Bratři Espargarové do Moto2

Většina pozorných diváků si jistě všimla, jak Aleix - tedy starší ze dvou bratrů Espargarovců a jezdící MotoGP - vždy pozorně sleduje svého bratra Pola, během závodu malorážek. V příští sezóně ale pojedou ve společné kubatuře. A k tomu ještě další novinky z kubatury Moto2 od Radia Paddock.

Současný jezdec MotoGP, Aleix Espargaro, bude muset uvolnit své místo v týmu Pramac Ducati mistru světa Moto2 Toni Eliasovi a sám se spokojit se závoděním ve "druhé lize", tedy v Moto2. Ovšem v hledání místa mu vydatně pomohla promotérská organizace Dorna a starší z bratrské dvojice Espargárovců by měl jet jako týmová dvojka u Aspara Martineze, tedy vedle Juliana Simona a vystřídat hodně nevýrazného ex-mistra svěza stopětadvacítek Mike di Meglia z Francie (doposud až na 21. místě se ziskem 24 bodů).  A naopak jeho mladší bratr Pol - současný třetí jezdec stopětadvacítek - by měl jet v příští sezóně sice také Moto2, ovšem v týmu ex-mistra světa Sita Ponse, tedy s německým motocyklem Kalex. V týmu Tenerife-40 by měl jet místo svého krajana Sergia Gadey. Vydrží jim tato bratrská láska, kterou mohou pozorovat televizní diváci během každého letošního přenosu závodu Grand Prix i v okamžiku, kdy budou jezdit proti sobě? Uvidíme!

Rossiho přítel Uccio Salucci se stále nevzdává svého plánu vytvořit vlastní tým Moto2. Prvním kolem výběru IRTA jeho tým sice neprošel, ale Uccio se chce nyní spojit s dosavadním týmem WTR manažéra Lorise Castellucciho (jezdec Valentin Debise) a na motocykl ADV posadit Andreu Iannoneho.

Pomalu, ale jistě se blíží ke konci hostování jediného Rakušana ve startovním poli Grand Prix, Michaela Ransedera. Ten jede od závodu v Indy v německém týmu Kiefer Vector Racing místo ruského jezdce Vladimíra Leonova a získal zatím 4 body. A co dál: "V Moto2 vidím pro mě na rok 2011 velmi málo šancí. Musel bych mít štěstí a ještě k tomu přinést 500 000 Euro od sponzorů, takže si nedělám vůbec žádné iluze", říká hodně prozaicky Michi Ranseder, který všechny překvapil 9. kvalifikačním časem v Sepangu.
  
V týmu Maquinza SAG jede už nějaký ten závod místo Ricarda Cardúze další Španěl Javier Fores. Synovec bývalého továrního pilota Hondy Carlose Cardúse je nejen zraněný, ale hlavně mu došly sponzorské penízky. A tak motocykl Bimota má během této sezóny už třetího ridera. Po Bernatu Martinezovi a Ricardu Cardúsovi je to nyní Javier Fores, jinak jezdící závody CEV v kubatuře Extreme Formula. 

Sen o německé účasti v MotoGP jezdce Maxe Neukirchnera dostal trhlinu v okamžiku, když došlo na peníze! Továrna Ducati chtěla bankovní garanci ve výši 500 000 Euro za předběžné objednání dvou motocyklů MotoGP na rok 2011. To ale tým okolo Gerda a Heinze Zwafinka pochopitelně nedal dohromady a mysteriozní sponzor z energetické branže se nějak "vypařil" a stal se Fatou Morgánou. Samotný Neukirchner tedy jednal s týmem Liberty Racing, tam ale dostal přednost Sylvain Guintoli a tak se nyní snaží "Sasík" dostat do Moto2, zřejmě k MZ...  

Belgický tým VDS Racing Moto2 hledá druhého jezdce na rok 2011. Týmová jednička je jasná, zůstane jí Brit Scott Redding. Současný druhý jezdec týmu Hector Faubel už další smlouvu nedostane, až 26. místo a 13 bodů, zájem je o takové jezdce, jako jsou Anthony West, Marc Marquez či, pokud bude ještě dále jezdit, Fin Mika Kallio.

Španělský veterán Alex Debon ukončí po Valencii svou závodní kariéru a bude týmovým manažérem. Na motocykl FTR týmu Aeroport de Castello by chtěl nejraději posadit Brita Bradleyho Smithe, ten má ale nabídku od stáje Tech3 na post po Italu Raffaelu de Rossovi. 


Belgičan Xavier Simeon má 6-letou smlouvu se španělským týmem Holiday Gymm 22. Ovšem tento tým - Fonsi Nieto a Yannick Guerra - už zřejmě v seriálu Moto2 místo nedostane (neprošel ani prvním výběrem) a tak ex-šampion litrových stocků bude muset hledat nějaké jiné řešení. 

Vítěz ze Sepangu, jinak také testovací jezdec švýcarské firmy Suter, Ital Roberto Rolfo, je nespokojen s managementem současného týmu Italtrans, tedy konkrétně s Massimem Biaginim a společně se svým týmovým kolegou Robertinem Pietrim z Venezuely (svěřenec ex-šampióna Carlose Lavada) chce vybudovat na rok 2011 vlastní tým.


Šéf týmu JiR Luca Montiron nemá ještě jasno o dvojici na rok 2011. Rád by si ponechal Simone Corsiho - ten má smlouvu s JiR i na rok 2011 (ale lákají ho i jiné týmy, např. nově budovaný tým Giampiera Sacchiho), rozhodně však nepočítá s Alexem de Angelisem. "Hledám nějakého mladého jezdce, kterého bych připravil pro MotoGP. Ale rozhodně ne De Angelise, ten už má vše za sebou a lepší už rozhodně nebude". V tomto týmu jezdil na začátku sezóny s motocyklem MotoBi (vlastně TSR) Ital Mattia Pasini, ovšem když nedostal slíbenou gáži 400 000 Euro, tak dobrovolně odešel. Byl nahrazen japonským testovačem Yosuke Teshimou, ten ale totálně zklamal (pouze 1 bod), a nyní tedy jezdí druhý motocykl týmu JiR Alex de Angelis, ale ten má s Montironem opci jen do 30. října.   

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist