ale v tomto směru to myslím bylo u všech stejné. Hodně jsem si užíval souboje s Hernandézem a Nickym. Jsem moc spokojený, že se mi podařilo umístit před nimi a získat body za desáté místo. V úvodu roku to pro mě bylo všechno nové, ale od chvíle, co jsem přišel k Drive M7 Aspar, jsem ušel kus cesty a dnešní výsledek je odměnou pro všechny za jejich tvrdou práci. Doufejme, že ve stejném stylu budeme pokračovat také po našem návratu do Evropy.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist