Acosta odmítl nabídku z MotoGP, necítil se na přestup připravený

Osmnáctiletý Španěl Pedro Acosta (KTM) vyhrál v roce 2017 španělský šampionát PreMoto3. O rok později už závodil v MS juniorů Moto3 a v roce 2019 také v Red Bull Rookies Cupu. V juniorském šampionátu Acosta figuroval první dva roky na pozicích druhé desítky, až v roce 2020 sezonu uzavřel celkovým třetím místem. V Rookies Cupu byl úspěšný hned napoprvé, když obsadil druhé místo za Carlosem Tatayem a v roce 2020 tuto soutěž vyhrál. O rok později měl premiéru v MS silničních motocyklů třídy Moto3, kterou spojil s týmem Aki Aja.

Zázračné dítě KTM Pedro Acosta nastoupil do premiérové sezony Moto3 výrazným způsobem, když vyhrál šest závodů, a jednou byl na druhém a třetím místě. Celkem získal 259 bodů a získal titul mistra světa. Okamžitě přestoupil do Moto2, kde byl znovu jezdcem týmu Red Bull KTM Ajo. Z úvodních sedmi závodů si Acosta vybojoval dvacet bodů, což bylo hodně málo. Pak přišlo vítězství v Mugellu a karta se začínala obracet. Nakonec Acosta sezonu dokončil pátý, ale nebýt zranění z tréninku na motokrosové motorce a pár vynechaných GP, mohlo to být daleko lepší. Každopádně titul pro Nováčka roku 2022 byl jeho.

Jak Acosta prozradil španělským médiím, právě v době, kdy se mu v úvodu sezony tolik nedařilo, přišla nabídka z MotoGP. Acosta ji vyhodnotil tak, že nemá zatím tolik zkušeností, aby přestup do MotoGP udělal. „Existovala možnost, že bych v roce 2023 přestoupil do MotoGP, ale necítil jsem se na to připravený. Nestojí za to jít nahoru jen kvůli tomu, a ztratil kvůli tomu rok života,” řekl Acosta pro Diario De Jerez.

„Myslím, že všechno v životě má správné načasování a v mém případě to nebyla otázka příštího roku. Potřebuji, aby mi to šlo dobře v třídě v níž jsem nyní, abych se cítil připraven na další krok,” pokračoval Acosta, jenž dále k nabídce z MotoGP, prozradil: „V květnu jsem měl nabídku od týmu MotoGP, ale necítil jsem se připravený. Byl jsem ve fázi, kdy jsem čtyři závody v řadě nebodoval, neskončil na stupních vítězů a kromě Le Mans jsem nebyl opravdu konkurenceschopný.”

„Vítězstvím v Mugellu, šestým místem v Montmelu, druhým místem v Německu se věci postupně zlepšovaly ... kromě Thajska a Malajsie jsem všechny závody dokončil v první šestce, takže se dostáváme na úroveň, kterou jsme chtěli držet už od začátku sezony,” dodal Acosta, velký favorit na titul mistra světa Moto2 v roce 2023.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist