KTM v MS-Moto3: Je Viñales novým číslem 1?

Aktuální situace v kubatuře Moto3 přikládá jedno polínko za druhým do ohně: Viñales a Rins ohrožují pozici továrního týmu Red-Bull-KTM.

V loňském roce byl tým Red-Bull-KTM Ajo oficiálním továrním týmem KTM pro nové mistrovství světa, tedy Moto3 a jako piloti byli jasně stanoveni: pozdější mistr světa Sandro Cortese, Danny Kent (4. v MS) a Arthur Sissis (12.).

2013 je situace daleko komplikovanější, neboť další tři potencionální kandidáti na titul mistra světa jedou v jiných týmech: Maverick Viñales v LaGlisse, Alex Rins u Estrella Galicia 0,0 a Jonas Folger s motocyklem KALEX-KTM v Mapfre-Aspar.
Zvláště Maverick Viñales, který ve svých 18 rocích vyhrál už devět závodů GP a dvakrát skončil v MS jako třetí, se pomalu jistě dostal do pozice tovární jedničky, ačkoliv třeba vicemistr světa Luis Salom jede právě u Aki Aja. Ovšem většina odborného personálu od KTM se během tří dní ve Valencii ukazovala především v boxu u Viňalese, aby mu splnili každé jeho přání: Konrad Hefele, Sebastian Risse a Stefan Kurfiss byli přítomni každé zastávce v boxu tohoto Španěla, naopak týmový majitel Red-Bull-KTM Aki Ajo marně tyto muže ve svém boxu vyhlížel...

"KTM prostě přesunula své priority jinam", říká jasně jeden ze znalců paddocku GP kubatury Moto3.

A čtvrteční výsledky jen vše potvrdily: 1. Viñales, 2. Rins, a až 3. Luis Salom, jako nejlepší z tria Red-Bull, když dále 12. Zulfahmi Khairuddin a 15. Arthur Sissis potvrdili nelichotivou bilanci továrního týmu KTM.

Z pohledu továrny v Mattighofenu je to celkem pochopitelné, KTM chce mít co nejvíce žhavých polínek ve hře o titul mistra světa MS-Moto3. Navíc reglement - tedy aspoń teoreticky - předepisuje v otázce motorů stejné podmínky pro všechny.
Co je dále hodně zajímavé: Španěl Viňales má na své helmě logo sponzora «Wild Wolf», tedy firmy vyrábějící celkem neznámé nápoje sortimentu Energy-Drink, zatímco tovární tým KTM Aki Aja pochopitelně propaguje dlouholetého partnera KTM firmu Red Bull.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist