GP Německa – Márquez zůstává na Sachsenringu neporazitelný

Počasí nakonec žádné překvapení nepřipravilo a všechny tři závody jezdci MS silničních motocyklů odjeli na suchém povrchu okruhu Sachsenring. V třídě Moto3 slavil vítězství Joan Mir, Jakub Kornfeil závod dokončil osmnáctý. Závod Moto2 vyhrál Franco Morbidelli, jenž si posílil vedení v šampionátu a Mattia Pasini se naopak dozvěděl, že byl z druhého místa v Barceloně diskvalifikován za použití neschválených maziv. Závod královské kubatury vyhrál Marc Márquez, který na Sachsenringu pokračuje v sérii osmí vítězství v kvalifikaci a závodě. Karel Abraham projel cílem sedmnáctý. První polovina sezony skončila, tu druhou odstartuje začátkem srpna závod Velké ceny České republiky v Brně.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na 30 kol startoval z první řady Marc Márquez (Repsol Honda Team), Danilo Petrucci (Octo Pramac Yakhnich) a Dani Pedrosa (Repsol Honda Team). Druhá řada Cal Crutchlow (LCR Honda), Jonas Folger (Monster Yamaha Tech 3) a Jorge Lorenzo (Ducati Team). Třetí řada Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing), Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini) a Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP). Karel Abraham (Pull&Bear Aspar Team) do závodu vyrazil z dvacáté pozice v sedmé řadě.

Po prvním kole vedl závodní pole Marc Márquez, druhý jel Dani Pedrosa, třetí Jorge Lorenzo, čtvrtý Jonas Folger, pátý Danilo Petrucci a šestý Valentino Rossi, který na zadním kole vezl Aleixe Espargara a Cala Crutchlowa. Karel Abraham byl na třiadvacáté pozici. Předčasný start zaznamenal Hector Barbera (Reale Avintia Racing), takže dostal za trest průjezd boxovou uličkou. Hector Barbera ale boxy neprojel, tak uviděl černou vlajku.

Po pěti kolech byli němečtí fanoušci ve varu, protože Jonas Folger už figuroval na druhé pozici, tři desetiny za prvním Márquezem. Třetí jel Dani Pedrosa a čtvrtý Danilo Petrucci ztrácel na vedoucí skupinu 2,5 sekundy. O páté místo bojoval Jorge Lorenzo, Valentino Rossi, Cal Crutchlow, Aleix Espargaró a Andrea Dovizioso. V sedmém kole Jonas Folger převzal vedení v závodě a fanoušci Němce mohutně povzbuzovali. Do konce ale stále zbývalo odjet třiadvacet kol.

V nájezdu do jedenáctého kola měl Jonas Folger problém zabrzdit do první zatáčky a to stačilo, aby vedení převzal znovu Marc Márquez. Třetí v závodu pokračoval Dani Pedrosa, čtvrtý jel Valentino Rossi, který na Španěla ztrácel 3,4 sekundy. Rossi měl ale za sebou Dovoziosa, Espargara a Petrucciho, jenž se neustále snažili jezdce tovární Yamahy překonat. Ve třináctém kole havaroval Sam Lowes (Aprilia Racing Team Gresini), takže v závodě už nepokračovali dva jezdci.

V polovině závodu jela na špici sestava Marc Márquez a Jonas Folger. Na třetí pozici pokračoval Dani Pedrosa, který jel osamocen, přibližně pět sekund za Folgerem. Čtvrtý Valentino Rossi ztrácel na třetí pozici 3,5 sekundy, ale musel odolávat atakům Andrea Doviziosa a navíc je už dojel Maverick Viñales. Karel Abraham byl prozatím osmnáctý, to znamená na nebodované pozici.

Pět kol před cílem byla situace na prvních třech místech stejná. Vedl Marc Márquez, který byl pronásledován Jonasem Folgerem. Třetí jel Dani Pedrosa, čtvrtý byl Maverick Viñales, který se snažil ujet Rossimu a Doviziosovi. Zrychloval Álvaro Bautista, který překonal továrního jezdce Ducati Doviziosa a byl osm desetin za pátým Italem Rossim. Dvanáctý Andrea Iannone (Team Suzuki ECSTAR) byl už na zadním kole Ducati Jorge Lorenza, ale ve dvanácté zatáčce havaroval a závod pro něho skončil v kotrmelcích. Do posledního kola najel první Marc Márquez, který měl náskok tří sekund na druhého Jonase Folgera.

Závod královské kubatury vyhrál Marc Márquez, jenž pokračuje ve fantastické sérii osmi vítězství po startu z pole position. Na druhé pozici je Jonas Folger, Němcovy první stupně vítězů MotoGP a první stupně vítězů německého závodníka na domácí půdě. Třetí projel cílem Dani Pedrosa. Body za čtvrté místo si odveze Maverick Viñales, pátým místem bodoval Valentino Rossi. Karel Abraham je sedmnáctý, takže bez bodového přídělu. Lídrem průběžného hodnocení je před letní přestávkou Marc Márquez.

GP Německa, MotoGP – Závod (30kol)
21°C, dráha suchá, 24°C, vlhkost: 86%
1. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 40'59.525
2. # 94 Jonas FOLGER GER Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +3.310
3. # 26 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +11.546
4. # 25 Maverick VIÑALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +14.253
5. # 46 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +14.980
6. # 19 Alvaro BAUTISTA SPA Pull&Bear Aspar Team Ducati +16.534
7. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +19.736
8. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +20.188
9. # 5 Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +21.138
10. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda Honda +24.210
11. # 99 Jorge LORENZO SPA Ducati Team Ducati +25.659
12. # 9 Danilo PETRUCCI ITA OCTO Pramac Racing Ducati +31.540
13. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +32.179
14. # 38 Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM +36.453
15. # 43 Jack MILLER AUS EG 0,0 Marc VDS Honda +37.771
16. # 36 Mika KALLIO FIN Red Bull KTM Factory Racing KTM +37.852
17. # 17 Karel ABRAHAM CZE Pull&Bear Aspar Team Ducati +39.323
18. # 53 Tito RABAT SPA EG 0,0 Marc VDS Honda +41.190
19. # 76 Loris BAZ FRA Reale Avintia Racing Ducati +59.850
20. # 45 Scott REDDING GBR OCTO Pramac Racing Ducati +1'01.664
21. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1'01.695
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 29 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 6kol
  # 22 Sam LOWES GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 18kol
  # 8 Hector BARBERA SPA Reale Avintia Racing Ducati 0kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 1 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Fransoa přispěl 0.5 Kč
Medvědis přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist