GP Texasu – Vyhrál Márquez, Dovizioso druhý, Rossi třetí

Kvůli husté mlze byl nejdřív odložen program zahřívacích tréninků. Potom už vše probíhalo bez problému až do startu královské kubatury, který byl odložen kvůli stavu dráhy v jedné ze zatáček. Nakonec také jezdci MotoGP odjeli svůj závod a druhý podnik sezony v Texasu již zná své vítěze a poražené. V třídě Moto3 slavil vítězství Brit Danny Kent. V třídě Moto2 vyhrál další Brit Sam Lowes. V královské MotoGP slavil vítězství Marc Márquez, který ve třetí Grand Prix Texasu vyhrál potřetí po startu z pole position. Z českých závodníků byl Karel Hanika desátý, Jakub Kornfeil jedenáctý a Karel Abraham závod nedokončil. Seriál Grand Prix pokračuje třetím kolem už příští víkend v Argentině.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Start závodu MotoGP byl odložen kvůli nevyhovujícím podmínkám na trati, což představovalo zpoždění téměř čtyřiceti minut. Na druhou stranu je z pozice jezdců dobré vědět, že vedení závodu dokáže na jejich bezpečnost dbát natolik, že podstoupí riziko možného penále vůči televizním společnostem za odložený termín plánovaného startu závodu.

Vyvrcholením druhého podniku sezony mistrovství světa silničních motocylů byl závod královské kubatury. Domácí závodník Nicky Hayden (Aspar Team MotoGP) startoval do své jubilejní 200.Grand Prix (MotoGP) z dvaadvacáté pozice, Alex De Angelis (Octo Ioda Racing Team) měl před sebou start do 250.Grand Prix celkově. Z pole position vyrazil do jednadvaceti kol závodu MotoGP Marc Márquez (Repsol Honda Team), druhý Andrea Dovizioso (Ducati Team), třetí Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP). Z druhého sledu startoval Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP), Cal Crutchlow (CWM LCR Honda) a Scott Redding (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Racing).
Po startu šel do čela závodního pole Andrea Dovizioso následován Marcem Márquezem a Valentinem Rossim. Došlo ke kontaktu mezi Polem Espargarem (monster Yamaha Tech 3) a Scottem Reddingem, který do Španěla narazil tak, že oba skončili na zemi. Pro Espargara závod skončil, Redding pokračoval dál, ale poslední. Karel Abraham jel na sedmnácté pozici, necelou sekundu od bodovaných pozic. Ve třetím kole měl první Andrea Dovizioso náskok šesti desetin, za Italem jela trojice Marc Márquez, Valentino Rossi a Bradley Smith.

V pátém kole už vedl Marc Márquez, těsně za zadním kolem měl Andrea Doviziosa, Valentino Rossi jel třetí a hledal místo, kde by předjel Doviziosa. Součástí vedoucí skupiny byl rovněž čtvrtý Bradley Smith. V závodu už nepokračoval Stefan Bradl (Athina Forward Racing), protože ten spadl v první zatáčce a závod tak pro Němce předčasně skončil. Karel Abraham zůstával na sedmnácté pozici 1,6 sekundy za šestnáctým Nicky Haydenem. V sedmém kole Valentino Rossi předjel Itala Doviziosa a snažil se zachytit náskok vedoucího Marca Márqueze.
V polovině závodu vedl Marc Márquez náskokem dvou sekund. Valentino Rossi tlačil na pilu, ale nedařilo se mu nějak výrazně náskok na Španěla snížit. Navíc měl za sebou dvojici továrních Ducati Andrea Doviziosa a Andrea Iannoneho, kteří by rádi před jezdce Yamahy a znovu tak bodovali dvojím umístěním na stupních vítězů. Jorge Lorenzo pokračoval na pátém místě a jeho ztráta na Iannoneho byly necelé dvě sekundy. Karel Abraham už figuroval na bodované patnácté příčce.

V době, kdy do konce závodu zbývalo pět kol měl první Marc Márquez náskok přes čtyři sekundy a jel si pro první vítězství sezony. Andrea Dovizioso předjel Valentina Rossiho a v závodu pokračoval druhý. Andrea Iannone byl těsně na zadním kole Rossiho Yamahy a také on plánoval předjetí. Pátý Jorge Lorenzo se k Ianonemu přiblížil na rozdíl půl sekundy a tam se dal očekávat Španělův útok na čtvrtou příčku. Karel Abraham zajel do boxů a závod ukončil.
Druhý závod sezony mistrovství světa silničních motocyklů vyhrál Marc Márquez, který potřetí za sebou vyhrál závod v Texasu z pole position. Druhé místo obsadil Andrea Dovizioso, který už před sebe Valentina Rossiho nepustil a ten po vítězství v Kataru bere šestnáct bodů za třetí místo. Nejlepším jezdcem kategorie Open je dvanáctý Hector Barbera (Avintia Racing). Američan Nicky Hayden bodoval třináctým místem v cíli. Tovární Ducati vypočítala palivo pro závod na mililitr, protože ani jedna GP15 už dojížděcí kolo nedokončila.

GP Texasu, MotoGP – Závod
27°C, dráha suchá, 36°C, vlhkost: 62%

1 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - 43'47.150
2 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +2.354
3 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +3.120
4 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +6.682
5 - Andrea IANNONE - ITA - Ducati Team - Ducati - +7.584
6 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +10.557
7 - Cal CRUTCHLOW - GBR - CWM LCR Honda - Honda - +16.967
8 - Aleix ESPARGARO - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +19.025
9 - Maverick VIÑALES - SPA - Team SUZUKI ECSTAR - Suzuki - +38.570
10 - Danilo PETRUCCI - ITA - Pramac Racing - Ducati - +41.796
11 - Hiroshi AOYAMA - JPN - Repsol Honda Team - Honda - +47.199
12 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - +47.339
13 - Nicky HAYDEN - USA - Aspar MotoGP Team - Honda - +56.484
14 - Jack MILLER - AUS - CWM LCR Honda - Honda - +56.731
15 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - +57.372
16 - Eugene LAVERTY - IRL - Aspar MotoGP Team - Honda - +58.898
17 - Loris BAZ - FRA - Athinà Forward Racing - Yamaha Forward - +1'08.787
18 - Alex DE ANGELIS - RSM - Octo IodaRacing Team - ART - +1'22.236

Závod nedokončil/ neklasifikován:
        Karel ABRAHAM - CZE - AB Motoracing - Honda - 5kol
        Marco MELANDRI - ITA - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia - 11kol
        Yonny HERNANDEZ - COL - Pramac Racing - Ducati - 15kol
        Mike DI MEGLIO - FRA - Avintia Racing - Ducati - 15kol
        Scott REDDING - GBR - EG 0,0 Marc VDS - Honda - 16kol
        Stefan BRADL - GER - Athinà Forward Racing - Yamaha Forward - 18kol
        Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - 0kol
.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist