IDM míří na Sachsenring

Čtvrtý závod letošního seriálu IDM se jede na trati Grand Prix Německa, tedy na Sachsenringu. Jelikož na startu bude i několik českých a slovenských motocyklových závodníků, tak jistě neuškodí podívat se na tento závod trochu podrobněji.

Čtvrtý závod německého šampionátu IDM bude okořeněn účastí tří stabilních jezdců seriálu Grand Prix a sice Němce Sandra Corteseho v kubatuře do 125 ccm - aktuálně na 4. místě v tabulce a jeho krajana Maxe Neukirchnera resp. Australana Anthonyho Westa v supersportech s motocykly kubatury Moto2, posledně dva jmenovaní tovární piloti MZ ovšem pojedou pouze v trénincích.

IDM SUPERBIKE

Po dvojnásobném trumfu našeho Matěje Smrže na Nürburgringu je český jezdec s motocyklem KTM na čele průběžné klasifikace se ziskem 98 bodů. O pouhých 5 bodů za ním je jeho značkový kolega Rakušan Martin Bauer. A na třetím místě je obhájce titulu Australan Karl Muggeridge s Hondou, který ztrácí na Bauera další dva body. Skoro měsíční pauzy využili špičkoví jezdci a jejich týmy pochopitelně i k testování.
Náš Matěj Smrž testoval 2 dny na Sachsenringu, hned první den ale pro něho začal pádem v "Sachsenkurve": "Bylo to k naštvání, na jedné nerovnosti povrchu mu prostě ustřelilo přední kolo. Ovšem jinak se tam zúčastnil Smrž závodu na 10 okruhů a jeho nejrychlejší okruh měl hodnotu 1.25.4. Důležité bylo testování pneumatik Dunlop, neboť kvůli velkému počtu levých zatáček budou mít jezdci k dispozici speciální pneumatiky a ty bylo nutné vyzkoušet a upravit nastavení podvozku", řekl týmový šéf Ingo Härtel. Druhý jezdec týmu a Smržův kolega Stefan Nebel se místo testů zotavoval doma z předchozí operace klíční kosti.  

Druhý jezdec klasifikace šampionátu Martin Bauer testoval nejen na Sachsenringu, ale i dva dny na okruhu "Schleizer Dreieck". Kromě toho se zkušený Rakušan věnoval i fyzické přípravě, především tréninku na kole MTB.
Na Sachsenringu ovšem testoval i obhájce titulu Karl Muggeridge: "Proti KTM to nebude vůbec jednoduché. Náš motocykl je sice velmi dobrý, ale stále z něho nemůžeme dostat jeho maximum. Zkoušeli jsme nové pneumatiky, které nám zajišťují více gripu na zadním kole. Ovšem při každém výjezdu ze zatáčky ztrácím na KTM dvě až tři délky motocyklu. KTM má totiž lepší točivý moment než my. Jedou se stejným motocyklem jako vloni a přesto jsou hodně rychlí. Možná, že naposled zmobilizovali všechny své síly, před jejich továrním odchodem z kubatury superbiků a svou plnou angažovaností na rok 2012 v závodech Grand Prix v nové kubatuře Moto3, kde se chtějí stát historicky prvními mistry světa. Jinak s testem jsem velmi spokojen", řekl úřadující šampion IDM Karl Muggeridge. 

Na místě čtvrtém je další Rakušan a nováček šampionátu Michael Ranseder s motocyklem BMW se ziskem 75 bodů. Následuje úřadující mistr IDM supersportů Australan Damian Cudlin (69) a Top6 kompletuje zkušený domácí pilot a ex-šampion Jörg Teuchert s nejlepším motocyklem Yamaha (57). Němec Dario Guiseppetti na Ducati už bude snad na Sachsenringu zdravotně v pořádku - je aktuálně sedmý (40), stejný počet bodů má i osmý Gareth Jones z Austrálie. Švýcar Roman Stamm a Švéd Freddy Papunen pak tvoří elitní desítku této kubatury.
Bohužel chybět bude už navždy tradiční jezdec této kubatury Thomas Harding...

V soutěži továren vede KTM se 197 body před BMW (163), Hondou (109) a Yamahou (93).

IDM Supersport

Po čtyřech vítězstvích ze šesti absolovaných závodů je na čele Němec Jesco Günther s Yamahou a se ziskem 138 bodů. Jeho největším konkurentem je Švýcar Daniel Sutter s motocyklem Kawasaki o 19 bodů zpět a Rakušan Günther Knobloch s Yamahou je třetí (92). Na 15. místě je doposud slovenský jezdec Jaroslav Černý, který má na svém kontě 17 bodů.

IDM 125

Poslední rok jedou v šampionátu IDM, a nejen v něm, stopětadvacítky. Vede australský host Jack Miller se 65 body před německým teenagerem Lucou Amatem (54) a Švédem Alexandrem Kristianssonem (52). Teprve šestý je loňský vicemistr Toni Finsterbusch (25) a až na devátém místě obhájce titulu Luca Grünwald. Z česko-slovenské účasti je Ladislav Chmelík s Aprilií zatím 13. (9 bodů) a Karel Hanika s FGR 17. (6 b.). Ovšem po zranění - zlomená levá klíční kost při druhém závodě v Oscherslebenu ve warm upu- se vrací na závodní dráhu Jakub Jantulík z brněnského týmu AMK Brno Circuit Junior a to s jediným cílem, navázat na své loňské výkony v německém šampionátu. 

Přehled televizních záznamů z IDM na TV programu Sport1, tedy ex-DSF
IDM Highlight-Magazin - 4. IDM-Lauf Sachsenring - Sobota 02.7. 10:45 hod.
IDM Highlight-Magazin - 5. IDM-Lauf Salzburgring - Sobota 09.7. 16:30 hod.
IDM Highlight-Magazin - 6. IDM-Lauf Schleizer Dreieck - Sobota 13.8. 16:00 hod.
IDM Highlight-Magazin - 7. IDM-Lauf Red Bull Ring - Sobota 27.8. 16:30 hod.  
IDM Highlight-Magazin - 8. IDM-Lauf Hockenheimring - Sobota 1.10. 16:25 hod.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist