GP San Marina – Jorge Martin zůstal v Misanu nepokořen, Filip Salač skončil devátý

Jorge Martin v Misanu vyhrál vše, co se dalo. V sobotu dopoledne kvalifikaci, následně sprint a v neděli ovládl také hlavní závod. V celkovém hodnocení šampionátu je aktuálně druhý, na Bagnaiu ztrácí 36 bodů. Druhou příčku obsadil Marco Bezzecchi, třetí pak projel cílem právě zmíněný Francesco Bagnaia, který byl od poloviny klání ve velkých bolestech a kupředu ho hnali pouze fanoušci. V závodě Moto3 zajel nejlépe David Alonso, v Moto2 Pedro Acosta. Filip Salač obsadil deváté místo.

Kapitoly článku

MotoGP™ – Závod (27 kol)

První řada v MotoGP patřila Jorgemu Martinovi (Prima Pramac Racing), Marcu Bezzecchimu (Mooney VR46 Racing Tam) a Francescu Bagnaiovi (Ducati Lenovo Team). Ze druhé řady startovali Maverick Viňales (Aprilia Racing), Dani Pedrosa (Red Bull KTM Factory Racing) a Aleix Espargaro (Aprilia Racing). Třetí řada patřila Bradu Binderovi (Red Bull KTM Factory Racing), Lucovi Marinimu (Mooney VR46 Racing Team) a Marcu Márquezovi (Repsol Honda Team).

Velmi dobře se po startu odlepil Jorge Martin, který se ujal vedení. Za něj se zařadil Francesco Bagnaia pronásledovaný Marcem Bezzecchim a čtvrtým Danim Pedrosou. Páté místo držel Brad Binder, za ním jeli jezdci Aprilie Maverick Viňales a Miguel Oliveira a osmá pozice patřila Marcu Márquezovi.

Francesco Bagnaia hned od začátku útočil na prvního Martina. Na to konto Španěl zatahal a soupeři mírně poodjel. V posledním sektoru druhého kola ho však opět Bagnaia začal dojíždět, v závěsu za ním byl Marco Bezzecchi. Brad Binder předjel Daniho Pedrosu, který na něj téměř okamžitě ztratil osm desetin sekundy. Šesté místo si stále hlídal Viňales před Oliveirou, osmý jezdil Marc Márquez, devátý jeho bratr Alex a desítku uzavíral Luca Marini.

Ve čtvrtém kole byl nejrychlejší Francesco Bagnaia, který jel už na Martinovi opravdu nalepený. Jenže chyboval a na brzdách se před něj dostal Marco Bezzecchi. Stejnou chybu záhy ale zopakoval právě jezdec Mooney VR46, a tak se Bagnaia dostal zpět na druhou pozici. Jejich souboje využíval Brad Binder, který stáhl jejich náskok na šest desetin sekundy.

V první desítce se jinak pozice neměnily. Tu druhou otevíral Raul Fernandez ztrácející na Mariniho půl vteřiny. Na dvanáctém místě se pohyboval Johann Zarco, třináctý byl Aleix Espargaro, který měl po pátečním pádu problémy s krční páteří, čtrnáctý Fabio Quartararo a nejlepší patnáctku uzavíral Jack Miller.


Bradu Binderovi jeho honbu za stupni vítězů překazil pád v osmém kole. Jezdec se sice vrátil do závodu, ale až na posledním místě. Dani Pedrosa se tak rázem octil opět na čtvrté pozici s tím, že na třetí příčku ztrácel sekundu.

Závod skončil také pro Jacka Millera Michelem Pirrem, mezi kterými došlo ke kontaktu. Kvůli němu musel téměř svůj motocykl zastavit Fabio Di Giannantonio, zamotaný do něj byl také Joan Mir, jenž musel rovněž zpomalit. Pro něj záhy skončil závod úplně, když ve čtvrté zatáčce spadl.

Trať v Misanu chutnala Marcu Márquezovi, který předjel Miguela Oliveiru a z šestého místa stíhal pátého Mavericka Viňalese, na kterého ztrácel 1,3 vteřiny. Náskok soupeře přitom postupně stahoval. Skvělé tempo měl také Dani Pedrosa, který se rovněž vedoucí trojici stále více přibližoval a dalo se očekávat, že zasáhne do bojů o stupně vítězů. Do cíle totiž zbývalo ještě patnáct kol.

Dvanáct kol před cílem havaroval Pol Espargaro. V tu dobu už Francesco Bagnaia Marcem Bezzecchim na Jorgeho Martina ztráceli osm desetin sekundy a Španěl si tak jel v Misanu pro double. Dani Pedrosa začal na jezdce Ducati rovněž ztrácet, na Bezzecchiho mu chybělo 1,5 sekundy. A o páté místo se musel obávat Maverick Viňales, na kterého už byl přilepený Marc Márquez. Sedmý jel Miguel Oliveira, osmý Raul Fernandez, devátý Alex Márquez a desítku uzavíral Luca Marini.


Zatímco Jorge Martin si i osm kol před koncem závodu držel svoje tempo, Francesco Bagnaia zpomaloval, a to zřejmě kvůli bolesti pravé nohy. Marco Bezzecchi se před něj rychle dostal, stahovat ho pak znovu začal Dani Pedrosa na KTM. Marc Márquez zřejmě udělal chybu, nebo mu začaly odcházet pneumatiky. Z rozdílu pouhé desetiny vteřiny mezi ním a Viňalesem bylo rázem desetin devět a Márquez se musel začít obávat za sebou jedoucího Miguela Oliveiry, který o stáhl na dvě desetiny.

Absolutní vítězství si z Misana odváží Jorge Martin, který ovládl kvalifikaci, sprint a také nedělní závod. Druhé místo si pohlídal Marco Bezzecchi a pro třetí příčku si na domácí trati dojel Francesco Bagnaia, na kterého už se Dani Pedrosa nezvládl dotáhnout. I přesto je čtvrtá příčka pro testovacího jezdce KTM skvělým výsledkem. Pátý skončil Maverick Viňales, šestý Miguel Oliveira, sedmou pozici si zvládl uhájit Marc Márquez, na kterého jel v závěru nalepený Raul Fernandez. Jako devátý projel cílem Luca Marini, desátý skončil Johann Zarco a jedenáctý Alex Márquez. Se dvanáctým místem se tentokrát musí spokojit Aleix Espargaro následovaný Fabiem Quartararem, Bradem Binderem a Francem Morbidellim, jenž bere za patnácté místo jeden bod.

GP San Marina, MotoGP™ – Závod (27 kol)
29°C, dráha suchá, 44°C, vlhkost: 54%
1. # 89 Jorge Martin Prima Pramac Racing 41:33.4210
2. # 72 Marco Bezzecchi Mooney VR46 Racing Team +1.350
3. # 1 Francesco Bagnaia Ducati Lenovo Team +3.812
4. # 26 Dani Pedrosa Red Bull KTM Factory Racing +4.481
5. # 12 Maverick Viñales Aprilia Racing +10.510
6. # 88 Miguel Oliveira CryptoDATA RNF MotoGP™ Team +12.274
7. # 93 Marc Marquez Repsol Honda Team +13.576
8. # 25 Raul Fernandez CryptoDATA RNF MotoGP™ Team +14.091
9. # 10 Luca Marini Mooney VR46 Racing Team +14.982
10. # 5 Johann Zarco Prima Pramac Racing +15.484
11. # 73 Alex Marquez Gresini Racing MotoGP™ +15.702
12. # 41 Aleix Espargaro Aprilia Racing +15.878
13. # 20 Fabio Quartararo Monster Energy Yamaha MotoGP™ +15.898
14. # 33 Brad Binder Red Bull KTM Factory Racing +23.778
15. # 21 Franco Morbidelli Monster Energy Yamaha MotoGP™ +24.579
16. # 37 Augusto Fernandez GASGAS Factory Racing Tech3 +31.230
17. # 49 Fabio Di Giannantonio Gresini Racing MotoGP™ +32.537
18. # 6 Stefan Bradl Repsol Honda Team +35.330
19. # 30 Takaaki Nakagami LCR Honda +43.601
Not Classified      
  # 44 Pol Espargaro GASGAS Factory Racing Tech3 15 laps
  # 36 Joan Mir Repsol Honda Team 10 laps
  # 51 Michele Pirro Ducati Lenovo Team 9 laps
  # 43 Jack Miller Red Bull KTM Factory Racing 9 laps

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist