O Jorge Lorenzovi jak ho neznáte

Dvojnásobný mistr světa MotoGP Jorge Lorenzo žije během sezony pouze pro motocyklové závody, ale co jinak? Jaké jsou jeho názory, která je oblíbená země, který okruh mu v kalendáři GP chybí a kdo je jeho největším kamarádem? Nejen na tyto otázky odpovídá nejlepší současný motocyklový jezdec, jenž si dovede představit závodit v seriálu Grand Prix i za 10 roků.

Pokud by jsi měl možnost vybrat si nějaký okruh, kde se nejezdí závody Grand Prix?
Jorge Lorenzo: "Spa-Francorchamps v Belgii, to je velmi dobrá trať. Pro motocykly sice trochu nebezpečná, ale jednou tam závodit, by bylo určitě pěkné. Jinak mám velmi rád také okruh Suzuka, ale po tragédii Daijira Kata 2003 tam už bohužel více nezávodíme".

Co si myslíš o různých zemích, do kterých cestuješ. Zajímají Tě také věci, které nemají nic společného se závodní tratí?
Jorge Lorenzo: "Mám velmi rád Německo, jídlo, lidi...Ale i Austrálie je velmi pěkná země. Také jsem hodně rád v Indonésii, tam jsou lidé neuvěřitelně hodní, pořád se smějí a jsou hrozně srdeční. Také New York je mimochodem hodně zvláštní město. Samozřejmě, že mám rád Španělsko a jsem hodně hrdý na to, že jsem Španělem. Máme velmi dobré počasí a překrásné místa, která stojí za to navštívit, především na Mallorce. To je můj ostrov, tam jsem se narodil a je doslova fantastický".

Nyní ale žiješ v Barceloně. Co tam vlastně děláš, třeba v zimě?
Jorge Lorenzo:
"V zimě mám nejdříve krátkou dovolenou, ale opravdu jen krátkou. Když totiž jezdíš už delší dobu, tak je hodně problematické, vrátit se do normálního všedního dne a začít znovu trénovat. Proto je dovolená hodně krátká a já jedu na chvíli pryč. Nejraději s přáteli do Karibiku. A normální pracovní den v mém životě je úplně jednoduchý. Dopoledne hodně trénuji, třeba s mini-bikem na takové malé dráze, pak se také věnuji józe. Odpoledne mám čas na odpočinek a regeneruji. Hodně času trávím se svým kamarádem Rickym [Ricard Cardus-pilot Moto2, pozn. Bosso], s tím žiji pohromadě a chodíme spolu třeba do kina, hrajeme golf nebo se jen tak povalujeme doma".

Jezdíš také motocross?
Jorge Lorenzo:
"V zimě ano, ale v létě, během sezony, je to hodně nebezpečné. Musím se koncentrovat na závody GP a v žádném případě se nesmím zranit".
Které zaměstnání by jsi si zvolil, kdyby jsi nebyl tak rychlý na motocyklu?
Jorge Lorenzo:
"Tak to vážně nevím....Ale v životě to je většinou jinak, než to očekáváš. Když  jsem byl ještě dítě, tak jsem rád maloval. Byl jsem hodně kreativní a byl jsem docela dobrý ve škole. Ale vážně nevím, naštěstí si s tím nemusím dělat starosti".

Ty hodně čteš. Máš nějakou oblíbenou knihu?
Jorge Lorenzo:
"Čtu opravdu hodně rád a užívám si to. Hlavně před spaním, to mně čtení pomáhá, aby lépe usnul. Normálně čtu hodně knih především s radami do života, ty mně přinášejí hodně nových nápadů a myšlenek. Nemám ale vůbec rád akční romány nebo něco podobného. Mám rád jen reálné příběhy. Třeba biografie sportovců, jako je třeba o Michaelovi  Jordanovi, to je hodně zajímavé".

Máš nějakého oblíbeného sportovce. Existuje někdo, kdo Tě inspiruje? 
Jorge Lorenzo:
"Michael Jordan je mým oblíbeným sportovcem. Je to hodně inspirující osobnost. Byl už hodně na vrcholu a přece se dokázal pořád zlepšovat. Každý den pracoval na tom, aby byl ještě lepší, ačkoliv už dosáhl všeho. Většina sportovců se spokojí s tím, že už jsou absolutně na vrcholu. Začnou méně pracovat, ale on pořád dělal více."

Co si myslíš, že budeš dělat za deset let?
Jorge Lorenzo:
"Možná budu ještě stále zde, tedy v MotoGP, možná také ne. Možná už nebudu závodit, já to ale nevím. Bylo by to ale hodně dobré, kdybych ještě v té době byl schopen míchat pořadím v mistrovství světa".

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (20x):



TOPlist