Jerez 2012 s otazníkem

Nad úvodním závodem evropské části závodů Grand Prix 2012, který je plánován do španělského Jerezu na 29. dubna, se rozprostírají mračna. Důvodem je zadlužení okruhu Jerez de la Frontera aktuální částkou 45 milionů Euro.

Circuito de Jerez má sice smlouvu s Dornou o pořádání závodů Grand-Prix, ale už příštímu roku hrozí, že nebude uspořádán. Dle španělského motocyklového webu byl nyní dokonce zastaven předprodej lístků na rok 2012.
Finanční a hospodářská krize v celém Španělsku se celkem pochopitelně nevyhnula ani motocyklovému okruhu "Circuito de Jerez". Už letos v březnu se na veřejnost dostala zpráva, že se závodní okruh v Andalusii potýká s finančními problémy. Ty vznikly v roce 2005, kdy tehdejší promotér závodů Grand Prix, firma Cijersa, dlužila dvěma firmám, které se podílely na modernizaci tohoto okruhu, 18 milionů Euro.

Dle španělského deníku "As" dosáhly nyní dluhy celkové částky 45 milionů Euro, když jen roční úroky činí 2,5 milionu Euro. Z tohoto důvodu převzala celý okruh - vybudovaný v roce 1985 - pod svá křídla před třemi měsíci místní radnice. Tehdy řekla primátorka  Maria Jose Garcia-Pelayo y Jurado, že konání motocyklových závodů Grand Prix nestojí nic v cestě.

Nyní byl ale zastaven předprodej lístků na termín 27.-29. dubna 2012 a jako důvod byly uvedeny "technické problémy".  Smlouva "Circuito de Jerez" s promotérem závodů MotoGP Dornou platí do roku 2016 včetně.

Ruku na srdce! Dovedete si představit kalendář Grand Prix bez Jerezu? Já rozhodně ne!

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist