Moto2: Aoyama ukončil závodní kariéru (zatím?)

Mladší bratr mistra světa ve dvěstěpadesátkách, Shuhei Aoyama, ukončil svou závodní kariéru.

Překvapivé oznámení z posledních hodin: Shuhei Aoyama, mistr Japonska 2005 (250 ccm) a 2003 (125 ccm) ukončil svou aktivní kariéru. 23-letý jezdec, zkoušel své štěstí v loňském roce jak na evropských, tak i na zámořských okruzích a přesto, že si nevedl špatně, tak: "Nenašel jsem své jméno ve startovní listině Moto2 a tak mně nic jiného nezbývá", říká Shuhei Aoyama a dodává: "Jednal jsem s různými týmy, ale bohužel díky ekonomické krizi jsem nedostal žádnou šanci. Je to realita a musím ji respektovat".


"Šuhaj" skončil na Hondě RS250RW - tedy doslova z nějakého muzea vypůjčeném motocyklu! - s wild card při Grand prix Japonska 2009 jako 6., ačkoliv startoval až ze 4. řady.


Potom dostal "mladý" Aoyama ve druhé polovině sezóny 2009 šanci i v týmu Racing Germany (kde nahradil bezbodového Švýcara Bastiena Chesauxe), a i zde odvedl velmi dobrý výkon, neboť ve všech svých závodech světového šampionátu dvěstěpadesátek bodoval. 


Mimo to, jezdil Shuhei Aoyama vloni i jako testovací jezdec firmy Dunlop a také závodil ve španělském šampionátu CEV v závodech Moto2 za tým BQR Blusens. 

Jeho kariéra nebyla vůbec jednoduchá, když totiž "Šuhaj" vyhrál japonský titul dvěstěpadesátek v roce 2005, tak dostal díky japonskému projektu HRC šanci závodit ve světovém šampionátu, 2006-2007. Bylo to v týmu Repsol-Honda Alberta Puige, což fungovalo do konce sezóny 2007: výsledek - jedno podium a 8. místo v šampionátu 2006. Pak Honda ukončila své oficiální aktivity ve dvěstěpadesátkách a Shuhei absolvoval sezónu 2008 s týmem Alto Evolution Honda, v seriálu superbiků...

V současné době provozuje Shuhei Aoyama, jako zaměstnanec HRC, jezdeckou školu na okruhu Motegi a doufá, že ještě šanci v Moto2 dostane. 

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist