Portrét: Mistr světa Marc Marquez

Druhým nejmladším mistrem světa v historii závodů Grand Prix se dnes ve Valencii stal v kubatuře do 125 ccm domácí španělský jezdec Marc Marquez.

Španělský svěřenec ex-mistra světa Emilia Alzamory je po Capirossim (1990) druhým nejmladším mistrem světa všech dob. K jeho letošnímu titulu mu jistě také pomohl zisk 12-ti Pole position ze 17 závodů, což se doposud podařilo pouze Mickovi Doohanovi v roce 1997. 


Ve věku šesti let seděl poprvé na motocyklu. Tři roky jezdí pravidelně mistrovství světa a dnes se stal Marc Marquez mistrem světa.

V roce 2008 jel Marc Marquez svůj první závod GP. Ve své první sezóně - 2008 - se mu podařil získat jedno podiové umístění a to v GP Velké Británie, celkově skončil ve své premiérové sezóně 13. O rok později získal mladý Španěl opět jedno podium, a sice doma v Jerezu. Ovšem 10x skončil v Top ten a to znamenalo celkově 8. místo. Když se ale KTM  koncem roku 2009 stáhla ze závodní scény, tak Marquez odešel k týmu Ajo Motorsport.

S novým týmem a s motocyklem Derbi vletěl španělský jezdec do letošního šampionátu třetím místem v Kataru. Při druhém závodě v Jerezu se mu ale ulomil výfuk a následoval hrůzostrašný pád, naštěstí bez následků.
 

Svůj první závod Grand Prix vyhrál Marquez v Mugellu. Ačkoliv třeba závod v Brně - s vykloubeným ramenem skončil až 7. - byl jedním z jeho nejhorších - tak úspěšná série nebrala konce. Ve Valencii navíc získal už své 12. PolePosition. A se ziskem 10 vítězných závodů Grand Prix získal dnes zaslouženě titul mistra světa. "Když jsem poprvé seděl na závodním motocyklu, tak jsem snil o titulu mistra světa. Nyní se mně tento sen splnil, neuvěřitelné", řekl dnes po dojetí do cíle Marc Marquez.

Svou závodní kariéru tedy začal Marquez ve svých šesti letech a to na minibicích a v motokrossu. Pak teprve přesedlal na silniční závody. V roce 2003 se stal katalánským šampiónem do 50 ccm a o rok později svůj titul mistra obhájil a přidal k němu vicetitul v kubatuře do 125 ccm. 

Pak začal jezdit španělský šampionát a v roce 2007 skončil celkově 7., čímž na sebe upozornil Alberta Puige. Ten ho vzal v roce 2008 společně s Rabatem do týmu Repsol KTM.
 
Sedmnáctiletý španělský jezdec se narodil 17.2.1993 a měří 160 cm a váží 51 kg.  

GRATULUJEME K TITULU MISTRA SVĚTA!

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist