Guareschi: Začínáme opět od nuly

Celý týden o Ducati, kdy se konalo tradiční zahájení Wroom 2012, zakončíme názory Vittoriana Guareschiho, týmového manažéra továrního týmu Ducati v MotoGP, který sice neočekává po úplně novém začátku hned vítězství, ale chce vidět své jezdce minimálně na podiových umístěních.

"Mnoho jsme toho udělali, můžeme si konečně dopřát trochu klidu" mohlo také znít motto u Ducati za minulé měsíce. Opak je ale pravdou a i týmový manažér Vittoriano Guareschi musel nyní uznat, že to neodpovídá bohužel realitě: "Tento rok musí přijít výsledky. Nemusí to být hned vítězství, ale chceme bojovat minimálně o podiová umístění", řekl Guareschi při Event Wrooom v Madonna di Campiglio.

Také potvrdil, že Ducati začala znovu od nuly, co se týká motocyklu Desmosedici GP12 : "GP12 je čistý prototyp. Provedli jsme všechny možné testy s GP11.1, nashromáždili jsme mnoho informací a tak vznikl úplně nový motocykl", řekl dále Ital a dodal: "Dostali jsme se do bodu, kdy by už jednoduché změny nic nepřinesly a my jsme museli jít dál dopředu. A to bylo možné pouze v případě, když jsme začali stavět motorku znovu od nuly. Ty jednoduché změny během sezóny prostě nestačily". 

Vše začalo s rámem, neboť tam bylo potřeba více prostoru, aby se s motorem mohlo více pohybovat a posunout tak těžiště dle potřeby. Proto musel být postaven nový rám: "To stejné platí i pro jezdeckou pozici, na kterou si Valentino stěžoval celou sezónu. A tu změnit, tak bylo potřeba udělat zásadní změny a to nebylo právě jednoduché", vysvětloval Guareschi. Jestli se to opravdu podařilo a nový koncept je tou pravou vítěznou bombou, to zjistí už brzy testovací jezdci Franco Battaini a Carlos Checa, kteří budou v lednu testovat ve Španělsku. Hlavním testovacím úkolem bude zjistit, zda má nový motocykl nejen výkon, ale především výdrž, takže Battaini se při "longruns" zaměří i na to, zda se motocykl nepřehřívá.

Checův úkol při testování bude úplně jiný, ale oba dva mají připravit motocykl tak, aby při oficiálních testech v Sepangu vše fungovalo. A tam se také může ukázat, co vše se dá do začátku letošní sezóny ještě změnit. Samozřejmě, že na tomto projektu jsou plně zainteresováni i Valentino Rossi a Jeremy Burgess se svým týmem. Guareschi si také pochvaloval dosavadní spolupráci: "Až do minulé sezóny byli Valentino a jeho skupina našimi soupeři. Byl potřeba celý rok, abychom se všichni lépe poznali. Zažili jsme hodně těžkých chvil, ale zůstali jsme pohromadě a jsme silní. A navzdory výsledkům držíme stále pospolu".
A tak by tomu mělo být i do budoucna, hlavně když Rossi prohlásil během tohoto týdne pro Sky Sport 24, že by chtěl s Ducati další dvouletou smlouvu. Pokud by se to tak opravdu stalo, tak nechce ani Guareschi nic měnit: "Momentálně nejsme sice moc atraktivní, ale pokud se dostaví výsledky, tak nebude nikdo chtít žádné změny".

Týmový manažér Ducati ale pečlivě sleduje i kubaturu Moto2 a zde vidí některé hodně talentované jezdce: "Vedle Marqueze se mně líbí i Scott Redding. V Moto2 je sice trestán pro svou postavu, ale v MotoGP může být hned hodně rychlý. Jinak doufám, že CRT nám pomůžou přivést nové talenty směrem nahoru".

Všeobecně není ale Guareschi, stejně jako CEO Ducati Claudio Domenicali, příliš nadšen novými motocykly CRT: "Tento rok klesne celkový průměrný výkon hodně dolů. Jezdci na motocyklech CRT, s výjimkou Edwardse, ztratí minimálně sekundu na kolo. A pokud k tomu připočítáme i technický rozdíl, tak můžeme hovořit o dvou sekundách", řekl dále Guareschi, což se zřejmě Randymu de Punietovi moc nelíbilo.

Týmový manažér Ducati je sice názoru, že i CRT mají mít nárok na svou existenci, ale musí být vypracovaná taková pravidla, aby měly i satelitní týmy šanci na dobrý výsledek. A navrhuje se poohlédnout nazpět do minulosti, vše zjednodušit, zároveň ale dát možnost dalšímu vývoji a to omezením budgetu pro tovární vývoj.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist