25 let Masecu připomíná výstava ve Vaňkovce

Projít se posledním čtvrtstoletím motoristického závodění na Masarykově okruhu se mohou od 2. července návštěvníci nákupního centra Vaňkovka. Automotodrom Brno spolu s Technickým muzeem v Brně nachystal na následující tři týdny expozici mapující historii novodobého i původního Masarykova okruhu. Výstava vyvrcholí show před závodem Mistrovství světa Superbike 19. července.

Závodní motocykly od legendární ČZ Walter až po nejnovější stroj Ducati ze šampionátu MotoGP nebo autentické dobové kroniky mapující budování novodobého Masarykova okruhu v osmdesátých letech. To jsou některá z lákadel výstavy, která je umístěna přímo v nákupní galerii Vaňkovka. Masarykův okruh si jí připomíná čtvrtstoletí existence novodobé trati, která byla na okraji Brna uvedena do provozu v létě 1987.

         

„Přímo na centrálním pódiu stojí tři závodní motocykly Karla Abrahama ze seriálu Grand Prix. Jen o kousek dál pak stojí pět dalších motorek z let 1953 – 1982, které zapůjčilo Technické muzeum v Brně a soukromý sběratel Václav Svoboda,“
vypočítává exponáty výkonná ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová. Všechny motocykly na výstavě mohli svého času diváci na brněnské trati – té historické nebo nové – vídat.

         

Sbírku motocyklů doplňují informační panely mapující historii trati a expozice drobných historických předmětů, například medailí, starých programů, plakátů nebo upomínkových předmětů. Vůbec poprvé veřejně jsou pak ve Vaňkovce vystaveny unikátní dobové fotokroniky mapující budování nového okruhu. „Kroniky byly uloženy v archivu přímo na Masarykově okruhu a jsou v nich stovky jedinečných fotografií mapujících celou stavbu od prvního kopnutí do země až po závody. Ve vitrínách je celkem šest kronik, bohužel není možné jimi listovat, ale jsou otevřené vždy na nějaké zajímavé dvoustraně,“ upřesnila Ulmanová.

          

Výstava zůstane ve Vaňkovce až do 22. července, jejím vrcholem ale bude zahajovací show závodního víkendu Mistrovství světa Superbike ve čtvrtek 19. července. Během odpoledního programu na podiu vystoupí největší hvězdy seriálu Superbike včetně Maxe Biaggiho. Součástí akce bude i autogramiáda jezdců.

           

Automotodrom Brno zároveň prodloužil předprodej vstupenek na Mistrovství světa Superbike. Díky zavedení nového vstupenkového systému odpadla nutnost fyzického doručování vstupenek a za výhodnější ceny je tedy možné vstupenky nakupovat až do 15. července. Nejlevnější třídenní vstup na přírodní tribuny D a G stojí 490 korun. Vstupenky bude možné koupit i ve Vaňkovce vždy o víkendech a během Superbike show 19. července.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist