Moto2: Bude v Jerezu všechno jinak?

Druhý závod značkového Honda-Dunlop Cupu s predikátem mistrovství světa se jede na trati, který všichni jezdci znají a to nejen z březnových testů! Tedy poprvé za úplně stejných podmínek.

Katar byl jiný, Jerez bude jiný. A to nejen proto, že se pojede za normálního světla, tedy ne za umělého osvětlení. Zásadním faktorem je skutečnost, že tento okruh všichni účastníci značkového Honda-Dunlop-Cupu dobře znají a to nejen z testů...


Pokud by si někdo - já tedy rozhodně ne - vsadil na Tomizawu, že vyhraje úvod v Losailu, musel by se pěkně napakovat. Kdo tedy vyhraje v Jerezu? Zkusme si zatipovat, ale pozor!


Ačkoliv jezdci typu Yonny Hernandez (v Losailu odpadl z 9. místa) či třeba Kenny Noyes (v cíli až 18.) v úvodu nijak nezaujali, tak právě oni dva znají okruh Jerez de la Frontera ze závodů španělského šampionátu CEV. A co třeba král testů na tomto okruhu, Claudio Corti (20. místo)?

Takže tipovat vítěze je hrozně těžké. Po sobotní kvalifikaci je jistě možné, že první dvacítka bude srovnána v jedné sekundě. Je to možné? Určitě! Vždyť superbiky s jednotnými pneumatikami a s různými motory to dokazují a u Moto2 je předpoklad, že to bude ještě těsnější!

Ale dejme slovo také třem jezdcům, kteří jistě budou patřit mezi kandidáty minimálně na Top 10, ale spíše na podiová umístění:


Švýcar Thomas Lüthi má pro Jerez celkem jasný cíl, závodit na samé špici závodu. Na tento okruh má mimochodem Tom Lüthi velmi dobré vzpomínky, například vloni zde skončil ve dvěstěpadesátkách na 5. místě, tedy na takovém, které je jistě možné i letos. "Tom zná tento okruh velmi dobře a také ví, že v Jerezu se jezdí s nožem sevřeným mezi zuby", říká týmový manažér Terrel Thien. "Při testech zde byl Tom hodně rychlý a s lepší startovní pozicí než v Losailu si dovedu představit 5. místo v cíli docela dobře".

Lüthi sám ale nechce o nějakém konkrétním cíli vůbec nic slyšet: "Nedal jsem si pro Jerez žádné cílové umístění", říká pilot japonské firmy Moriwaki a dodává: "Chci prostě závodit v první skupině. Doufám, že v neděli budeme pokračovat v Jerezu tam, kde jsme skončili v Qataru a že budeme od prvního tréninku vepředu. Poprvé pojedeme na okruhu, kde jsme už před sezónou testovali. Závod bude jistě zajímavý, všechny týmy mají s tímto okruhem už zkušenosti z testů. A také mě zajímá, zda jezdci se zkušenostmi ze závodů čtyřtaktů toho tentokráte využijí, neboť v Qataru tomu tak nebylo".


Koncem března si Toni Elias přivodil při testu v Jerezu de la Frontera zlomeniny v oblasti své levé nohy. K tomu si poranil ještě levou ruku. Přesto skončil v úvodním závodě na 4. místě. Nyní se tedy vrací Elias na místo, kde si tato zranění přivodil a doufá, že si s podporou fanoušků dojede pro podium. Samozřejmě, že není ještě 100% v pořádku, ale pauza díky posunutí závodu v Motegi mu jistě přišla vhod.

"Měl jsem několik dní k dobru, trochu vyléčit své zranění", říká 10-násobný vítěz závodů Grand Prix a hned dále doplňuje: "Naštěstí není Jerez okruhem, kde se často střídá směr jízdy, tedy zejména doleva, takže to pro moji ruku (noha už je na tom lépe) nebude tak namáhavé. Jsem asi na 70% svých možností, těch zbývajících třicet dodají fanoušci".

Jerez ovšem nebyl doposud pro Eliase tím nejlepším místem, z 11 závodů, které zde už od roku 1999 absolvoval, skončil jen jednou na podiovém umístění - v roce 2003 zde vyhrál dvěstěpadesátky. A to by chtěl zopakovat i letos, ale tento okruh znají dobře všichni jezdci nové kubatury Moto2 ze šesti dnů březnových testů IRTA, což největší papírový favorit této kubatury dobře ví.


Po katarské "nule" chce Julian Simon při domácí Grand Prix dojet na podium. Po technických problémech musel toitž mistr světa Julián Simón odstavit svou RSV-Moto2 hned po prvním kole závodu v Losailu do garáže. "Hlavním důvodem mého vzdání závodu v Qataru byla spojka" myslí si 23-letý španělský jezdec a hned vysvětluje: "Zřejmě jsem ji přehřál na startu. Začala tak prokluzovat, že nebylo možné s ní dále jet".

"Jerez je závodní okruh, který mám hrozně rád. V neděli chci stát na podiu. Takže krátce řečeno, po tom menším meziproblému v Losailu začíná pro mě mistrovství světa 2010 až tento víkend. Jerezskou trať znám nazpaměť a před sezónou jsme zde nasbírali hodně potřebných dat", šíří blahodárný optimismus všude kolem sebe Julián Simón.

Nečekaný týden volna využil Simón a jeho "crew" k dalšímu vylepšování a poznání nového motocyklu RSV. A pro tento víkend chce Simón zplatit domácím divákům jejich podporu v loňském roce dobrým umístěním: "Jsem si jistý, že španělské publikum bude fandit všem španělským jezdcům. Tak jako to dělali v roce loňském, když jsem jel na špici celého závodu stopětadvcítek, ale bohužel jsem upadl. Takže dobře vím, že jim něco dlužím."

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist