Dvojnásobný mistr světa Casey Stoner slaví 32. narozeniny

Osmdesát devět pódiových umístění, z toho více než polovina z nich na stupínku nejvyšším. To je bilance bývalého závodníka MotoGP Caseyho Stonera, který dnes slaví své dvaatřicáté narozeniny.

Casey Stoner se narodil 16. 10. 1985 do rodiny otce Colina a matky Bronwyn Stonerových. Na motocykl poprvé usedl dle slov svých rodičů snad ještě dříve, než se naučil chodit. Svého prvního závodu se zúčastnil na ploché dráze na trati Mike Hatchers Park v Queenslandu v kategorii dětí pod devět let. „Byly mu asi čtyři roky, když jsme jej na ten okruh poprvé vzali,“ vypráví v pilotově dokumentu The Age Of 27 jeho otec.

Od té chvíle se celý život Caseyho Stonera začal motat kolem motorek. Ve svých dvanácti letech se zúčastnil australského šampionátu. Během toho víkendu se jelo v pěti kategoriích celkem 35 závodů. Objevil se na startovním roštu každého z nich, první místo nezískal v pouhých třech. Ve hře bylo tehdy pět titulů, Casey Stoner je všechny vyhrál a potvrdil tím, jaký mimořádný talent se v něm skrývá. Ve třinácti letech vlastnil australský jezdec podobných pohárů celkem 41. „Moc si z těch závodů nepamatuji. Vím jen, že jsem se vždycky chtěl dostat před ostatní piloty a porazit je,“ vzpomíná dnes dvaatřicetiletý rodák ze Southportu.

Stěhování do Velké Británie

Když bylo Caseymu Stonerovi čtrnáct, vyskytla se na cestě za jeho snem překážka. V Austrálii se mohou účastnit závodů silničních motocyklů pouze jezdci, kteří dosáhli věkové hranice šestnácti let. Jeho rodiče se tak museli rychle rozhodnout – buď se přestěhují za svými příbuznými do Velké Británie, kde by jejich syn mohl legálně závodit, nebo jej nechají ještě dva další roky čekat. „Do Anglie jsme odjeli v období, kdy tam byla zima. V Austrálii naopak vládlo letní počasí. Byl to pro nás trochu šok. Žili jsme tam v karavanu nedaleko Lake District, ale měli jsme se skvěle,“ vypráví Colin Stoner.

V roce 2000 se Casey zúčastnil svého prvního závodu na anglické půdě. Talentovaného mladíka si tenkrát všimlo hned několik sponzorů, někteří z nich mu následně nabídli spolupráci. Svůj obrovský potenciál tehdy patnáctiletý jezdec potvrdil i v šampionátu English 125cc Aprilia, který dokázal ovládnout. Ve stejném období odjel Stoner taktéž dvě zastávky španělského mistrovství, kde jej zaregistroval jeho budoucí mentor Alberto Puig a nabídl mu smlouvu u týmu Telefonica Movistar ve španělském mistrovství do 125 ccm.

V následujícím roce měl program australský pilot doslova nabitý závody. Rozhodl se totiž bojovat o vítězství jak v anglickém, tak španělském šampionátu. V obou nakonec slavil druhé místo. V sezóně 2001 obdržel dvě divoké karty, díky kterým si zazávodil v Mistrovství světa třídy do 125 ccm. V Donington Parku dojel na 17. pozici, na Phillip Islandu bral 12. příčku.

Následující rok již jezdil pod taktovkou Lucia Cecchinella za stáj Safilo Oxydo LCR na motocyklu značky Aprilia. Casey Stoner tehdy rovnou přešel do střední kategorie do 250 ccm. Ve své debutové sezóně nasbíral 68 bodů, které mu stačily na celkové 12. místo. Pro svůj nejlepší výsledek si dojel v brněnské Grand Prix, v níž skončil pátý. „Na začátku roku udělal několik chyb, dokázal se z nich ale poučit. Když to bylo potřeba, byl vždy připravený jet až na limitu,“ vzpomíná na Caseyho začátky na silničních motocyklech žurnalista Matthew Roberts.

V další sezóně pokračoval u Lucia Cecchinella, tentokrát se však rozhodl zkusit své štěstí v nižší kubatuře. A vyplatilo se mu to. V závěrečné Velké ceně Valencie si v kubatuře do 125 ccm dojel pro své první vítězství. O rok později přešel Casey Stoner k týmu Red Bull KTM, u kterého se radoval z pěti umístění na nejvyšším pódiovém stupínku a z celkového pátého místa.
Sezónu 2005 strávil ve třídě do 250 ccm. S pěti zlatými, jednou stříbrnou a čtyřmi bronzovými trofejemi byl vážným aspirantem na titul. Nakonec se však musel spokojit s druhou příčkou. O výhru v šampionátu jej tehdy připravil Dani Pedrosa.

Přestup do královské kubatury

Následující rok si Casey Stoner plní svůj dětský sen. Ve svých dvaceti letech se dostává mezi elitu – jezdce kategorie Moto GP. A i zde potvrzuje celkovým osmým místem své kvality. Do sezóny 2007 pak vstupuje jako pilot týmu Ducati Malboro více než suverénně. V úvodním závodě poráží Valentina Rossiho, Johna Hopkinse nebo Colina Edwardse a s přehledem dominuje i v dalších kolech. V závěru roku si na své konto připisuje čtrnácté umístění na bedně a s 367 body se stává mistrem světa kategorie Moto GP.

Další titul šampiona získává Australan až v roce 2011, tentokrát už jako jezdec Hondy. S přechodem do jiné stáje nachází Casey Stoner svou ztracenou motivaci. V Kataru bere první místo, španělský závod v Jerezu sice nedokončuje, chuť si ale spravuje v portugalském Estorilu, kde načíná svou sérii čtrnácti po sobě jdoucích umístění na stupních vítězů. V posledním závodě konaném ve Valencii už jen prvním místem potvrzuje zisk svého druhého titulu mistra světa.

Casey Stoner oznamuje odchod do "důchodu"

V tom období prožívá Casey Stoner šťastné chvíle nejen ve své sportovní kariéře, ale také v rámci osobního života. V únoru 2012 oznamuje svým fanouškům narození svého prvního potomka, dcery Alessandry Marie. I ta je jedním z mnoha důvodů, proč australský pilot v květnu téhož roku oznamuje na tiskové konferenci v Le Mans svůj konec v Moto GP. „Po dlouhém přemýšlení a několika rozhovorech s mou rodinou a manželkou jsem se rozhodl, že bude tato sezóna mou poslední,“ uvedl tehdy. „Chybí mi ta správná vášeň, která mě jako kluka motivovala jít neustále dál,“ vysvětloval Stoner. Svůj poslední ročník v královské kubatuře zakončil celkovým třetím místem.

Svět Moto GP však neopustil nadobro. V roce 2013 se stal testovacím jezdcem Hondy, od sezóny 2016 plní stejnou úlohu u značky Ducati. I přes všechny spekulace však svůj návrat do sedla závodní motorky stále nechystá. Dává přednost svému poklidnému životu v Austrálii, kde se věnuje rybaření, farmaření a nově také čerstvému přírůstku do rodiny – dcerce Caley Marii Stoner.

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 2.5 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Sonny přispěl 1 Kč
masi přispěl 1 Kč
Etien přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist