MotoGP před poslední generálkou

Poprvé se - od zítřka až do neděle - v litrové éře představí na trati všechny zúčastněné týmy a to jak s prototypovými motocykly, tak i s CR. Na trati Jerez de la Frontera tak proti loňským 17 motocyklům královské kubatury MotoGP uvidíme o 4 více, tedy 21!

Bude to tedy poprvé v těchto zimních testech, že uvidíme kompletní nabídku MotoGP na jednom okruhu společně. Všech 21 jezdců tak absolvuje poslední třídenní přípravu před startem v Kataru.
Doposavadním testům zcela jasně dominoval mistr světa Casey Stoner a jen tak svou skvělou formou potvrdil, že Repsol Honda bude i v roce 2012 tím týmem, který je nutno porazit, pokud se chce někdo jiný stát mistrem světa, neboť skvěle si na testech vedl i jeho týmový kolega Dani Pedrosa. Jejich největšími soupeři je tovární duo Yamaha Factory Racing, neboť jak Lorenzo, tak i Spies se dokázali zlepšovat každým testovacím dnem. Při posledním testu kladl tovární tým Yamahy důraz na elektroniku a stabilitu YZR-M1.
Velká pozornost bude ovšem v Jerezu zaměřena na tovární piloty Ducati Valentina Rossiho a Nicky Haydena. Především u Valentina Rossiho je otázkou, zda se psychicky srovnal s tím, že na posledních testech skončil předposlední, když za sebou nechal pouze svého týmového kolegu Haydena a naopak před ním skončili jak Rookie Stefan Bradl, tak se satelitním motocyklem Ducati jedoucí Hector Barbera.
Kromě továrních jezdců se dá hodně očekávat od obou zástupců týmu Monster Yamaha Tech 3, tedy Andrea Doviziosa a Cal Crutchlowa. Jejich přímými protivníky budou další jezdci ze satelitních týmů: LCR Honda se Stefanem Bradlem, San Carlo Honda Gresini s Álvaro Bautistou, Pramac Racing s Héctorem Barberou a Cardion ab Motoracing s naším už uzdraveným Karlem Abrahamem.
Ovšem rok 2012 je historickým především proto, že začíná doba motocyklů CR, které budou chtít bojovat o své uznání v MotoGP. Poprvé budou ale testovat všichni pohromadě: Randy de Puniet a Aleix Espargaró (Power Electronics Aspar) budou mít k dispozici motocykly ART a nesmíme zapomenout na to, že Francouz se dostal už na časovou vzdálenost 1.5 sekundy na Pole-position  Caseyho Stonera z loňského roku.
Celkem uvidíme 9 jezdců s novými motocykly CR, kromě už výše jmenovaných De Punieta a Espargara to budou Colin Edwards (NGM Mobile Forward Racing), Danilo Petrucci (Ioda Racing Project), Mattia Pasini (Speed Master), James Ellison (Paul Bird Racing), Iván Silva a Yonny Hernández (Avintia Racing) a Michele Pirro (San Carlo Honda Gresini).

Třídenní testy začínají vždy v 10 hodin a končí v 18 hodin, každý den až do neděle tedy budou mít jezdci královské kubatury k dispozici celkem 7 hodin tratě v Jerezu, neboť v poledne je pochopitelně na pořadu hodinová polední přestávka.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist