GP Itálie – Závod italské GP vyhrál Bagnaia, Salač sedmý v Moto2™

Dnem závodu Velké ceny Itálie skončil šestý podnik sezony MS silničních motocyklů. V závodu třídy Moto3™ bodoval plným počtem bodů Daniel Holgado (KTM), jenž je zároveň lídrem průběžného hodnocení seriálu. V závodu Moto2™ projel cílem první Pedro Acosta (Kalex), Filip Salač (Kalex) byl sedmý. Závod královské MotoGP™ vyhrál domácí závodník Francesco Bagnaia (Ducati), vedoucí jezdec průběžného hodnocení. Sedmým podnikem sezony je příští týden Velká cena Německa na Sachsenringu.

Kapitoly článku

MotoGP™ - ZÁVOD

Do závodu na 23kol startoval z první řady Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), Marc Márquez (Repsol Honda Team) a Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team). Z druhé řady vyrazil Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing), Jorge Martin (Prima Pramac Racing) a Alex Márquez (Gresini Racing MotoGP). Třetí řada a Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team), Aleix Espargaró (Aprilia Racing) a Johann Zarco (Prima Pramac Racing). Španěl Alex Rins (LCR Honda Castrol) do závodu nenastoupil, protože v sobotním sprintu havaroval tak nešťastně, že si zlomil holenní a lýtkovou kost pravé nohy. Jezdec Hondy byl letecky přepraven do univerzitní nemocnice ve Florencii, kde ještě v sobotu večer podstoupil operaci. Druhá operace ho čeká po návratu domů do Španělska.

Jako raketa vystřelil po startu Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing), který se posunul na první místo. Druhý jel Francesco Bagnaia, třetí byl Jorge Martin a čtvrtý Luca Marini. První pětici uzavíral Marc Márquez, který měl těsně za sebou bratra Alexe Márqueze, Brada Bindera a Marca Bezecchiho. Ve druhém kole jel první Francesco Bagnaia, jehož náskok na druhého Jorge Martina představoval něco přes šest desetin. Devět desetin za Martinem jel třetí Jack Miller, který měl těsně za sebou dvojici Luca Marini a Marc Márquez. Ve třetím kole došlo na kontakty a změna pořadí nastala, když Alex Márquez na konci cílové rovinky nedobrzdil a málem rozstřelil trojici jezdců před sebou (M.Márquez, Marini, Miller). Dřív než jezdci překlopí své stroje do první zatáčky musí prototypy ubrzdit z rychlosti kolem 350Km/h na cca 90Km/h a to je opravdu něco. Třetí jel Luca Marini, čtvrtý byl Marc Márquez, pátý Alex Márquez a šestý jel Jack Miller, který měl těsně za sebou týmového kolegu Bindera. Marco Bezzecchi zůstával na deváté pozici a zatím nijak neohrožoval status lídra, který patřil Bagnaiovi.

Po pěti odjetých kolech vedl Francesco Bagnaia náskokem necelých čtyř desetin na druhého Jorge Martina. Španěl znovu tlačil na jezdce tovární Ducati a jak víme, ne vždy to Bagnaia zvládne. Zatím vedení držel. Třetí jel Luca Marini a těsně za ním byl Marc Márquez, který se připravoval na Italovo předjetí. V sedmém kole ale Márquez v patnácté zatáčce havaroval a bylo po nadějích na pódiové umístění nebo bodovaný výsledek. Na čtvrtém místě jel Alex Márquez, jehož ztráta na třetího byla na čtyřech desetinách. Těsně za Márquezem jel Johann Zarco, šestý byl se ztrátou sekundy Brad Binder, další sekundu ztrácel na Jihoafričana Marco Bezzecchi. Australan Miller byl po skvělém úvodu osmý, těsně za Bezzecchim, a v zádech měl Aleixe Espargara a Franca Morbidelliho.

Těsně před polovinou závodu havaroval z třinácté pozice Miguel Oliveira (CryptoDATA RNF MotoGP Team). Alex Márquez zaútočil na třetí pozici a úspěšně se dostal před Mariniho. Ital ale španělovi předjetí vrátil a s minimálním náskokem pokračoval i nadále třetí. Na prvních pěti pozicích jeli jezdci Ducati a dokázal jim sekundovat pouze sedmý Brad Binder s KTM. Osmý Jack Miller ztrácel na týmového kolegu něco přes tři sekundy. Ve třináctém kole šel na třetí místo znovu Márquez a Marini zatím nekontroval, jen držel minimální rozestup od soupeřovy Ducati. Dvě desetiny za Marinim jel Francouz Zarco. V patnáctém kole havaroval Alex Márquez, když mu motorka podjela ve druhé zatáčce. Luca Marini jel znovu třetí, těsně za sebou měl ale Johanna Zarca a ten chtěl na pódium. V osmnáctém kole si jedno předjetí za druhým vyměňoval Marini a Zarco.

Pět kol před koncem vedl Francesco Bagnaia náskokem 1,6 sekundy na druhého Jorge Martina. Dvě sekundy za druhým jezdcem v pořadí jel jeho týmový kolega Johann Zarco, který musel počítat s tím, že o bronz bude bojovat s domácím závodníkem, jímž byl čtvrtý Luca Marini. Necelé tři sekundy ztrácel na Mariniho pátý Brad Binder, šestý jel Aleix Espargaró, sedmý byl Jack Miller, osmý Marco Bezzecchi, devátý Enea Bastianini a desátý Franco Morbidelli. V předposledním kole najel třetí Zarco víc jak sekundu náskoku na čtvrtého Mariniho, takže nějaký souboj o pódium už tato situace příliš neslibovala. Do posledního kola najel Francesco Bagnaia s náskokem 1,2 sekundy na Jorge Martina. Třetí byl Johann Zarco, jemuž na týmového kolegu chybělo něco přes devět desetin.

Domácí závod italské Grand Prix vyhrál pro sebe i Ducati Francesco Bagnaia, jenž si tím upevňuje status lídra průběžného hodnocení. Na druhém místě závod dokončil Jorge Martin, třetí byl Johann Zarco, takže double pódium pro tým Pramac Racing. Přes dvě sekundy ztratil na stupně vítězů čtvrtý Luca Marini, pátý byl Brad Binder. Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team) dokončil první závod po návratu po zranění na devátém místě. Posledním jezdcem na bodech byl patnáctý nováček Augusto Fernandez (GASGAS Factory Racing Tech3).

GP Itálie, MotoGP™ – ZÁVOD
28°C, dráha suchá, 43°C, vlhkost: 53%
1. #1  Francesco Bagnaia IT Ducati Lenovo Team Ducati 41'16.863
2. #89  Jorge Martin ES Prima Pramac Racing Ducati +1.067
3. #5  Johann Zarco FR Prima Pramac Racing Ducati +1.977
4. #10  Luca Marini IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +4.625
5. #33  Brad Binder ZA Red Bull KTM Factory Racing KTM +8.925
6. #41  Aleix Espargaro ES Aprilia Racing Aprilia +10.908
7. #43  Jack Miller AU Red Bull KTM Factory Racing KTM +10.999
8. #72  Marco Bezzecchi IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +12.654
9. #23  Enea Bastianini IT Ducati Lenovo Team Ducati +17.102
10. #21  Franco Morbidelli IT Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +17.610
11. #20  Fabio Quartararo FR Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +17.861
12. #12  Maverick Viñales ES Aprilia Racing Aprilia +19.110
13. #30  Takaaki Nakagami JP LCR Honda IDEMITSU Honda +21.947
14. #49  Fabio Di Giannantonio IT Gresini Racing MotoGP Ducati +25.906
15. #37  Augusto Fernandez ES GASGAS Factory Racing Tech3 KTM +26.500
16. #51  Michele Pirro IT Aruba.it Racing Ducati +30.150
17. #25  Raul Fernandez ES CryptoDATA RNF MotoGP Team Aprilia +38.001
18. #32  Lorenzo Savadori IT Aprilia Racing Aprilia +38.662
19. #94  Jonas Folger DE GASGAS Factory Racing Tech3 KTM +78.912
           
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  #73  Alex Marquez ES Gresini Racing MotoGP Ducati  
  #88  Miguel Oliveira PT CryptoDATA RNF MotoGP Team Aprilia  
  #93  Marc Marquez ES Repsol Honda Team Honda  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist