GP Německa – Vítězství slaví Martin, Salač třináctý v Moto2™

Dnem závodu skončila Velká cena Německa. Závod třídy Moto3™ vyhrál poprvé v kariéře jezdce série Grand Prix Deniz Öncü (KTM). Lídrem průběžného hodnocení zůstává Daniel Holgado (KTM). V závodu třídy Moto2™ slavil vítězství Pedro Acosta (Kalex), který vyhrál druhý závod v řadě, ale lídrem je Tony Arbolino (Kalex). Čech Filip Salač (Kalex) závod dokončil na třinácté pozici. V královské kubatuře vyhrál Jorge Martin (Ducati), jenž má se sobotním sprintem MotoGP™ na Sachsenringu zlatý double. Lídrem je Francesco Bagnaia (Ducati). Dalším závodem sezony MS silničních motocyklů je příští týden TT Assen a pak již následuje letní přestávka.

Kapitoly článku

MotoGP™ - ZÁVOD

Do závodu na 30kol odstartoval z první řady Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team) a Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing). Z druhé řady vyrazil Johann Zarco (Prima Pramac Racing), Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team) a Jorge Martin (Prima Pramac Racing). Třetí řada a Alex Márquez (Gresini Racing MotoGP), Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) a Aleix Espargaró (Aprilia Racing). Do závodu nenastoupil Marc Márquez (Repsol Honda Team), který se tak rozhodl na základě pádu z ranního warm upu, následkem čehož si zranil palec ruky.

Po startu převzal vedení Jack Miller, druhý byl Francesco Bagnaia, třetí Luca Marini, čtvrtý Jorge Martin a pátý jel Brad Binder. Ještě v průběhu prvního kola se na první pozici posunul Francesco Bagnaia za nímž jel vítěz sobotního sprintu Jorge Martin a Luca Marini. Australan Miller byl čtvrtý, pátý jel jeho týmový kolega Brad Binder.

Po pěti odjetých kolech vedl Jorge Martin náskokem sedmi desetin na druhého Francesca Bagnaiu, třetí jel Luca Marini, čtvrtý Brad Binder, pátý Johann Zarco a šestý Jack Miller. Těsně za Australanem byl Marco Bezzecchi, osmý Aleix Espargaró (Aprilia Racing), devátý Alex Márquez (Gresini Racing MotoGP) a desátý Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP Team). V devátém kole začala kouřit Viňalesova Aprilia a Španěl musel zajet do boxů, kde pro něho závod předčasně skončil.

Po deseti kolech si první Jorge Martin držel náskok šesti desetin. Na druhé pozici pokračoval Francesco Bagnaia, dvě sekundy za Italem jel Jihoafričan Brad Binder. Čtvrtý byl Luca Marini, pátý jel Johann Zarco, šestý Marco Bezzecchi, sedmý byl Jack Miller, osmý Aleix Espargaró, devátý Alex Márquez a první desítku uzavíral Enea Bastianini.

V polovině závodu snížil Francesco Bagnaia ztrátu na prvního Jorge Martina na rozdíl tří desetin, takže se bojovalo o vedení v závodu a vítězství v závodu. Tři sekundy za vedoucí dvojicí jel třetí Brad Binder, který měl čtyři desetiny za sebou Johanna Zarca. Francouz rychle ukrajoval z náskoku Jihoafričana a cílem bylo pochopitelně další pódium. O páté místo bojoval Luca Marini s týmovým kolegou Bezzecchim.

Ve dvacátém kole havaroval z třetí pozice Brad Binder, který to do osmé zatáčky neubrzdil, takže se na třetí pozici posunul Johann Zarco. Čtvrtý byl Marco Bezzecchi, pátý Luca Marini a šestý Jack Miller. Ve dvacátém kole převzal vedení Francesco Bagnaia, druhý jel Jorge Martin, třetí byl Johann Zarco. Čtvrtý Marco Bezzecchi ztrácel na Zarca 1,7 sekundy. Ve čtyřiadvacátém kole se na první pozici znovu dostal Jorge Martin a bitva o plný počet bodů pokračovala.

Pět kol před cílem jel Francesco Bagnaia na zadním kole Ducati prvního Jorge Martina. Bitva o vítězství v závodě pokračovala a otázkou za milion bylo, kdo ji nakonec vyhraje a zda oba jezdci závod vůbec dokončí. Johann Zarco jel osamocen na třetí pozici, protože jeho náskok na čtvrtého Bezzecchiho měl hodnotu něco přes dvě sekundy. Když Bagnaia najížděl do posledního kola, na výjezdu z poslední zatáčky měl kontakt s kolem Martinovy Ducati.

Poslední kolo bylo nesmírně napínavé, ale Jorge Martin nepolevil, vedení udržel a závod vyhrál minimálním rozdílem 0,064 sekundy. Pro Martina první vítězství v závodě od roku 2021. Na druhém místě je Francesco Bagnaia, jenž je nadále lídrem průběžného hodnocení. Třetí projel cílem Johann Zarco, takže Pramac Racing má znovu oba své jezdce na stupních vítězů.

GP Německa, MotoGP™ – ZÁVOD
27°C, dráha suchá, 48°C, vlhkost: 37%
1. #89  Jorge Martin ES Prima Pramac Racing Ducati 40'52.449
2. #1  Francesco Bagnaia IT Ducati Lenovo Team Ducati +0.064
3. #5  Johann Zarco FR Prima Pramac Racing Ducati +7.013
4. #72  Marco Bezzecchi IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +8.430
5. #10  Luca Marini IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +11.679
6. #43  Jack Miller AU Red Bull KTM Factory Racing KTM +11.904
7. #73  Alex Marquez ES Gresini Racing MotoGP Ducati +14.040
8. #23  Enea Bastianini IT Ducati Lenovo Team Ducati +14.859
9. #49  Fabio Di Giannantonio IT Gresini Racing MotoGP Ducati +17.061
10. #88  Miguel Oliveira PT CryptoDATA RNF MotoGP Team Aprilia +19.648
11. #37  Augusto Fernandez ES GASGAS Factory Racing Tech3 KTM +19.997
12. #21  Franco Morbidelli IT Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +22.949
13. #20  Fabio Quartararo FR Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +25.117
14. #30  Takaaki Nakagami JP LCR Honda IDEMITSU Honda +25.327
15. #25  Raul Fernandez ES CryptoDATA RNF MotoGP Team Aprilia +25.503
16. #41  Aleix Espargaro ES Aprilia Racing Aprilia +28.543
17. #94  Jonas Folger DE GASGAS Factory Racing Tech3 KTM +48.962
           
Závod nedokončil/neklasifikován:        
  #33  Brad Binder ZA Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  #12  Maverick Viñales ES Aprilia Racing Aprilia  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist