Jak vlastně přišel Bautista ke smlouvě na rok 2014?

Alvaro Bautista si nebyl na podzim 2012 vůbec jistý dalším pokračováním své závodní kariéry, tedy jestli bude mít k dispozici prototypový motocykl v kubatuře MotoGP, nebo se bude muset spokojit s CRT. A chtěl také změnit pérování Showa za Öhlins. To nakonec neudělal, a naopak ještě z toho profitoval. Dostal totiž smlouvu i na rok 2014.


Alvaro Bautista ukončil MS-MotoGP 2012 jako celkově pátý, se satelitním motocyklem Honda tak porazil obě tovární Ducati v sedle s Rossim a Haydenem. Byl to jeho čtvrtý a nejlepší rok závodění v královské kubatuře.

Nyní začal sezónu v týmu Go&Fun-Honda ex-mistra světa Fausta Gresiniho velmi solidním 6. místem. K druhému závodu ale vzhlíží trochu s obavami, jako jediný z čtyř pilotů na motocyklech Honda zde totiž netestoval.

Alvaro Bautista stojí celkem pochopitelně ve Španělsku ve stínu továrních pilotů Lorenza, Pedrosy a Márqueze. Ale nyní se cítí ještě v lepší formě, než na podzim 2012, kdy to u Gresiniho trochu zmatkovalo.

"Byla to hodně delikátní situace, neboť jsem se měl rozhodnout, zda od firmy Showa odejdu k Öhlinsu. Pokud totiž motocykl na některém okruhu nefungoval úplně 100%, tak jsem si myslel, že za to může právě materiál od Showy. Proto jsem chtěl odejít k Öhlinsu a na rok 2013 mít stejný materiál: vidlici a pérování, jako soupeři. Ovšem Showa na mě vyvinula velký tlak, abych zůstal.", říká ex-mistr světa do 125 ccm.

K tomu je ale potřeba vědět jedno podstatné: Showa patří do koncernu Hondy. Proto jsou pochopitelně šéfové od HRC zainteresováni na tom, aby aspoň jeden motocykl ve startovním poli byl vybaven komponenty Showa, aby tak tato firma neztratila kontakt s konkurencí. 

Bautista: "HRC chtěla tento japonský výrobek vidět závodit v MS-MotoGP - ovšem na určitém niveau. A tak mně lidé od HRC řekli: Když budeš za nás dále jezdit, tak můžeš společně vyvíjet tyto komponenty od Showy. Ale zde byl jeden problém: Pokud budu vyvíjet celou sezónu 2013 pro Showu a nezajedu žádné výsledky, tam mně nikdo nedá smlouvu na rok 2014. Tak jsem jim navrhl: Pomohu Showa při vývoji, ale moje smlouva s Hondou bude prodloužena na rok 2014. Takže všechny tři zúčastněné strany musely do toho něco přinést, já, Honda i Showa. Jsem přesvědčen, že jsme schopni v tomto roce udělat se Showa pokrok. Viděl jsem u HRC a u Showa trochu jiný přístup, než v minulosti. A cítím daleko větší podporu".

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist