GP Katalánska – V MotoGP™ slaví Aprilia zásluhou Espargara s Viňalesem, lídr Bagnaia je v nemocnici

Třetím dnem katalánské Grand Prix na okruhu Catalunya v Montmeló byl den závodu. Vítězství v závodu Moto3™ získal domácí jezdec David Alonso (GASGAS). Brit Jake Dixon (Kalex) získal pro tým Aspar druhé zlato, když zvítězil v napínavém klání Moto2™. Čech Filip Salač (Kalex) závod nedokončil. Posledním závodem víkendu v Barceloně bylo klání královské MotoGP™, jenž vyhrál Aleix Espargaró (Aprilia). Závod MotoGP™ museli krátce po startu zastavit kvůli hromadnému pádu, především ale když havaroval z první pozice Francesco Bagnaia (Ducati), který je nyní v nemocnici na vyšetření a zřejmě tam bude nějaké zranění dolních končetin. V nemocnici skončil na vyšetření také Enea Bastianini (Ducati), který hromadný pád způsobil. Bagnaia nakonec vyvázl bez zlomenin, Bastianini má zlomený prst a kotník. Už příští týden je na programu dvanáctý podnik sezony Velká cena San Marina v Misanu, pak následuje test MotoGP™ a cesta do Indie.

Kapitoly článku

MotoGP™ - ZÁVOD

Do závodu na 24kol odstartoval z první řady Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), Aleix Espargaró (Aprilia Racing) a Miguel Oliveira (CryptoDATA RNF MotoGP Team). Z druhé řady vyrazil Maverick Viňales (Aprilia Racing), Jorge Martin (Prima Pramac Racing) a Johann Zarco (Prima Pramac Racing). Třetí řada a Alex Márquez (Gresini Racing MotoGP), Fabio Di Giannantonio (Gresini Racing MotoGP) a Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing). Ital Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team) startoval desátý, Marc Márquez (Repsol Honda Team) jedenáctý. V zaváděcím kole po výjezdu z boxů měl pád Iker Lecuona (LCR Honda Castrol), který do závodu startoval poslední.

V první zatáčce po startu došlo k pádu hned několika jezdců, nicméně důvodem pro zastavení závodu byl pád vedoucího jezdce, jímž byl Francesco Bagnaia. Ital dostal highsider, tvrdě dopadl na asfalt a když se mu jezdci za nim vyhýbali, byl to zřejmě Brad Binder, kdo mu přejel přes obě nohy a následně havaroval. V první zatáčce přehnal své snažení Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team), který se dostal na pravou stranu zatáčky, narazil do Johanna Zarca a způsobil pád Alexe Márqueze, Marca Bezzecciho a Fabia Di Giannantonia. Skutečně hrozný úvod závodu katalánské Grand Prix.

Italského jezdce Francesca Bagnaiu, který byl při vědomí, chvíli ošetřovali v místě pádu, posléze ho sanitou převezli do zdravotního centra okruhu Catalunya, kde podstoupil první vyšetření.

14.21 hodin … bude otevřena boxová ulička, závod bude na 23 kol
14.24 hodin ... zahřívací kolo
14.26 hodin ... start závodu (na startu chybí Francesco Bagnaia a Enea Bastianini)
14.49 hodin ... Francesco Bagnaia je nyní převážen sanitou do nemocnice v Barceloně, kde podstoupí další vyšetření. Do nemocnice na vyšetření míří take Enea Bastianini. Informace o zdravotním stavu obou jezdců zatím nejsou.

Po startu se do čela posunul Jorge Martin, ale ještě během prvního kola se vedení ujímá Maverick Viňales, který také na špici pole najíždí do druhého kola. Za vedoucím jezdcem Aprilie jel Jorge Martin, třetí byl Alei Espargaró, čtvrtý Miguel Oliveira a pátý Johann Zarco. Porucha techniky vyřadila ze závodu Pola Espargara (GASGAS Factory Racing Tech3). Ve třetím kole měl Maverick Viňales náskok téměř půl sekundy na druhého Aleixe Espargara, jemuž se podařilo dostat před Jorge Martina.  Ve čtvrtém kole předjel Miguel Oliveira třetího Martina a v Top3 byly tři Aprilie.

Po pěti odjetých kolech jel na první pozici Maverick Viňales, jehož následoval týmový kolega Aleix Espargaró a šest desetin za továrním jezdcem Aprilie jel jezdec satelitu výrobce z Noale Miguel Oliveira. Na čtvrté pozici pokračoval Jorge Martin, pátý byl Johann Zarco, přes sekundu za Francouzem jel šestý Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing), který měl těsně za sebou Alexe Márqueze a Fabia Quartarara. V závodu nepokračoval Brad Binder, jehož zřejmě vyřadila porucha techniky, protože vyjel mimo trať a v závodu už nepokračoval.

V desátém kole jeli na prvních dvou pozicích těsně za sebou tovární jezdci Aprilie Maverick Viňales a Aleix Espargaró. Téměř 2,5 sekundy za vedoucí dvojicí jel třetí Miguel Oliveira, ale Portugalec třetí místo neudržel, protože se před něho dostal Španěl Jorge Martin. Další jezdec Pramac Racingu Johann Zarco byl pátý a na Oliveiru ztrácel 1,2 sekundy. Alex Márquez předjel Australana Millera, takže pokračoval na šesté pozici, sedmý jel Miller, osmý Fabio Quartararo, devátý Fabio Di Giannantonio a desátý Augusto Fernandez (GASGAS Factory Racing Tech3). Jedenáctý Marc Márquez už na Fernandeze ztrácel 2,6 sekundy. Marco Bezzecchi jel dvanáctý a ve dvanáctém kole předjel Márqueze, takže se posunul na jedenáctou příčku.

Deset kol před koncem závodu si první Maverick Viňales najel náskok jedné sekundy na druhého Aleixe Espargara. Téměř tři sekundy ztrácel na druhého Jorge Martin, dvě sekundy za jezdcem Pramac Racingu jel Miguel Oliveira a Johann Zarco. Alex Márquez jel osamocen na šesté pozici a Jack Miller přišel o sedmou příčku poté, co ho předjel Francouz Quartararo. V osmnáctém kole bylo vidět, že Aleix Espargaró nic nevzdal, protože ztrátu na Viňalese snížil na rozdíl čtyř desetin. Dala se tedy očekávat bitva o vítězství mezi továrními jezdci Aprilie. V devatenáctém kole už Espargaró dýchal Viňalesovi na záda. První útok přišel v nájezdu do dvacátého kola a byl tak razantní, že Viňales musel vyjet až mimo trať. Rázem byl rozdíl mezi prvními dvěma jezdci na jedné sekundě.

Poprvé v historii má Aprilia dvě motorky na prvních dvou místech v hlavním klání královské kubatury MotoGP™. Katalánskou Grand Prix vyhrál Aleix Espargaró, jemuž se na domácí dráze Barcelony podařil zlatý double, jelikož v sobotu vyhrál i sprint. Druhý projel cílem Maverick Viňales a na třetí pozici závod dokončil Jorge Martin. Lídrem průběžného hodnocení zůstává s náskokem 50 bodů Francesco Bagnaia, druhé místo patří Jorge Martinovi.

AKTUALIZACE – jezdec Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) neutrpěl žádné zlomeniny. Má jen plno pohmožděnin, ale vyšetření v nemocnici nic zlomeného neprokázalo. Jezdec odletí ještě dnes večer společně s týmem domů do Itálie.
AKTUALIZACE – jezdec Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team) má zlomenou kost v levém kotníku a druhou záprstní kost prstu levé ruky. Ruku i kotník má nyní v sádře, aby mohl společně s týmem odcestovat zpátky domů do Itálie.
GP Katalánska, MotoGP™ – ZÁVOD
28°C, dráha suchá, 36°C, vlhkost: 41%
1. #41 Aleix ESPARGARO Aprilia Racing Aprilia 38:56.159
2. #12 Maverick VIÑALES Aprilia Racing Aprilia +0.377
3. #89 Jorge MARTIN Prima Pramac Racing Ducati +2.831
4. #5 Johann ZARCO Prima Pramac Racing Ducati +4.867
5. #88 Miguel OLIVEIRA CryptoDATA RNF MotoGP™ Team Aprilia +7.529
6. #73 Alex MARQUEZ Gresini Racing MotoGP™ Ducati +10.590
7. #20 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha +10.821
8. #43 Jack MILLER Red Bull KTM Factory Racing KTM +10.880
9. #37 Augusto FERNANDEZ GASGAS Factory Racing Tech3 KTM +12.889
10. #49 Fabio DI GIANNANTONIO Gresini Racing MotoGP™ Ducati +13.280
11. #10 Luca MARINI Mooney VR46 Racing Team Ducati +16.491
12. #72 Marco BEZZECCHI Mooney VR46 Racing Team Ducati +16.561
13. #93 Marc MARQUEZ Repsol Honda Team Honda +21.616
14. #21 Franco MORBIDELLI Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha +23.108
15. #30 Takaaki NAKAGAMI LCR Honda Honda +26.740
16. #27 Iker LECUONA Repsol Honda Team Honda +28.860
17. #36 Joan MIR Repsol Honda Team Honda +33.929
           
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  #25 Raul FERNANDEZ CryptoDATA RNF MotoGP™ Team Aprilia  
  #33 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  #44 Pol ESPARGARO GASGAS Factory Racing Tech3 KTM  
           
Do závodu nestartoval:      
  #1 Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo Team Ducati  
  #23 Enea BASTIANINI Ducati Lenovo Team Ducati  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist