Jezdecké ohlasy z podia

Při Grand Prix Indianapolis vyhráli pouze zástupci motocyklové velmoci z iberijského poloostrova, ze Španělska: Luis Salom, Marc Marquez a Dani Pedrosa. 66% míst na stupních vítězů zabrali právě Španělé, když o zbývající procenta se podělily dva ohlasy německé a jeden byl italský.

Moto3

Luis Salom vyhrál v Indianapolis svou první Grand Prix a tak nebylo vůbec divu, že celý jeho obličej doslova zářil: "Je to něco neuvěřitelného" chrlil ze sebe Španěl, pro kterého bylo poslední kolo hodně tvrdé, neboť měl problémy se svou zadní pneumatikou: "Hlavně v posledním úseku tratě jsem měl velké problémy se zadní pneumatikou, ale nakonec to dopadlo všechno opravdu skvěle.". K rozhodujícímu předjížděcímu manévru řekl 21-letý Salom následovně: "Viděl jsem, že se Cortese a Viňales skoro srazili a tak jsem si uviděl, že mně vlastně otevřeli dveře."

Sandro Cortese ztratil v Mavericku Vinalesovi svého nejbližšího konkurenta v mistrovském šampionátu, který v tvrdém duelu s ním havaroval těsně před cílem: "Je mně Mavericka opravdu líto. Po tak tvrdém souboji si nikdo nezaslouží spadnout. Byli jsme o hodně silnější než zbytek startovního pole a každý z nás dvou jel několikrát úplně za limitem. Mně osobně uklouzlo přední kolo čtyřikrát.". Samozřejmě, že se Cortese radoval z důležitých 20 bodů, které si vyjel za druhé místo: "Pokud mám ale být upřímný, tak jsem si myslel, že vyhraji, tedy hlavně potom, co jsem byl v tréninku v pátek a v sobotu hodně silný. Ale koneckonců, 20 bodů zde má větší cenu než vítězství".

Jonas Folger se okamžitě po příchodu do týmu Aspar blýskl třetím místem: "Cítím se jako vítěz. Je to neuvěřitelně překrásný pocit, být nyní v takovém týmu, kde se tak skvěle pracuje. Všechno zde funguje, Kalex se chová opravdu dobře a já jsem hodně šťastný, že se nám podařilo za tak krátkou dobu najít dobrý Setup pro závod a zajet opravdu dobrý výsledek", řekl po závodě Bavorčan, který do něho vyjel až z 15. pozice.

Moto2

Marc Marquez zvýšil svůj náskok na čele šampionátu - díky svému dominantnímu vítězství - na 39 bodů před Polem Espargarem: "Cítím se na motocyklu opravdu výborně, ačkoliv jsme měli malé vibrace na předním kole. V polovině závodu jsem byl opravdu překvapen, že jsem měl tak velký náskok, protože jsem si myslel, že Pol bude silnější. Když jsem na začátku viděl, že ostatní jedou hodně opatrně a jsou pomalí, tak jsem zkusil získat náskok, neboť mně bylo jasné, že pneumatiky budou už hodně ojeté. Vyplatil se nám test v Portimau. Suter odvedl opravdu velký kus práce a tento pocit je pro druhou polovinu sezóny hodně důležitý. Od zítřka ale budeme myšlenkami už v Brně, které bude hodně důležité. Nyní si ale chci užít vítězství".

Pol Espargaro byl po svém hodně dobrém vystoupení v kvalifikaci trochu zklamán tím, že skončil až druhý a s velkou ztrátou: "Včera to vše probíhalo opravdu výborně, cítil jsem se na motocyklu opravdu perfektně. Ale v závodě začaly problémy. Měl jsem vpředu vibrace jak na rovinkách, tak i v zatáčkách. Nevím přesně proč, ale odhaduji, že to bylo kvůli pneumatice. Marc byl opravdu hodně dobrý, takže blahopřeji jemu a Simonovi, odvedli opravdu hodně skvělou práci. Musíme nyní problém odstranit a zkusit se do příštího závodu zlepšit"

Julian Simon se konečně po hodně těžkém začátku sezóny 2012 mohl radovat: "Jsem hodně šťastný. Už v tréninku jsme našli dobrý rytmus a to i s ojetými gumami. Celý poslední rok byl hodně těžký, především kvůli mé zlomenině nohy v minulém sezóně. Jsem opravdu hodně rád, že jsem do druhé poloviny sezóny tak výborně odstartoval a doufám, že to bude pokračovat i nadále. Marc a Pol byli dnes opravdu hodně silní. Snažil jsem se sice Pola udržet, ale pneumatiky už byly hodně ojeté. Jsem opravdu hodně šťastný, v létě jsme něco změnili na šasí a Suter nám dodal nějaké věci, o které jsem žádal."

MotoGP

Na Danim Pedrosovi bylo hodně vidět, že si své vítězství užívá. V závodě samotném jasně dominoval a dal tak najevo, že chce letos zaútočit opravdu vážně na svůj první titul mistra světa v královské kubatuře MotoGP. Jeho ztráta na Lorenzo je nyní pouhých 18 bodů, ovšem během závodu měl tovární jezdec HRC - ačkoliv měl už velký náskok - i jeden hodně velký problém.

"Musel jsem si pořád udržovat koncentraci, i když jsem vedl s náskokem. Problém byl, že na trati byl olej z Benovy motorky [Spies - porucha motoru]. A několik kol jsem pak nevěděl, kudy mám zatáčku číslo jedna vlastně projíždět. Potom jsem o zatáčku dále udělal jezdeckou chybu, udržel jsem se ale v sedle a až do konce závodu se mně podařilo znovu najít ten správný jezdecký rytmus. Na každém okruhu to klouže, ale tady to bylo opravdu extrémně. V závodě jsem ale brzy chytil to správné tempo a musím poděkovat týmu, který odvedl opravdu velmi dobrou práci", byl se závodem velmi spokojený Dani Pedrosa.
Po 28 kolech bylo v cíli stejné pořadí, jako na startovním roštu. Jorge Lorenzo tak uviděl cílovou šachnovnici jako druhý: "Měli jsme hodně těžký závodní víkend, možná ten nejtěžší za celou doposavadní sezónu. To, že se nám podařilo včera v kvalifikaci zlepšit motocykl a že jsem mohl s Danim bojovat, bylo opravdu fantastické. Děkuji týmu, který pracoval opravdu hodně, aby zlepšil můj motocykl a uvidíme, co přinese Brno", říkal po závodě Mallorčan, který jako jediný z absolutní špičky použil měkké pneumatiky, které ale byly od poloviny závodu už hodně opotřebované.
V Indianapolis se Andrea Dovizioso postavil letos už popáté na stupně vítězů, když se se svou satelitní Yamahou musel vypořádat v přímém souboji s mistrem světa Caseym Stonerem na tovární Hondě. Ten byl sice zraněný, ale v závodě bojoval hodně srdnatě: "Casey jel opravdu hodně dobrý závod. Samozřejmě, že ho omezovalo zranění, což jsem pozoroval, když jsem jel těsně za ním a viděl, že jede ůplně jiným stylem než normálně, ale přesto jel opravdu výborně. Ze začátku jsem musel chvíli vyčkávat, neboť jeho tempo bylo na mě příliš rychlé a neměl jsem ten správný grip. Nedokázal jsem totiž jezdit stejné časy jako v tréninku. Třetí místo je ale vyníkající a pro nás hodně důležité a jsem moc šťastný. Myslím si, že se můžeme i nadále zlepšovat, neboť naše časy na kolo nebyly konstantní a to musíme zlepšit. Tým pracoval skvěle a já bych chtěl poděkovat svým fanouškům", říkal pilot týmu Tech3.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist