Jezdecké ohlasy po Le Mans (3)

Ve třetí části jezdeckých ohlasů se zaměříme na královskou kubaturu a názory jednotlivých pilotů MotoGP po francouzském závodě Grand Prix.

Závod královské kubatury na francouzském okruhu "Circuit Bugatti" v Le Mans přinesl nejen vítězství továrního pilota Hondy Caseyho Stonera, který se tak vrátil do boje o letošní mistrovský titul, ale i první podiové umístění Valentina Rossiho, nebo už v jiném článku diskutovaný pád Daniho Pedrosy při souboji se svým značkovým kolegou Marcem Simoncellim, či letos už druhé umístění českého Rookies Karla Abrahama v absolutní Top10 královské kubatury.

1. Casey Stoner – Repsol Honda Team 

"Chtěl jsem odjet hned od startu, ale měl jsem problémy se spojkou. Nemohl jsem zařadit neutrál a tak jsem musel spojku držet. V prvním kole jsem ale jel dost agresivně a několik míst zase získal nazpátek. Měl jsem ještě studené pneumatiky a tak jsem ze začátku závodu na Pedrosu neútočil. Pak jsem ho předjel a začal jsem se mu vzdalovat. Nevěděl jsem, zda má problémy s motocyklem nebo to má něco společného s jeho předchozím zraněním. Potom jsem se už uvolnil, jel jsem prostě takticky a vyhrál".

2. Andrea Dovizioso – Repsol Honda Team  

"Není to vůbec jednoduché, závodit a bojovat s Valentinem.  Je totiž hodně silný na brzdách. Věděl jsem také, že bude v posledních zatáčkách lepší než já, a tak jsem si chtěl získat nějaký náskok. Je to vždy pěkné, když vyhraješ na konci závodu souboj dvou jezdců, a navíc podiové umístění, se kterým jsem v polovině závodu vůbec nepočítal, neboť ostatní byli hodně rychlí. Musíme ale pracovat ještě tvrději, zatím to stále nestačí. Je to mistrovství světa a je to Racing, to znamená jet vždy úplně na maximum. V Barceloně by to mělo být ještě lepší"

3. Valentino Rossi – Ducati Marlboro Team

 „S výsledkem na stupních vítězů jsme velmi spokojeni, protože jdeme správným směrem. Jel jsem na Desmosedici dobře, byl jsem rychlý v technických pasážích trati, cítil jsem se od startu do cíle dobře a zajížděl jsem dobré časy. Dnes ráno jsme udělali poslední změny na nastavení s Jeremym a techniky Ducati a to nám pomohlo získat zase další desetiny sekundy. Věděl jsem, že můžu Lorenza porazit, což byl můj cíl. V jednu chvíli jsem předjel také Doviho, ale byl jsem trochu zmatený a udělal jsem to v přeposledním kole, namísto v posledním a pak jsem trochu ztratil koncetraci a Dovi mě zase předjel. Ale i tak je to dobré. Jsem šťastný za mě, za celý tým, za Filippa (Preziosiho) a všechny lidi z Ducati. Tento výsledek pozvedl naši morálku. Musíme stále pracovat na tom, abychom se zlepšili, protože je zde stále spousta práce, kterou musíme udělat. Taky se mě podařilo zlepšit moji jízdu na Ducati a přizpůsobit jí svůj jízdní styl, protože pořád ještě nejezdím tak jak bych měl, ale teď si půjdeme užít radost z dnešního závodu a umístění na stupních vítězů.“

4. Jorge Lorenzo – Yamaha Factory Racing Team

"Ve warm upu jsem udělal chybu, neboť pneumatiky byly ještě hodně studené. Přitom jsem si poranil prst na pravé ruce a věděl jsem, že to na konci závodu bude bolet. To se také potvrdilo, byl jsem unavený a měl jsem bolesti v ruce. Takže to čtvrté místo bylo mým maximem. Pokud se podívám na celý závodní víkend, tak musím být vlastně spokojený. Jsem hodně motivovaný, opravdu jsem nečekal, že ve všech závodech skončím do 4. místa. Vedeme mistrovství světa a mám 12 bodů náskok na Stonera. Bude to tvrdé, ovšem musíme motocykl hodně vylepšit". 

 5. Marco Simoncelli – San Carlo Honda Gresini

"Nemám rád, když jsem dostal trest jen proto, že se o mně poslední dobou hodně hovořilo. Kdyby něco podobného udělal někdo jiný, tak by to proběhlo bez povšimnutí. Zkoušel jsem ho předjet a vyhrát tak tuto zatáčku. Zkusil jsem mu nechat místo, aby i on jí projel. Myslím si ale, že on udělal malou chybu a neudržel si tu správnou stopu. Zezadu do mě narazil, já jsem zkusil udržet svůj motocykl rovně, ale on spadl. Je mně líto celé věci a také je mně líto bodů, které jsem ztratil".

6. Ben Spies – Yamaha Factory Racing Team 

"Byl to hodně vzrušující závod. Udělal jsem v prvních dvou kolech dvě chyby a ztratil tak kontakt s Colinem a s Valentinem. Pak jsem se pokusil znovu přiblížit Colinovi, ale on spadl. Jeho motorka klouzala přes trať a já ji musel vyhýbat. Tím mě předjel Nicky. Spolu jsme pak bojovali až do konce závodu a já ho porazil. Šesté místo je velmi dobrý výsledek."

 7. Nicky Hayden – Ducati Marlboro Team

 „Tím, že jsem startoval z desátého místa pro nás nebyla žádná výhoda, ale ve skutečnosti se nám dnes podařilo s motocyklem pokročit. Měl jsem slušný start, ale bylo to tam vážně dost těsné, takže jsem trohu ztratil. V průběhu závodu jsem byl schopen se trochu posunout dopředu a předjet Spiese a Edwardse. Colin pak upadl, ale jakmile jsem se dostal před Bena, tak jsem nebyl schopen zajíždět časy pod 1:34 sekundy na kolo a jet tak, jak bych potřeboval. Sedmé místo pro nás není nějak zvlášť dobré, ale po tom všem bych řekl, že to pro nás byl zatím letos nejlepší víkend. Když byla trať studená, tak jsem byl schopen jet docela rychle a být vždy mezi pěti nejrychlejšími. Doufal jsem, že v závodu mohu dosáhnout lepšího výsledku, ale těším se na další závod, sezóna je už naplno rozjetá."

8. Hiroshi Aoyama – San Carlo Honda Gresini 

 "Jsem v podstatě spokojen, mám na motocyklu dobrý pocit. Moje časy na kolo ale byly pomalejší, než jsem čekal. Získal jsem ovšem důležité body do celkového hodnocení šampionátu co se týká Barcelony, tak jsem si hodně sebejistý".

9. Hector Barbera – Mapfre Aspar Team 

"Byl to hodně legrační závod. Skoro celý závod jsem bojoval ve skupině se čtyřmi jezdci a navzájem jsme se předjížděli. Možná jsem měl trochu na víc, nebýt chyby v prvním kole. Odstartoval jsem jako devátý a chtěl se co nejdéle udržet v háku za Nickym Haydenem. Pak jsem ale vyjel z tratě. a musel jsem změnit celou svou strategii, abych získal nazpět co nejvíce umístění. V závěru jsem měl štěstí, že jsem skončil devátý. Získal jsem tím opět sebedůvěru - po Estorilu - a je to pro mě morální vítězství, které si vezmu s sebou do Montmela".

10. Karel Abraham – Cardion AB Motoracing

 „S výsledkem závodu jsem spokojený, dobře jsem si zazávodil. Ve skupině, ve které jsem jel, se neustále měnilo pořadí, takže jsem rád, že jsem nakonec obsadil desáté místo. Ztráta, kterou jsem měl na vítěze závodu, byla větší, než jsem si představoval a než jsem chtěl. Doufám, že ji při příštím závodě dokážu snížit,“ 

11. Toni Elias – LCR Honda MotoGP

 "Měli jsme starosti kvůli teplotě pneumatik během warm upu. Když jsem byl potom na čele malé skupiny jezdců, tak jsem si myslel, že mohu dojet Ayoamu. Ale udělal jsem chybu a málem spadl z motorky. Potom jsem musel jet hodně přes limit, abych se opět do skupiny dostal. Bohužel jsem neskončil v Top10. Byl to ale pro mě pozitivní víkend a už se těším na domácí závod do Barcelony".

12. Alvaro Bautista – Rizla Suzuki MotoGP 

"Byl to můj první letošní opravdový závod, neboť v Estorilu jsem jezdil úplně sám. A byl jsem schopen bojovat s ostatními jezdci. Udělal jsem jednu chybu, když jsem chtěl předjet Abrahama, takže jsem propásl cíl, skončit v Top10."

 13. Colin Edwards – Monster Yamaha Tech 3 

"Měl jsem před sebou díru a chtěl jsem dojet Rossiho a také Lorenzo a Dovizioso byli kousek přede mnou. Jel jsem absolutní maximum, abych se za nimi udržel. A nevšiml jsem si, že se ten náskok udržoval stále na 1,5 sekundě. Když jsem spadl, tak jsem si myslel, že se nic hloupého nestalo. Ale zlomil jsem při tom pádu stupačku a musel do boxu. Třeba se ale ty body budou na konci sezóny nakonec hodit".

Cal Crutchlow - Monster Yamaha Tech 3 (nedokončil)

"Jsem hodně zklamaný. Mohl jsem klidně dojet do cíle jako 6. Bojoval jsem s Benem a po hloupé chybě v 6. zatáčce spadl. Jistě bych bez toho pádu skončil v Top8."

Dani Pedrosa - Repsol Honda Team (nedokončil)

"Byl to normálně velmi dobrý závod s jasným cílem, další podiové umístění. Simoncelli mě předjel a já mu to vrátil a měl jsem lepší stopu. Pak mě předjel, když vůbec nepoužil brzdu,  a já už nemohl nic dělat. Skončilo to pro mě zlomeninou klíční kosti a pro něho trestem, což je dobré pro něho! Co ale není férové, že jsem zase na špatné cestě a to sotva jsem se vypořádal s důsledky jedné operace, tak jsem se znovu zranil. To si opravdu nezasloužím".

 Randy de Puinet - Pramac Racing Team (nedokončil) 

"Nevím co říci. Opravdu nevím, proč tak často padám. Bylo to ale hodně zvláštní, jsem samozřejmě hodně zklamaný a naštvaný, chtěl jsem zde zajet opravdu dobře. Co se týká warm upu, tak je mně líto toho případu s Caseyem. Chtěl jsem si trochu upravit brzdu a myslel jsem, že za mnou nikdo není. A najednou tam byl Casey. Chtěl jsem opustit stopu, ale bohužel jsem zajel na tu stranu, kde se on mně chtěl vyhnout. Je mně to líto, ale jeho reakce rozhodně nebyla ta správná. Pro mě se ale vše už vyřešilo".

Loris Capirossi - Pramac Racing Team (nedokončil) 

"Tolik smůly dnes. Chtěl jsem závod dojet až do konce a bojovat v té skupině a získat i několik pozic k dobru. A najednou Bautista zpomalil a já se do něho trefil. Prostě něco je stále špatného".

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist