V Barceloně zapracovala rakouská KTM na podvozku

Výrobce motocyklů KTM využil letní přestávky k tomu, aby pokračoval v testování nových dílů podvozku, které mají dostat jezdce rakouského výrobce mnohem blíž ostatním soupeřům a to především těm, kteří závodí s motocykly Honda. Na okruh Montmeló přijeli technici zkušebního týmu KTM společně s jezdci seriálu Grand Prix Italem Romano Fenatim, Finem Niklasem Ajo a Argentincem Gabrielem Rodrigem, kteří tam testováním strávili dva dny. Rodrigo získával zkušenosti, Ajo s Fenatim testovali nový a původní podvozek.

Nedostatek příležitostí k předsezonnímu testování, za nímž stála nepřízeň počasí, dostalo jezdce rakouského výrobce v úvodních kolech šampionátu do jisté nevýhody. Dnes je polovina sezony a na výkonech jezdců KTM jsou vidět pokroky především díky třem vítězstvím, které zaznamenal Miguel Oliveira a Romano Fenati. Privátní test v Barceloně umožnil KTM prověřit další možnosti, které můžou pozitivně ovlivnit druhou polovinu roku a jsou rovněž spojeny s ohledem na další sezonu.

„Byl to náročný začátek roku, nicméně se už dostáváme tam, kde bychom měli být, naši kluci získávají potřebnou jistotu, motorka funguje lépe a lepší je také nastavení,“ uvedl Kanaďan Tom Jojic. „Tento test byl o vývojové práci s našim testovacím týmem z Rakouska stejně jako s několika našimi jezdci ze seriálu Grand Prix.“

Dle pravidel je možná jen jedna hlavní aktualizace podvozku Moto3 ročně, takže z tohoto pohledu je třeba takový krok dobře zvážit, protože pak už není cesty zpět. Navíc všechny tyto změny se projeví u všech jezdců, kteří jedou na strojích rakouského výrobce. Ten v Montmeló zkoušel různé komponenty a dva podvozky. Samotní jezdci měli k testování sice stejnou motorku, ale v některých případech přesně nevěděli, jaké změny jsou na nich zrovna provedeny. KTM šlo především o to, aby získali reálnou představu, jak jak jsou tyto změny účinné.

„Teď pracujeme na významnějších částech. Máme k testování dva podvozky, jeden nový a druhý starší. Odezva jezdců nám usnadňuje dosáhnout snadněji cíle pro většinu špičkových závodníků. Máme ještě pár věcí k vyzkoušení, které nemusí být jen o výkonu, ale víc o tom, jak přistupovat k problémům, které můžou ovlivnit daný víkend. V tomto stádiu ještě ale nemůžu být konkrétní ohledně termínu aktualizace, ale odezva je doposud velmi pozitivní.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist