Nebýt sobotního zaváhání, mohlo to být lepší

První závod roku má za sebou tým NGM Mobile Forward Racing, jenž do letošní sezony nastoupil s jezdeckou dvojicí Aleix Esapargaró, Colin Edwards a nově také s motocykly Yamaha v kategorii Open. Díky čtvrtému a devátému místu v cíli GP Kataru, je nyní Forward Racing s třinácti body třetí v poháru konstruktérů a s dvaceti body čtvrtý v soutěži týmů.

Po úspěšných testech, kde byl Aleix Espargaró pokaždé mezi nejlepšími následovalo obrovské překvapení, když tento talentovaný španělský závodník vyhrál každý z úvodních tří volných tréninků a do druhé kvalifikace postoupil přímo z prvního místa. Najednou byl Espargaró nejrychlejším v třídě MotoGP, nejrychlejším jezdcem kategorie Open a rovněž nejrychlejším jezdcem Yamahy.

Prvním skutečným měřením sil byla sobotní katarská kvalifikace a tam letos Espargaró poprvé zaváhal, když po dvou chybách skončil dvakrát na zemi. Dokonce i přesto se do závodu kvalifikoval devátý, jednu řadu za továrním jezdcem Jorge Lorenzem a dokonce před druhým jezdcem Movistar Yamaha Valentinem Rossim.
V samotném závodu Aleix Espargaró potvrdil dobrou rychlost a cílem projel čtvrtý, osm sekund za umístěním na stupních vítězů. „S tímto výsledkem jsem spokojený. Dvě chyby z včerejška (sobota) způsobily, že tento závod pro nás nebyl vůbec snadný. Startoval jsem ze třetí řady a hodně válčil s plnou nádrží, když jsem se snažil předjet obě Ducati, které měly na dlouhé rovince výhodu maximální rychlosti,“ prozradil Španěl.

„Nechtěl jsem udělat žádnou další chybu, takže jsem na to hned ze začátku netlačil. Počkal jsem si až nastane ten správný okamžik k předjetí. Je to škoda, protože jsme jinak měli rychlost, abychom bojovali s jezdci vpředu, ale musím být spokojený, protože jsme teď čtvrtí v průběžném hodnocení,“ pokračoval Aleix Espargaró a závěrem dodal: „Moc bych chtěl poděkovat týmu, ale také Colinovi, jenž nám umožnil, aby z jeho druhého stroje použili některé díly na opravu mé motorky, která byla po sobotní kvalifikaci úplně zničená.“
Čtyřicetiletý Američan Colin Edwards projel cílem úvodního podniku devátý a k závodu v Kataru uvedl: „Nebyl to závod, jaký bych si představoval, protože jsem ze začátku hodně bojoval s přilnavostí. Hlavní problém ale zůstává stejný a to, že s motorkou nedokážu pořádně zatáčet. Pracujeme na tom a doufám, že se nám to podaří zlepšit. Získali jsme nějaké body a teď už se těším na svoji domácí Grand Prix v Texasu.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist