Márquez získal na Phillip Islandu padesáté vítězství v závodu Grand Prix

Jen týden po týmovém kolegovi Pedrosovi slaví jubilejní padesáté vítězství v závodu Grand Prix Marc Márquez, tovární jezdec Hondy a dvojnásobný mistr světa královské MotoGP. Španěl je nyní součástí elitní skupiny jezdců, nicméně má jedno prvenství navíc, protože je ve věku dvaadvaceti let a dvě stě čtyřiceti tří dnů vůbec nejmladším jezdcem, jemuž se v historii šampionátu podařilo dosáhnout tohoto mezníku.

Padesáti vítězství Marc Márquez dosáhl v závodech tříd do 125ccm (10x), Moto2 (16x) a MotoGP (24x). K tomu, aby dosáhl jubilejního padesátého vítězství, potřeboval absolvovat celkem sto třicet závodů – první v Portugalsku 2008 a zatím ten poslední v Austrálii 2015. Márquez je nyní jediným jezdcem ve světovém šampionátu, který vyhrál na každém ze současných okruhů v kalendáři mistrovství světa.

Tato bilance Marcu Márquezovi zajistila v roce 2010 titul mistra světa v třídě do 125ccm, titul v třídě Moto2 získal v roce 2012, protože rok 2011 byl spojený se zraněním, které Márqueze málem stálo kariéru. Po přestupu do MotoGP Španěl trhal rekordy a nakonec získal v prvních dvou letech 2013 a 2014 dva tituly.

S padesáti vítězstvími je Marc Márquez osmým nejúspěšnějším jezdcem na elitním seznamu jezdců, jemuž dominuje trojice Giacomo Agostini (122x), Valentino Rossi (112x) a Angel Nieto (90x).

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist