Další zajímavosti okolo přestupu Rossiho k Ducati

U Ducati velmi dobře ví, že se příchodem Rossiho navýší finanční náročnost. Ale také cíle budou v Bologni vyšší, než doposud. Jak je to aktuálně s Burgessem a Lorenzo chce odstranit stěnu v boxu továrního týmu Yamahy, neboť si se Spiesem bude rozumět lépe.

"Jsem velmi rád za podporu našeho finančního oddělení. Ducati patří nyní italskému privátnímu intvestmentu, který kontroluje rodina Bonomiových, tedy jedna z prominentních italských rodin. Zároveň bych chtěl poděkovat sponzorům a to v první řadě koncernu Phillip Morris", řekl Gabriele del Torchio na otázku, jak se vlastně podařilo dostat Rossiho pod smlouvu u Ducati a na další otázku na nedělní TK v prostorách tiskového střediska odpověděl následovně: "Jste sami sportovní novináři a jistě všichni víte, jaké sumy se pohybují mezi nejlepšími sportovci. Na otázku, kolik bude u nás Rossi vydělávat, vám proto neodpovím."

V každém případě se v zákulisí už dlouho povídá o roční sumě 15 milionů Euro, které devitinásobnému mistru světa převede na jeho konto dohromady Ducati a Marlboro. 


"Peněžní suma není zas tak důležitá", říkal dále zcela jasně del Torchio a hned vysvětloval: "Nejsme v pozici, abychom tuto sumu, kterou Valemu zaplatíme,  veřejně prezentovali. Naše rozhodnutí angažovat Rossiho bylo proto, že jsme chtěli dát dohromady dvě italské ikony. Tato kombinace Rossi a Ducati je ale jistotou pro motocyklový sport, MotoGP a pro Ducati".
 
"Jsme schopni zajistit na vývoj motocyklu tolik peněz, abychom byli úspěšní. Je nám jasné, že musíme investovat do techniky více peněz než v minulosti." řekl dále del Torchio. Jestli se ale společně s Rossim bude podílet na peněžních nákladech i automobilka Fiat, není doposud jasné, neboť ta se zatím ohledně roku 2011 nevyjádřila. 


Ovšem u Valentina Rossimu jsme zvyklí, že vždy bojuje o titul mistra světa a o vítězství v závodech. Což byl i jeho případ v roce 2004, když poprvé jel na Yamaze. 

Časy se ale od té doby hodně změnily, čtyřtakty o objemu 990 ccm byly v roce 2004 ještě v "dětských botičkách" a testování nebylo časově vůbec omezeno! Takže myslet si, že hned v prvním roce vyhraje Rossi s Ducati titul mistra světa je hodně utopie: "Říci, že náš cíl v roce 2011 je vyhrát titul mistra světa, to bych si raději ukroutil prsty", okomentoval tuto další otázku Gabriele del Torchio: "Samozřejmě, že je to náš sen, kdy to ale bude, to nedokáži předpovědět. Ovšem nemám strach, že pokud budou výsledky špatné, že by to poškodilo značku Ducati. My si prostě budeme mezi sebe dělit jak porážky, tak i vítěztsví. Budou to společné okamžiky. Ale myslím si, že ta prvně uvedená možnost nebude tak častá". 


Jedním z dúvodů, proč odchází Rossi od Yamahy je i role závodního šéfa. Zatímco u Yamahy odchází koncem roku Masao Furusawa, tak u Ducati je to jiné. Sportovní šéf a technický guru Filippo Preziosi bude jistě ještě dlouho ve svém úřadě. "Chtěl bych řící, že jsem byl rád, že mě Furusawa i v tomto roce zajistil u Yamahy číslo "1" ! A Preziosi se chová stejně, tedy jako Furusawa v roce 2004. Chce mě, věří mě a myslí si, že společně jsme schopni zlepšit Ducati, takže jsem zvědavý", řekl k přestupu mimo jiné Rossi. 

Generelně je potencionál Ducati na velmi dobrém levelu: "Desmosedici je velmi blízko Yamaze, možná je současná M1 o něco lepší. Takže přestupuji z o něco lepší motorky na tu, která je o něco horší. Ovšem rozdíl není vůbec velký. Rozhodně není takový, jako když jsem přestoupil v zimě 2003/2004 z Hondy na Yamahu.  M1 roku 2003 byla v porovnání s konkurencí o něco horší, než je aktuální Ducati.  Takže je to pro mě o něco těžší, já jsem také starší a mám hodně silné soupeře. Ale musíme to zkusit, nebo snad ne?", klade si řečnickou otázku Rossi.


Hodně klíčovou otázkou ale je, zda bude moci Rossi testovat po Valencii Ducati! "Je to hodně nepravděpodobné. Rossi má smlouvu s Yamahou do konce roku" říká na toto téma šéf Yamahy Masao Furusawa. 

"Pokud opravdu řekne Yamaha ne, tak budu hodně zklamaný. Jen Honda tehdy řekla ne a můj vzájemný vztah s Hondou byl přece úplně jiný než je nyní s Yamahou", diví se 31-letý motocyklový šampion a dodává: "Pokud opravdu řekne Yamaha ne, tak vůbec nechápu můj vztah mezi mnou a Yamahou".


Poslední nezodpovězenou otázkou je ta, jak to bude vypadat s Jeremy Burgessem. "Opravdu nevím", říkal včera v Brně při testech Rossi a hned dodal: "Doufám, že zůstane u mě, ale opravdu to nevím".

Šéf Ducati Gabriele del Torchio sice v neděli tvrdil, že toto rozhodnutí o Burgessovi a jiných mechanicích by mělo náležet na Rossim, on je ale jiného názoru: "Jistě je důležité, kdyby šli se mnou, ovšem je to jejich rozhodnutí, každý je jinak starý a každý má jiné plány do budoucna. Takže se musí rozhodnout sami."


Jedno je ale jisté, s Rossim odejde k Ducati Davide Brivio - současný týmový manažer Rossiho u Yamahy, i když v jiné pozici, než doposud pracoval u Yamahy. Bude totiž jeho privátní manažer.


Jelikož je přestup Valentina Rossiho k Ducati konečně oficiální, tak už nebude dlouho trvat, že bude Ben Spies oznámen jako druhý tovární jezdec Yamahy na rok 2011 a jako nový týmový kolega Jorge Lorenza. Z toho důvodu mohl včera v Brně jezdit Texasan nový motocykl Yamaha M1 a jak si jistě vzpomínáte, tak Yamaha Motor Racing Managing Direktor Lin Jarvis řekl jasně, že pokud jeden ze stávajících továrních jezdců opustí tento tým, tak místo něho přijde superbikový šampion Ben Spies. 

Současný vedoucí jezdec šampionátu Lorenzo vychází z toho, že se Spiesem bude lépe vycházet než s Rossim: "Myslím si, že náš vztah bude lepší. Nemohu to říci na jistotu. ale mám takový dojem." 

Zároveň letošní 7-násobný vítěz MotoGP Lorenzo slíbil, že bude odstraněna stěna v garáži továrního týmu Yamahy a že si bude se Spiesem vyměňovat telemetrická data. A také podotkl, že odchod Rossiho k Ducati bude pro něho samotného další motivační faktor navíc.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (13x):



TOPlist