Elena Rosell pojede za Katarce

25-letá Španělka Elena Rosell pojede šampionát Grand Prix v kubatuře Moto2 za katarský tým QMMF Racing. Tato jezdkyně startovala už v uplynulé sezóně s wild card za tým Jorge "Aspara" Martineze.

Puzzle startovního roštu Moto2 na rok 2012 jsou už pomalu složené. Jedním z posledních volných míst byla pozice druhého jezdce v katarském týmu QMMF Racing vedle Španěla Ricarda Cardúse v sedle motocyklu Moriwaki MD600. Nyní se obsadilo i toto sedátko a získala ho celkem překvapivě španělská závodnice Elena Rosell, která tak vymění vloni neúspěšného domácího jezdce Mashel Al Naimiho.

Elena Rosell tak bude teprve čtvrtou ženou, která se postaví na start závodů Grand Prix jako stabilní účastník tohoto seriálu. Před ní to byly Němka Katja Poensgen ve třídě do 250 ccm v roce 2001, skvělá Finka Taru Riine (1989 ve třídě do 125 ccm) či výborná Japonka Tomoko Igata (1995 rovněž v nejslabší kubatuře 125 ccm) - všechny tři jmenované také ve světovém mistrovství získaly body. Nesmíme ale zapomenout ani na naši Markétu Janákovou, která má na svém kontě 7 závodů Grand Prix (2003-2004) ve stejné kubatuře. V posledních třech rocích se o start v závodě pokoušely v kvalifikaci Ornella Ongaro (Le Mans 2009), Andrea Toušková (Brno 2010), Maďarka Nikolett Kovacs, nebo Novozélanďanka Avalon Biddle letos na Phillip Island. Ani jedna z posledně jmenovaných se ale do závodu nekvalifikovala.
Elena Rosell dostala letos svou první příležitost v týmu Aspara Martineze již letos v Assenu jako náhradnice za zraněného Juliana Simona. Po nepříliš podařených volných trénincích - tři pády - ale nenastoupila ani do kvalifikace. Později ale dostala ještě dvě šance na divokou kartu a hodně se zlepšila. V Aragónu dojela 33. (těsně za Al Naimim), ve finálové Valencii 25., ovšem právě zde porazila jak už výše jmenovaného Mashel Al Naimiho (27.), tak i dalšího Katarčana Nasser Hasana Al Malkiho (29.).

Elena Rosell jezdila letos pravidelně závody španělského šampionátu Formule Extreme a v klasifikaci privátních jezdců se umístila celkově na 5. místě, když sedlala motocykl Kawasaki.

Katarská motocyklová federace je ovšem velkým fanouškem žen v sedlech silničních motocyklů, neboť třeba letos za tým Q.E.R.T. (Qatar Endurance Racing Team) absolvoval katarskou osmihodinovku v Losailu s motocyklem Suzuki GSX-R1000 čistě dámský tým ve složení Paola Cazzola z Itálie, Nina Prinz z Německa a Maďarka Nikolett Kovacs a tato formace skončila na 17. místě v celkovém hodnocení a obsadila 6. místo v kubatuře stocků.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist