Ohlasy z Misana

Dvě tiskové konference po závodě MotoGP měly jedno společné téma, tragická smrt Shoye Tomizawy.

Na oficiální tiskové konferenci se k tragické havárii nejdříve vyjádřili pánové Butler, Dannis, Uncini a co.
 

"Nejdříve bych chtěl říci, že všechny naše myšlenky jsou u Shoyy Tomizawy, jeho rodiny, jeho přátel a jeho týmu", řekl Paul Butler, ředitel závodu a pokračoval: "Moje práce je, vyvěsit červenou vlajku či nikoliv. Toto rozhodnutí je závislé na zprávách, které dostanu. První medicínská pomoc byla rychlá a efektivní, neboť právě na tomto úseku bylo hodně doktorů a ti se starali o oběti pádu. Dalším krokem je bezpečnost závodníků na trati. Zásah traťových maršálů byl extrémně rychlý a místo havárie bylo velmi rychle čisté a nebyl tedy důvod k vyvěšení červené vlajky".

"Chtěl bych jen jednoduše potvrdit, co řekl Paul, tedy náš ředitel závodu. Nebyl důvod závod přerušit, neboť místo havárie bylo čisté, než přijeli jezdci znovu na tento úsek", řekl na TK Claude Dannis, zástupce FIM a dále vysvětlil: "Pochopitelně, že je to tragický den pro nás všechny. Jako zástupce FIM bych chtěl vyjádřit nejhlubší soustrast pro rodinu Tomizawových, jeho přátele a jeho tým. Bohužel takové případy se občas stávají, a my můžeme jen doufat, že ne příliš často. Ale That's Racing."


"Jediné co mohu říci, že jsem hodně blízko rodině a jezdcům. Ovšem pro to, co se stalo, neexistují slova. Bohužel takové nepříjemné záležitosti se čas od času stávají. S naší technikou a předpisy nejsme schopni těmto událostem zabránit. Ovšem uděláme vše pro to, aby následky takových havárií nebyly v budoucnu tak tragické",
 tolik ex-mistr světa Franco Uncini, zástupce jezdců pro bezpečnost, který dále řekl: "Víme, že některé firmy začaly v tomto směru vyvíjet a zkoumat nové materiály"

"Ve velmi těžké havárii byli dnes zapojeni tři jezdci. Dva jsou v pořádku, tím třetím byl Tomizawa. Dobře víme, že závodní sport je nebezpečný. Já rozhoduji o doktorské péči, vyvěšení červené vlajky není můj job. Ovšem pokud je jezdec odnesen ze závodní dráhy, tak závod nemusí být přerušen. Proto také nebyla vyvěšena červená vlajka, protože jsme nepotřebovali, aby byl někdo odnesen z dráhy", vysvětlil celou situaci Claudio Macchiagodena, oficiální lékař závodu a pokračoval: "Když byl přinesen Shoya do Medical Center, byl v kritickém stavu. Pokoušeli jsme se ho přivést k vědomí a to několikrát. Pak jsme se rozhodli převést ho do nemocnice v Riccione, která leží v blízkosti. Použili jsme sanitní auto místo helikoptéry, protože jsme ho chtěli oživit a to by nebylo v helikoptéře možné. S ambulancí jeli dva doktoři. Když jsme přijeli do nemocnice, tak jsme se o to pokoušeli dalších deset minut."

"Dnes jsme ztratili excelentního člověka. Samozřejmě, že výborného jezdce, ale jak říkám v první řadě především skvělého člověka. Je nám to hrozně líto, také pro jeho rodinu a pro celý tým. Bohužel ta zpráva o jeho smrti se roznesla ještě dříve, než jsme ji chtěli oznámit, neboť jsme chtěli nejdříve mluvit s jeho rodinou.", řekl Javier Alonso, zástupce Dorny.

Rovněž tisková konference po závodě MotoGP pro tři protagonisty byla zcela ve znamení tragického pádu japonského jezdce.  


"Pokud se něco takového stane, tak závod nic neznamená. Je mně líto, že odešel Shoya, velmi dobrý jezdec, ale především 'sympatico'. Vždy byl usměvavý a vždy říkal samé legrační věci. Byl také mladý a měl před sebou velkou kariéru, proto je to hodně tragické. Viděl jsem ten crash v TV, byl to škaredý pád. Nejdříve jsem si myslel, že De Angelis zasáhl jen motocykl, bohužel zasáhl také Tomizawu. To je to nejhorší, co se může v našem sportu stát. Ty spadneš, zůstaneš v ideální stopě a přejedou Tě. Pokud totiž spadneš v rychlé zatáčce, tak Tě to odhodí ven, neboť máš velkou rychlost. Ale na rovince je to jiné, ostatní prostě nemohou reagovat. Dobré je, že De Angelis je okay. V replay to nevypadalo nejlépe. Misano je jistě bezpečný okruh, tak jako ty jiné. Není zde žádná zeď, do které by jsi mohl narazit. Je hodně těžké dostat takový pád ze svého vědomí. Všichni víme, že to bylo hrozné. Přesto na to musíme zapomenout a koncentrovat se na vlastní závody. A nemůžeme z toho vinit ani De Angelise či Reddinga. Pochopitelně, že pro oba to byla hrozně obtížná situace, když v rychlosti  240 km/h jeden jezdec před Tebou upadne, tak nemáš prostě šanci se mu vyhnout. Byli prostě ve špatný okamžik na špatném místě. Byla to po závodě hrozně komická atmosféra, neboť zde v Itálii je vždy hodně veselo. O Shoyově smrti jsem se dozvěděl až těsně před vyhlášením vítězů."  řekl domácí jezdec Valentino Rossi, včera v cíli závodu MotoGP třetí.

"Znal jsem ho opravdu málo. Ale vím, že byl velmi veselý. A také na závodní dráze byl hodně dobrý. Nevěděl jsem o tomto pádu před závodem a když jsem dojel do cíle, tak jsem také ještě nevěděl, co se vlastně stalo. Řekli mě to teprve v Parce Ferme a byl jsem šokován. Ten kontrast byl šílený. Před 7 dny zemřel jiný mladý člověk a my proti tomu nic nezmůžeme", řekl vítěz včerejšího závodu Dani Pedrosa. 

 
"Nechci vůbec hovořit o závodě. Shoya byl hodně veselý člověk a výborný týpek. Dnes jsme ho bohužel navždy ztratili", řekl jen krátce vedoucí jezdec šampionátu Jorge Lorenzo.  



A na závěr šéfové dvou týmů, Herve Poncharal (Tech3) a Karel Abraham sr. (Cardion AB).

Prezident IRTA Herve Poncharal vypadal včera v Misanu jako člověk, kterému se zbortil celý svět. Stejně jako jiní, se nevyhnul slzám, když bylo oznámeno, že Shoya Tomizawa podlehl svému zranění ze závodu Moto2:  "Jsem úplně na dně. Dva mladí lidé během jednoho týdne, to je hodně špatný pocit. Petera Lenze jsem moc neznal, viděl jsem ho jen několikrát v USA v hospitality, ale Tomizawa byl neuvěřitelný charakter. Žil naplno život, plný přátelství a radosti. Ačkoliv nebyl v paddocku ještě moc dlouho, tak byl už pevnou jeho částí. Byl rychlý, plný života, energie a také skvělý jezdec. Je mi to hrozně líto. Byl to ale pád během závodu a takové se budou stávat i v budoucnosti. Nikdo za něho ale nemůže nést odpovědnost."

"Je to hrozně skromný pilot a velmi slušný. Má ale velký potenciál a ještě o něm uslyšíme." řekl o Tomizawovi po zimních testech Moto2 v Barceloně šéf týmu Cardion AB Motoracing pan Karel Abraham a včera v Misanu byl hodně smutný: "Jsem opravdu zdrcen, byl to pohodář a vždy usměvavý velký sympaťák... Znal jsem ho velmi dobře. Čest jeho památce!". Tým Technomag CIP a český tým Cardion totiž sdílejí už dva roky společnou hospitality a když poprvé do ní přišel Shoya, tak si všichni mysleli, že je to nějaký mechanik a ne jezdec Grand Prix, tak byl totiž nebohý Shoya skromný.




Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (11x):



TOPlist