Motul TT Assen – Fantastický závod MotoGP vyhrál Márquez, Kornfeil pátý v Moto3

Závody osmé Grand Prix sezony jsou minulostí, ale rozhodně zůstanou ještě dlouho v paměti jako jedny z nejnapínavějších. V třídě Moto3 vybojoval zlato Jorge Martin, pátý v cíli byl Jakub Kornfeil, který do závodu startoval třiadvacátý! V závodu Moto2 získal plný počet bodů Francesco Bagnaia. Závod MotoGP byl v Assenu rozhodně tím nejlepším, co jsme mohli vidět a možná zatím to nejlepší z celé sezony. O vítězství bojovalo šest jezdců na motorkách čtyř různých výrobců. První projel cílem Marc Márquez, jenž si upevnil pozici lídra průběžného hodnocení. Karel Abraham závod nedokončil. Devátý podnik sezony je v polovině července na Sachsenringu.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na 26 kol odstartoval z první řady Marc Márquez (Repsol Honda Team), Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol) a Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP). Z druhé řady vyrazil Andrea Dovizioso (Ducati Team), Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR) a Maverick Viñales (Movistar Yamaha MotoGP). Třetí řada Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini), Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3) a Andrea Iannone (Team Suzuki ECSTAR). Čtvrtá řada Jorge Lorenzo (Ducati Team), Danilo Petrucci (Alma Pramac Racing) a Álvaro Bautista (Pull&Bear Aspar Team). Český závodník Karel Abraham (Ángel Nieto Team) startoval devatenáctý.

Po startu si vedoucí pozici udržel Marc Márquez, ale ne na dlouho, protože Jorge Lorenzo předvedl výborný tah na bránu a před nájezdem do druhého kola vedl závodní pole jezdec Ducati. Oba jezdci si nic nedarovali a od prvních metrů závodu bylo jasné, že to bude napínavá podívaná. Valentino Rossi krátce po startu ztratil, ale stačil se vrátit zpátky na třetí místo a zachytil nástup vedoucí dvojice. Andrea Dovizioso byl čtvrtý, Cal Crutchlow pátý, šestý jel Alex Rins, sedmý Andrea Iannone a osmý Maverick Viñales. Český závodník Karel Abraham ztratil a byl jednadvacátý. Na posledních dvou místech jel Xavier Simeón (Reale Avintia Racing) a Thomas Lüthi (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS).

Po pěti kolech vedl Jorge Lorenzo, na druhé místo se posunul Valentino Rossi, třetí byl Marc Márquet, čtvrtý Andrea Dovizioso, pátý Alex Rins a tempo držel také šestý Cal Crutchlow a sedmý Maverick Viñales. V jednu chvíli došlo ke kontaktu mezi Rossim a Lorenzem, když Španěl v jedné ze zatáče zpomalil tak, že Rossi nestačil zareagovat a narazil do jezdce Ducati. Oba celou situaci ustáli, ale Rossi následně přišel o druhou pozici, když se před něho dostal Marc Márquez, následně jezdce Yamahy předjel Andrea Dovizioso a Alex Rins.

Po deseti odjetých kolech to bylo stále vyrovnané a bitva o vedení a pozice na stupních vítězů musela dostat všechny fanoušky do varu. Ke kontaktu došlo mezi Alexem Rinsem a Marcem Márquezem, což Márquez ustál jen tak tak a komisaři FIM to začali vyšetřovat. V polovině závodu vedl Jorge Lorenzo, druhý jel Andrea Dovizioso, třetí Marc Márquez, čtvrtý Maverick Viñales a šestý Valentino Rossi, který měl těsně za sebou Johanna Zarca a Cala Crutchlowa. V patnáctém kole se do vedení posunul Andrea Dovizioso, druhý jel Marc Márquez, třetí Jorge Lorenzo. V závodu už nepokračoval Karel Abraham.

Tak tomu se říká závod, to co dnes v Assenu předváděli jezdci MotoGP. Osm kol před cílem vedl Andrea Dovizioso, který svedl několik drsných soubojů s Jorge Lorenzem. Jenže Maverick Viñales chytil druhý dech a ve dvacátém kole převzal vedení, takže to bylo jak na houpačce. Druhý jel Marc Márquez, třetí Andrea Dovizioso, čtvrtý Valentino Rossi, pátý Alex Rins a šestý Jorge Lorenzo. Z dvanácté pozice spadl Danilo Petrucci (Alma Pramac Racing) a v závodu nepokračoval Xavier Simeón.

Ve dvacátém kole byl první Marc Márquez a druhý Maverick Viñales po kontaktu delší na brzdy, takže dopředu šla dvojice Andrea Dovizioso a Valentino Rossi, který nějakou dobu i vedl. Čtyři kola před cílem byl první znovu Marc Márquez, druhý Andrea Dovizioso a třetí Valentino Rossi. Ve hře o stupně vítězů byl také Maverick Viñales, Alex Rins a šestý Cal Crutchlow. V předposledním kole se Rossi dostal na druhé místo, ale Dovizioso ve snaze pozici získat zpátky vyvezl krajana mimo dráhu, takže se Rossi propadl na šesté místo.

Neuvěřitelně napínavý závod vyhrál Marc Márquez, který si upevňuje vedoucí pozici v šampionátu. Na druhém místě projel cílem Alex Rins, který tak zaznamenal své nejlepší umístění v MotoGP, třetí je Maverick Viñales. Čtvrtý závod dokončil Andrea Dovizioso, pátý byl Valentino Rossi. Nejlepším netovárním jezdcem je šestý Cal Crutchlow.

Motul TT Assen, MotoGP – Závod (26kol)
23°C, dráha suchá, 40°C, vlhkost: 32%
1. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 41'13.863
2. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +2.269
3. # 25 Maverick VIÑALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +2.308
4. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +2.422
5. # 46 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +2.963
6. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +3.876
7. # 99 Jorge LORENZO SPA Ducati Team Ducati +4.462
8. # 5 Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +7.001
9. # 19 Alvaro BAUTISTA SPA Angel Nieto Team Ducati +7.541
10. # 43 Jack MILLER AUS Alma Pramac Racing Ducati +13.056
11. # 29 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +14.255
12. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +15.876
13. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +15.986
14. # 45 Scott REDDING GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +16.019
15. # 26 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +16.043
16. # 53 Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati +16.416
17. # 38 Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM +29.073
18. # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +33.824
19. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +34.037
20. # 12 Thomas LUTHI SWI EG 0,0 Marc VDS Honda +47.853
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 9 Danilo PETRUCCI ITA Alma Pramac Racing Ducati  
  # 10 Xavier SIMEON BEL Reale Avintia Racing Ducati  
  # 17 Karel ABRAHAM CZE Angel Nieto Team Ducati  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 9 Kč od 6 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
HeavyMental46 přispěl -1 Kč
jannyk přispěla 2 Kč
Killian47 přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
michalpike přispěl 2 Kč
Boss.trx850 přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist