GP Aragonie – Zlato slaví Márquez, Morbidelli a Mir

Den závodu zkomplikovala hustá mlha, která ráno visela na okruhu a protože nefoukalo, nějakou dobu trvalo než byla viditelnost natolik dobrá, aby šlo odjet zahřívací tréninky. Program se dostal do skluzu a závod Moto3 musel zkrátit na třináct kol. Všechny tři klání nabídly potřebnou dávku adrenalinu a všem se musely líbit. V Moto3 vyhrál Joan Mir, který je už nyní s osmdesáti body náskoku blízko zisku titulu mistra světa. V šestistovkách si vedení v šampionátu upevnil dalším vítězstvím Franco Morbidelli. V královské MotoGP projel první cílem Marc Márquez, double pro Hondu zajistil druhým místem Dani Pedrosa. Třetí byl Jorge Lorenzo. Čtyřiadvacet dnů potom, co si Valentino Rossi zlomil nohu, Ital končí závod mistrovství světa na páté pozici. Nedařilo se českým závodníkům, Karel Abraham závod nedokončil, Jakub Kornfeil byl pětadvacátý. Patnáctý podnik sezony přivítá Japonsko.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na 23 kol startoval z první řady Maverick Viñales (Movistar Yamaha MotoGP), Jorge Lorenzo (Ducati Team) a Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP), který nastupuje po čtyřiadvaceti dnech od momentu, kdy si nadvakrát zlomil pravou nohu. Z druhé řady vyrazil Cal Crutchlow (LCR Honda), Marc Márquez (Repsol Honda Team) a Dani Pedrosa (Repsol Honda Team). Třetí řada Andrea Dovizioso (Ducati Team), Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini) a Álvaro Bautista (Pull&Bear Aspar Team). Český závodník Karel Abraham (Pull&Bear Aspar Team) startoval patnáctý z páté řady, kde měl po své pravici čtrnáctého Pola Espargara (Red Bull KTM Factory Racing) a třináctého Jacka Millera (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS).

Po startu šel do vedení Jorge Lorenzo, který opět otočil plynem a upaloval co to šlo. Za nim jel Maverick Viñales, který ale podlehl tlaku Valentina Rossiho a následně udělal chybu, takže se propadl na pátou pozici. Třetí jel se ztrátou sedmi desetin Andrea Dovizioso, čtvrtý byl Marc Márquez. Španěl Dani Pedrosa jel šestý, sedmý byl Cal Crutchlow, osmý Aleix Espargaró, devátý Mika Kallio a desátý Álvaro Bautista. Karel Abraham udržel patnáctou pozici a na čtrnáctého Jacka Millera mu scházely dvě desetiny.

Po pěti kolech jela vpředu čtyřčlenná skupina jezdců – Jorge Lorenzo, Valentino Rossi, Andrea Dovizioso a Marc Márquez. Pátý Maverick Viñales vedl druhou skupinu a na Márqueze ztrácel dvě sekundy. Ze čtrnácté pozice spadl v osmé zatáčce Karel Abraham, který sedl zpátky na motorku a snažil se závodu pokračovat. Později ale závod ukončil v boxech.

Mezitím Valentino Rossi útočil na první pozici v závodě, ale Lorenza ne a ne předjet. Těsně za Italem už jel Marc Márquez, který chtěl v devátém kole předjet oba jezdce před sebou, ale byl dlouhý a musel zpátky až za Doviziosa. V polovině závodu měl první Jorge Lorenzo náskok sedmi desetin na druhého Valentina Rossiho, který měl těsně za sebou Marca Márqueze. Španěl v nájezdu do dvanáctého kola Itala předjel a posunul se za Lorenza. Tři desetiny za Rossim jel Andrea Dovizioso. Druhou skupinu vedl Dani Pedrosa, šestý byl Maverick Viñales, sedmý Aleix Espargaró, osmý Álvaro Bautista, devátý Mika Kallio a desátý Johann Zarco. Deset kol před koncem byl Márquez těsně za prvním Lorenzem, třetí Rossi ztrácel sekundu, půl sekundy za Rossim byl Dovizioso, jemuž na záda dýchal Dani Pedrosa.

V sedmnáctém kole vedl Marc Márquez náskokem šesti desetin na druhého Jorge Lorenza. Na třetí pozici jel Dani Pedrosa, který na Valentina Rossiho stačil získat osm desetin. Ital Rossi měl těsně za sebou Mavericka Viňalese a Andrea Doviziosa. Havaroval Cal Crutchlow, takže v závodě už nepokračovali dva jezdci. Posledním na bodech byl v tu chvíli patnáctý Scott Redding (Octo Pramac Yakhnich). Pět kol před cílem Dani Pedrosa snížil ztrátu na Lorenza, která představovala čtyři desetiny, takže se dalo očekávat, že na jezdce Ducati ještě zaútočí. K tomu došlo tři kola před cílem a Pedrosa byl úspěšný.

V posledním kole už k žádnému překvapení nedošlo a závod Velké ceny Aragonie vyhrál Marc Márquez, který si tím jen upevnil vedoucí pozici v šampionátu. Na druhém místě závod dokončil Dani Pedrosa, jenž pro Hondu získal double. Třetí místo patří jezdci Ducati Jorge Lorenzovi. Čtvrtý závod dokončil Maverick Viñales, pátý byl Valentino Rossi. Andrea Dovizioso cílem projel sedmý a na vedení v šampionátu teď ztrácí šestnáct bodů. Karel Abraham podobně jako Cal Crutchlow závod nedokončil.

GP Aragonie, MotoGP – Závod (23kol)
27°C, dráha suchá, 40°C, vlhkost: 44%
1. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 42'06.816
2. # 26 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +0.879
3. # 99 Jorge LORENZO SPA Ducati Team Ducati +2.028
4. # 25 Maverick VIÑALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +5.256
5. # 46 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +5.882
6. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +6.962
7. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +7.455
8. # 19 Alvaro BAUTISTA SPA Pull&Bear Aspar Team Ducati +7.910
9. # 5 Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +13.002
10. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +14.075
11. # 36 Mika KALLIO FIN Red Bull KTM Factory Racing KTM +17.192
12. # 29 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +20.632
13. # 43 Jack MILLER AUS EG 0,0 Marc VDS Honda +23.886
14. # 45 Scott REDDING GBR OCTO Pramac Racing Ducati +25.523
15. # 53 Tito RABAT SPA EG 0,0 Marc VDS Honda +26.082
16. # 94 Jonas FOLGER GER Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +30.302
17. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +31.874
18. # 8 Hector BARBERA SPA Reale Avintia Racing Ducati +31.948
19. # 38 Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM +36.296
20. # 9 Danilo PETRUCCI ITA OCTO Pramac Racing Ducati +37.842
21. # 76 Loris BAZ FRA Reale Avintia Racing Ducati +47.599
22. # 22 Sam LOWES GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +47.647
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda Honda 7kol
  # 17 Karel ABRAHAM CZE Pull&Bear Aspar Team Ducati 13kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Kawajírák přispěl 0.5 Kč
jannyk přispěla 0.5 Kč
masi přispěl 0.5 Kč
unavix přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist