Druhá GP sezony – Velká cena Argentiny

Kapitoly článku

Moto2 – Preview

Rekordy a informace Moto2 - Termas de Río Hondo, Argentina:

Rekord okruhu – Jonas Folger - Kalex (2015) – 1'43,001
Kvalifikační rekord – Johann Zarco - Kalex (2015) – 1'42,809
Maximální rychlost – Julian Simon – Kalex (2014) – 275,6 Km/h

Délka závodu Moto2 2015 - 23 kol (110,5 km)
Stupně vítězů - 1.Zarco (Kalex), 2.Rins (Kalex), 3.Lowes (Speed Up)
Pole position – Johann Zarco (Kalex) – 1'42,809 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Jonas Folger (Kalex) – 1'43,001 sekundy

Zahajovací závod šestistovek byl v Kataru ve znamení předčasného startu až osmi závodníků. Většina z nich jsou favority soutěže, takže komplikace hned v úvodním kole, čehož využili ostatní jezdci. Thomas Lüthi (Garage Plus Interwetten) bojoval o vítězství až do konce s Francem Morbidellim (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) a byl úspěšný. Až po dojezdu zjistil, že Itala penalizovali za předčasný start, takže ten skončil nakonec sedmý. Švýcar zaznamenal svůj nejúspěšnější vstup do sezony a před závodem v Argentině je lídrem průběžného hodnocení.

Výborný vstup do sezony zaznamenal druhý Luis Salom (SAG Team). Španěl je v Moto2 třetím rokem a tyto stupně vítězů jsou jeho třetí v kariéře. Třeba loni nebyl na pódiu ani jednou a jeho nejlepším výsledkem byla dvě pátá místa z Jerezu a Katalánska. Naopak vůbec první stupně vítězů Moto2 zaznamenal v roce 2014 právě na okruhu v Argentině. Díky Morbidelliho penalizaci je to pro Saloma dvacet bodů, nicméně Španěl i tak v bitvě o pódium porazil rozdílem pětapadesáti tisícin Simone Corsiho.

Ital Simone Corsi (Speed Up Racing) letos nastoupil do týmu za Sama Lowese a zaznamenal pozitivní vstup do sezony, když bodoval třetím místem. V Argentině uvidíme, jak si Ital povede v konkurenci jezdců jako třeba zmiňovaný Lowes nebo také Zarco či Rins. Každopádně jeho forma může přispět jen k tomu, že závody budou napínavější.

Parádní první závod zajel Malajec Hafizh Syahrin (Petronas Raceline Malaysia) jemuž patří čtvrté místo v pořadí. Pátý je Dominique Aegerter (CarXpert Interwetten) a šestý Danny Kent (Leopard Racing), který se po dvou letech v Moto3 vrátil zpátky do Moto2 s titulem mistra světa.

Španěl Alex Rins (Paginas Amarillas HP 40) byl jedním z favoritů na vítězství, zároveň byl také mezi jezdci, kteří v Kataru předčasně odstartovali, takže musel projet boxy. Tato ztráta mu neumožnila bojovat o přední pozice, ale Rins předvedl cestu z konce závodního pole až na osmé místo. Španěl se zařadil těsně za penalizovaného Franca Morbidelliho, který boxy neprojel ale dostal dvacetisekundovou penalizaci. To bylo předmětem kritiky, která poukazovala na fakt, že průjezd boxy je daleko větší časová ztráta než dvacet sekund.

Devátá pozice patří Samu Lowesovi (Federal Oil Gresini Moto2), který měl rovněž velké ambice, ale ty samozřejmě vzaly za své, když ulil start. Britský závodník má nyní další možnost předvést, že to letos myslí s bitvou o titul vážně. První desítku uzavírá bratr Valentina Rossiho, osmnáctiletý Luca Marini (Forward Team). Úřadující mistr světa Johann Zarco (Ajo Motorsport) má za sebou komplikovaný vstup do sezony. Francouz byl rovněž mezi jezdci s předčasným startem a v průběžném hodnocení je nyní až dvanáctý.

Moto2 – stav po GP Kataru:

1 - Thomas LUTHI - SWI - Kalex - 25 bodů
2 - Luis SALOM - SPA - Kalex - 20
3 - Simone CORSI - ITA - Speed Up - 16
4 - Hafizh SYAHRIN - MAL - Kalex - 13
5 - Dominique AEGERTER - SWI - Kalex - 11
6 - Danny KENT - GBR - Kalex - 10
7 - Franco MORBIDELLI - ITA - Kalex - 9
8 - Alex RINS - SPA - Kalex - 8
9 - Sam LOWES - GBR - Kalex - 7
10 - Luca MARINI - ITA - Kalex - 6
11 - Miguel OLIVEIRA - POR - Kalex - 5
12 - Johann ZARCO - FRA - Kalex - 4
13 - Ratthapark WILAIROT - THA - Kalex - 3
14 - Takaaki NAKAGAMI - JPN - Kalex - 2
15 - Sandro CORTESE - GER - Kalex - 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist