GP Francie - neděle v Le Mans

Kapitoly článku

MotoGP – závod

Z první řady startovala trojice Dani Pedrosa (Repsol Honda Team), Casey Stoner (Repsol Honda Team) a Andrea Dovizioso (Monster Yamaha Tech 3). Čech Karel Abraham (Cardion AB Motoracing) startoval ze čtvrté řady desátý.

Domácí jezdec Randy De Puniet (Power Electronics Aspar) snad po startu neujel ani metr a jeho motocykl zůstal ležet na dráze. Francouz si zašel do boxů pro druhou ART a vyrazil zpátky na trať. Před domácím publikem celkem drsná chyba. Do vedení se dostal Jorge Lorenzo, za ním jel Dani Pedrosa a Casey Stoner. Čtvrté místo patřilo Valentinu Rossimu (Ducati Team) a první pětku uzavíral Andrea Dovizioso. Karel Abraham jel devátý.

Hned na začátku za to Jorge Lorenzo pořádně vzal a v pátém kole si už vytvořil pětisekundový náskok. O druhé místo bojovala dvojice Casey Stoner, Valentino Rossi a v těsném závěsu za nimi se už blížily černé stroje Yamaha Monster Tech 3 Doviziosa a Crutchlowa. Dani Pedrosa na mokru zvolnil tempo a v první polovině závodu jel šestý. Sedmý v pořadí byl Stefan Bradl (LCR Honda), osmý Nicky Hayden (Ducati Team), devátý Álvaro Bautista (San Carlo Honda Gresini) a první desítku uzavíral Héctor Barberá (Pramac Racing). V sedmém kole zajel Ben Spies (Yamaha Factory Racing) do boxů, ale do závodu se později vrátil. Karlu Abrahamovi patřila třináctá pozice.

V době, kdy do cíle zbývalo sedmnáct kol, byla za třetím Rossim velmi těsně dvojice Crutchlow, Dovizioso. Bylo jen otázkou času, kdy na jezdce tovární Ducati zaútočí a jejich atak přišel hned v dalším kole, kde Rossiho celkem bez problému oba předjeli a Dovizioso navíc také předjel týmového kolegu Crutchlowa. Druhou polovinu závodu už nejel Karel Abraham, který měl pravděpodobně nějaké problémy s technikou, zamířil do boxů a z Le Mans odjede bez bodu.

V polovině závodu vedl s náskokem téměř tří sekund Jorge Lorenzo, za ním jel rovněž osamocen Casey Stoner a o třetí místo probíhala pořádná bitva mezi třetím Doviziosem, čtvrtým Rossim a pátým Crutchlowem. Pět sekund za Britem jel šestý Dani Pedrosa, sedmý byl Stefan Bradl, osmý Nicky Hayden, devátý Héctor Barberá a první desítku uzavíral Álvaro Bautista. Nejlepším jezdcem CRT byl v polovině závodu jedenáctý Danilo Petrucci (Came IodaRacing Project). Ital nakonec závod nedokončil.

V osmnáctém kole spadl z pátého místa Cal Crutchlow, takže bitva o třetí místo probíhala čistě mezi dvojicí Italů Dovizioso – Rossi. Dani Pedrosa se nepouštěl do zvlášť zbytečně riskantních operací a jel si svoje na pátém místě. V jednadvacátém kole zajel Valentino Rossi nejrychlejší kolo závodu a na Casey Stonera už ztrácel dvě sekundy, což naznačovalo jistou možnost, že by dnešní koncovka závodu MotoGP mohla být hodně dramatická. Yonny Hernandez řekněme v jednu chvíli Stonera zašpuntoval a Rossi byl v tu ránu Australanovi na zádech. Tři kola před cílem padá Andrea Dovizioso a začíná parádní bitva o druhé místo mezi Rossim a Stonerem. Jedno předjetí střídalo druhé, ale to finální předjetí si Rossi nechal na poslední kolo, kde Australana předjel a po roce v Le Mans opět boduje umístěním na stupních vítězů. Závod s přehledem vyhrál Jorge Lorenzo, druhé místo obsadil Valentino Rossi a třetí skončil Casey Stoner. Nejlepším jezdcem kategorie CRT byl jedenáctý James Ellison (Paul Bird Motorsport). Díky plnému počtu bodů se do vedení znovu posouvá Španěl Lorenzo.

GP Francie, MotoGP - závod

01- Jorge Lorenzo – Yamaha Factory Racing – Yamaha YZR M1 – 28 kol za 49’39.743
02- Valentino Rossi – Ducati Team – Ducati Desmosedici GP12 – + 9.905
03- Casey Stoner – Repsol Honda Team – Honda RC213V – + 11.298
04- Dani Pedrosa – Repsol Honda Team – Honda RC213V – + 29.361
05- Stefan Bradl – LCR Honda MotoGP – Honda RC213V – + 32.477
06- Nicky Hayden – Ducati Team – Ducati Desmosedici GP12 – + 32.842
07- Andrea Dovizioso – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 – + 59.759
08- Cal Crutchlow – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 – + 1’05.152
09- Hector Barbera – Pramac Racing Team – Ducati Desmosedici GP12 – + 1’07.846
10- Alvaro Bautista – San Carlo Honda Gresini – Honda RC213V – + 1’13.193
11- James Ellison – Paul Bird Motorsport – ART GP12 – + 1’26.663 (CRT)
12- Mattia Pasini – Speed Master Team – ART GP12 – + 1’27.633 (CRT)
13- Aleix Espargaro – Power Electronics Aspar – ART GP12 – + 1kolo (CRT)
14- Michele Pirro – San Carlo Honda Gresini – FTR Honda – + 1kolo (CRT)
15- Yonny Hernandez – Avintia Blusens – FTR Kawasaki – + 1kolo (CRT)
16- Ben Spies – Yamaha Factory Racing – Yamaha YZR M1 – + 1kolo
17- Chris Vermeulen – NGM Mobile Forward Racing – Suter BMW – + 2kola (CRT)
18- Ivan Silva – Avintia Blusens – FTR Kawasaki – + 2 kola (CRT)

Závod nedokončil/ neklasifikován:

Danilo PETRUCCI - Came IodaRacing Project - Ioda - 4 kola
Randy DE PUNIET - Power Electronics Aspar - ART - 6 kol
Karel ABRAHAM - Cardion AB Motoracing - Ducati - 17 kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist