Velká Viňalesova chyba (2.)

Mladý teenager Maverick Viňales pokorně sklopil hlavu a odcestoval do Austrálie. Takže celým výsledkem jeho chování byl pouze zbytečný let z Malajsie do Španělska a zase nazpět do Austrálie a hlavně vynechání závodu Grand Prix v Sepangu a zřejmě i ztráta nějakých mistrovských bodů...Co ale bylo příčinou toho všeho a proč se Viňales zachoval tímto nepochopitelným způsobem?

Faktem je, že Maverick Viňales prostě nenastoupil minulý pátek do práce - tedy do prvního volného tréninku kubatury Moto3 v Sepangu - a to byla rozhodně velká chyba, ať ho k tomu vedly jakékoliv důvody. Možná mu jen jeho otec Angel špatně radil.....

Druhá velká chyba Viňalese byla, že nazval svůj tým jako "druhotřídní tým" s tím, že nechtějí vyhrávat závody a že se k němu zachovali mizerně a on se tedy nyní zachoval úplně stejně. To by se ale žádnému zaměstnavateli určitě nelíbilo a zároveň by to Viňalesovi nepomohlo, ani kdyby hledal jiný tým. Vzpomeňme na podobnou situaci před dvěma roky, kdy jeden z jezdců chtěl "srovnat hospitality svého tehdejšího týmu buldozerem" a od té doby tento pilot o pořádné angažmá v nejvyšším levelu motocyklové závodění - tedy v Grand Prix - taky nezavadil.
Situace ale není vůbec tak černobílá, jak by se zdálo. A ne za všechno může jen pilot sám. Počáteční chybu zřejmě udělal před dvěma roky už výše uvedený "papá" Angel, který za nezletiletého Mavericka podepsal tříletou smlouvu s týmem Blusens (končí po sezoně 2013) a zároveň angažoval do role soukromého manažera svého syna Ricarda Jového, tedy týmového manažera Blusensu.

A tomu byla "košile bližší než kabát", takže zastupoval v první řadě zájmy týmu. Tím třeba nabídka od Aki Aja ze září 2011 nebyla doposud Viňalesovi předána...!

"Než u nás podepsal Luis Salom, tak jsem ještě jednou letos v září jednal s Viňalesem. Ale situace se smlouvou byla hodně nepřehledná", vysvětluje ze svého pohledu Aki Ajo.

Viňales není schopen říci, za jakých peněžních podmínek by se mohl ze smlouvy vykoupit. Navíc o té nové smlouvě - byla údajně podepsána v Aragonu - říká Angel Viňales: "Neexistuje žádná nová smlouva, je pouze ta stará a ta končí v roce 2013".

Celou situaci komentuje ještě Aki Ajo následovně: "Je už na první pohled zřejmé, že jezdec samotný a i jeho rodina nejsou u týmu Blusens vůbec happy. Když jsem v Motegi ještě jednou jednal s Viňalesem, tak jsem ale dospěl k názoru, že bude lepší závodit se Salomem, tam je smluvní situace úplně čistá a přehledná".

Zájem o Viňalese měl i Jorge Martinez, i ten se ale zalekl nepřehledné smlouvy. A co tomu vše také ještě předcházelo?

Už zmiňovaný manažer Ricard Jove, který jako soukromý manažer Viňalese nabídku od KTM vůbec dál na svého svěřence nepředal a naopak se dopustil lživých prohlášení o Maverickově nové smlouvě na rok 2014, má jistě také "máslo na hlavě"!

Před 14 dny v Motegi se totiž ptal Aki Ajo "papá" Angela Viňalese, proč jeho syn vůbec nereagoval na nabídku KTM? Angel byl doslova šokován a vzápětí se roztočilo pověstné mlýnské kolo a problém mezi týmem Blusens a jeho pilotem nabýval stále většího a většího rozměru. Ve zmiňovaném pozvání totiž byl test s motocyklem Kalex-KTM plánovaný do Albacete na 14.- 15. listopadu 2012, na ten ale Viňalesův manažer Ricard Jové neodpověděl. A neodpověděl ani na nabídku, zda by tým Blusens s Viňalesem v čele nechtěl přejít na rok 2013 na motocykl Kalex-KTM.

Samozřejmě, že přímé tovární místo u KTM místo Corteseho (nyní ho má Salom), by bylo pro Mavericka Viňalese úplně nejlepším řešením!

Viňales se nyní - dle vyjádření týmu Blusens - může vykoupit ze smlouvy za 700 000 Euro. Ovšem Viňalesovi advokáti jsou jiného názoru, že je tato smlouva neplatná! Proto také k dalšímu závodu na Phillip Island odletěl jak "papá" Angel, tak i dva Maverickovi právníci.
K celému případu se vyjádřil i CEO Dorny Camelo Ezpeleta: "Tak špatný ten tým, jak říká Maverick, zase nebude. Vždyť vyhrál letos 5 závodů Grand Prix a ještě před Grand Prix Malajsie byl celkově druhý. Ale měl určitě v Sepangu závodit!."

Takže je celkem jasné, že situace je hodně nepřehledná a proto jsme vám přinesli pohled obou zúčastněných stran a je pouze na vás, vážení čtenáři, abyste si sami udělali svůj vlastní obrázek.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist