GP Indonésie – Martin spadl, Bagnaia vyhrál, bitva o titul pokračuje

Třetím a závěrečným dnem indonéské Grand Prix na okruhu Pertamina Mandalika International byla neděle. Závod Moto3™ vyhrál poprvé v kariéře Brazilec Diogo Moreira (KTM), šampionát vede nadále Jaume Masia (Honda). V závodu Moto2™ bral plný počet bodů za vítězství Pedro Acosta (Kalex). Český závodník Filip Salač (Kalex) startoval třetí z první řady, ale po kontaktu se soupeřem klání v Indonésii nedokončil. Den závodu vyvrcholil kláním královské kubatury, které vyhrál Francesco Bagnaia (Ducati), který je lídrem průběžného hodnocení MotoGP™. Už příští týden je na programu šestnáctý podnik sezony Velká cena Austrálie.

Kapitoly článku

MotoGP™ - ZÁVOD

Do závodu na 27kol startoval z první řady Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team), Maverick Viňales (Aprilia Racing) a Aleix Espargaró (Aprilia Racing). Z druhé řady vyrazil Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP Team), Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) a Jorge Martin (Prima Pramac Racing). Třetí řada a trojice Fabio Di Giannantonio (Gresini Racing MotoGP), Marc Márquez (Repsol Honda Team) a Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team). Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) startoval až jako třináctý. Ital Luca Marini musel absolvovat dlouhé kolo, penalizaci za nezodpovědnou jízdu v závodu indické GP.

Skvělý start předvedl Jorge Martin, který byl v první zatáčce na špici závodního pole. Na druhé pozici jel Maverick Viňales, třetí byl Luca Marini, čtvrtý Fabio Quartararo a pátý Brad Binder. Ital Francesco Bagnaia jel na šesté pozici, takže s nadějí, že se mu podaří eliminovat. Ve třetím kole havaroval Luca Marini, který tam byl v kontaktu s Jihoafričanem Binderem. Ve třetím kole jel Francesco Bagnaia na čtvrtém místě, těsně za továrním jezdcem Yamahy Quartararem. Na první pozici Bagnaia ztrácel přes dvě sekundy.

Po pěti odjetých kolech jel první Jorge Martin, který měl na druhého Mavericka Viňalese výhodu 1,4 sekundy. Třetí Francesco Bagnaia byl 1,4 sekundy za Viňalesem a jen dvě desetiny za sebou měl dalšího jezdce továrny Aprilia Aleixe Espargara. Tovární jezdec KTM, pátý v pořadí Brad Binder, uviděl trest za kontakt s Marinim, který měl podobu jednoho dlouhého kola. Na pátou pozici se v sedmém kole posunul Fabio Quartararo, šestý jel Miguel Oliveira (CryptoDATA RNF MotoGP Team) a sedmý byl Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing).

V devátém kole spadl ve třinácté zatáčce z desáté pozice Marc Márquez. S dvousekundovým náskokem jel na čele pole jezdců MotoGP™ Jorge Martin. Druhý byl Maverick Viňales a 1,4 sekundy za Španělem jel Francesco Bagnaia. Necelých sedm desetin ztrácel na pódium čtvrtý Aleix Espargaró, pátý byl s víc jak sekundovou ztrátou na Španěla Francouz Fabio Qurtararo. Na šestém místě jel Jack Miller, který měl těsně za sebou Marca Bezzecchiho. V souboji o devátou pozici Brad Binder znovu poslal jezdce mimo trať, tentokrát to byl Miguel Oliveira, který to ustál, ale zaznamenal propad na šestnácté místo. Pro Bindera by to mohlo znamenat dvoje dlouhá kola. Ve třináctém kole havaroval Augusto Fernandez (GASGAS Factory Racing Tech3) a na zemi skončil také Joan Mir (Repsol Honda Team).

V polovině závodu havaroval v jedenácté zatáčce vedoucí jezdec závodu Jorge Martin, jenž si tim komplikuje cestu za titulem mistra světa. Vedení převzal Maverick Viňales, druhý Francesco Bagnaia ztrácel na Španěla v sedle Aprilie něco přes sekundu, ale podmínkou bylo, že závod dokončí. Tři sekundy za továrním jezdcem Ducati byl Fabio Quartararo, čtvrtý Jack Miller ztrácel na Francouze něco přes dvě sekundy. Pátý jel Fabio Quartararo, šestý byl Marco Bezzecchi. V šestnáctém kole havaroval Johann Zarco a na zemi skončil také Franco Morbidelli. Jihoafričan Binder dostal penalizaci průjezd dlouhým kolem.

Deset kol před koncem závodu měl první Maverick Viňales náskok jen necelé půl sekundy. Druhý Francesco Bagnaia viděl, že Španěl mírně zpomaluje a samozřejmě měl zájem o to závod vyhrát a získat na Martina maximum. Dvě sekundy za druhým jezdcem tovární Ducati jel Fabio Quartararo, pátý Jack Miller ztrácel na Francouze něco přes jednu sekundu. Těsně za Australanem byl šestý Marco Bezzecchi a za Italem jel Brad Binder. V jednadvacátém kole převzal roli lídra závodu Francesco Bagnaia, který měl na rozdíl od Martina (měkká/střední) na své Ducati směsi tvrdá/střední.

Pět kol před koncem závodu vedl Francesco Bagnaia náskokem jedné sekundy. Na druhém místě pokračoval Maverick Viňales, nicméně ten už měl na zadním kole Yamahu Fabia Quartarara. Čtvrtý byl Fabio Di Giannantonio, pátý Brad Binder a šestý Jack Miller za nímž jel Marco Bezzecchi a Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team). Tři kola před cílem Bagnaia zpomaloval, protože druhý Viňales stačil Itala dojet na rozdíl šesti desetin. Třetí Quartararo byl stále ve hře nejen o druhé, ale stejně jako Viňales i o vítězství, protože Francesco Bagnaia nechtěl riskovat pád a v šampionátu by mu pomohly i body za třetí místo.

V posledním kole útočil Fabio Quartararo na druhého Mavericka Viňalese a přesto se jim podařilo dostat až těsně za vedoucího jezdce závodu. Francesco Bagnaia si první místo nenechal sebrat a hlavní závod Velké ceny Indonésie vyhrál. Díky tomu, že Martin závod nedokončil, je nyní Bagnaia znovu lídrem průběžného hodnocení s náskokem osmnácti bodů. Na druhé pozici cílem projel Maverick Viňales, třetí byl Fabio Quartararo. V posledním kole stačil Marco Bezzecchi předjet Jihoafričana Bindera a cílem projet pátý.

GP Indonésie, MotoGP™ – ZÁVOD
31°C, dráha suchá, 51°C, vlhkost: 65%
1. #1 Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo Team Ducati 41:20.293
2. #12 Maverick VIÑALES Aprilia Racing Aprilia +0.306
3. #20 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha +0.433
4. #49 Fabio DI GIANNANTONIO Gresini Racing MotoGP™ Ducati +6.962
5. #72 Marco BEZZECCHI Mooney VR46 Racing Team Ducati +11.111
6. #33 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing KTM +11.228
7. #43 Jack MILLER Red Bull KTM Factory Racing KTM +12.474
8. #23 Enea BASTIANINI Ducati Lenovo Team Ducati +12.684
9. #42 Alex RINS LCR Honda Honda +22.540
10. #41 Aleix ESPARGARO Aprilia Racing Aprilia +30.468
11. #30 Takaaki NAKAGAMI LCR Honda Honda +30.823
12. #88 Miguel OLIVEIRA CryptoDATA RNF MotoGP™ Team Aprilia +36.639
13. #25 Raul FERNANDEZ CryptoDATA RNF MotoGP™ Team Aprilia +42.864
14. #21 Franco MORBIDELLI Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha +40.902
           
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  #5 Johann ZARCO Prima Pramac Racing Ducati  
  #89 Jorge MARTIN Prima Pramac Racing Ducati  
  #36 Joan MIR Repsol Honda Team Honda  
  #37 Augusto FERNANDEZ GASGAS Factory Racing Tech3 KTM  
  #93 Marc MARQUEZ Repsol Honda Team Honda  
  #10 Luca MARINI Mooney VR46 Racing Team Ducati  
  #44 Pol ESPARGARO GASGAS Factory Racing Tech3 KTM  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist