Katsuyuki Nakasuga: Wild card v Motegi

V Motegi uvidíme rovněž jednoho pilota s wild card v královské kubatuře MotoGP. Bude to domácí jezdec Katsuyuki Nakasuga, který pojede třetí tovární motocykl Yamaha, ovšem za stáj Yamaha YSP Racing.

Tento 31-letý Japonec vloni startoval jako náhradník za zraněného Lorenza v závěru sezony (Sepang a Valencia) a ve Valencii dojel senzačně na 6. místě.

Když se jezdila Grand Prix Japonska na legendárním okruhu v Suzuce, tak o vítězství bojovali domácí piloti s wild card nejen ve třídách do 125 a 250 ccm. 

Stačí jen vzpomenout neuvěřitelný závod Noricka Abeho s Hondou NSR500 v roce 1994, či druhé místo Akira Rya, celkově druhý v roce 2002, u příležitosti prvního historického závodu MotoGP, s jeho Suzuki GSV-R, kdy bojoval o nejvyšší stupínek s Valentinem Rossim, který tehdy debutoval s novou Hondou RC211V.

Nyní tedy pojede na okruhu Twin Ring Motegi Katsuyuki Nakasuga, poslední tři roky testovací jezdec Yamaha MotoGP (vzpomeňme jeho časy na předsezonních testech v Sepangu).
"Kats" je šampionem "All Japan Superbike" z let 2008 a 2009, a v Motegi bude mít k dispozici třetí tovární motocykl Yamaha YZR M1 nasazený pod hlavičkou YSP (což je zkratka pro "Yamaha Sports Plaza") Racing Team, tedy stejný tým, za který jezdí tento Japonec japonské superbikové  mistrovství.

Nakasuga už startoval s wild card v Japonsku celkem třikrát, v Suzuce a v Motegi ve třídě 250 ccm v rocích 2002-2004 (dokonce byl na startovním roštu 2 ° v roce 2003).
Vloni jel za zraněného Jorge Lorenzo v Sepangu a ve Valencii. V Malajsii dvakrát ve volných pátečních trénincích upadl, v Cheste ale Katsuyuki všechny překvapil, když dojel jako 6., i když je třeba vzít v úvahu "rozmary" počasí.

Letos závodí převážně v "All Japan Superbike" s motocyklem Yamaha YZF R1 a s pneumatikami Bridgestone. Vyhrál celkem čtyři závody (Motegi, Tsukuba, Autopolis , Okayama) a před dvěma posledními má náskok 28 bodů na japonskou legendu Akiru Yanagawu.

Protagonista superbikového šampionátu ze "Země vycházejícího slunce" Nakasuga ovšem hostoval i v několika závodech seriálu "World Endurance Championship", kde prokázal neobyčejnou rychlost především v kvalifikacích. 

Uvidíme, jak se Nakasuga vyrovná s touto příležitostí startu na divokou kartu v královské kubatuře MotoGP. Jen pro statistiku připomínám, že zde vloni startovali 2 piloti HRC s wild card a dojeli jako 12. Kousuke Akiyoshi a 13. Shinichi Ito.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist