Některá zajímavá čísla před Katarem

Před každým závodem Grand Prix jsou k dispozici některé milníky - čísla, která patří právě k tomu kterému závodu. Nejinak je tomu i teď před závodem Grand Prix Katar.

986 


986 bodů nasbíral doposud v MotoGP Casey Stoner. Pokud tedy dojede v Losailu první nebo druhý, tak bude 17. jezdcem v historii královské kubatury, kterému se podařilo překonat hranici 1000 bodů. 

199

  

199x skončil Valentino Rossi na bodovaných místech ve všech třech kubaturách
. Pokud tedy bude bodovat v neděli v Losailu - dojede tak v Top 15 - dosáhne jako třetí jezdec historie čísla 200. To se podařilo pouze Lorisi Capirossimu a Alexi Barrosovi.

136 


136 závodů bude mít po Kataru za sebou čtyřtaktní třída MotoGP od jejího zavedení v roce 2002. První závod se jel v Japonsku,  a na startu stáli už tehdy v královské kubatuře Valentino Rossi a Loris Capirossi. 

99 


99x dokončil doposud v bodech závod MotoGP Nicky Hayden.
  Pokud se mu povede i v Losailu, tak bude teprve 15. jezdcem, kterému se to podaří.

10

 

10 let uplyne tento pátek od chvíle, kdy naposled vyhráli všechny tři kubatury Japonci.
Tehdy na okruhu Suzuka se to podařilo Norickovi Abemu (500 ccm), Daijirovi Katovi (250 ccm) a Youichimu  Uiovi (125 ccm). Bohužel první dva jmenovaní už nejsou mezi námi, Youichi Ui pak jezdí japonský šampionát dvěstěpadesátek s motocyklem Yamaha. 


7x se už pojede Grand Prix Kataru, z toho potřetí za umělého osvětlení. V kubatuře MotoGP zatím kralovala tříkrát Ducati (Stoner 2007 - 2009), dvakrát Yamaha (Rossi 2005 a 2006) a jednou zásluhou Sete Gibernaua také Honda (2004). 


5x doposud vyhrála úvodní závod sezóny značka MV Agusta
. Jezdcům na Ducati se to podařilo  doposud čtyřikrát zásluhou Lorise Capirossiho v Jerezu 2006 a Caseyho Stonera v posledních třech letech v Kataru. Pokud tedy někdo z kvinteta Stoner, Hayden, Kallio, Espargaro či Barbera vyhraje v neděli, tak Ducati tento historický milník MV Agusty vyrovná. 

4


4x vyhráli úvodní závod sezóny - samozřejmě myšleno po sobě - pouze tři piloti -  Giacomo Agostini, Barry Sheene a Valentino Rossi. Tím čtvrtým by mohl být Casey Stoner. 


3 jezdci startovali doposud ve všech 53 závodech MotoGP s motorkami o objemu 800 ccm. Protože muž s číslem "7" už tyto závody nejezdí (Chris Vermeulen), tak zbývají pouze tři mušketýři:  Colin Edwards, Randy de Puniet a Valentino Rossi.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist